T.o.m Friedman tyckte staten skulle finansiera sig själv och att bankernas skuldslaveri skulle avskaffas

Den fd chefen för Storbritanniens motsvarighet till Finansinspektionen Adair Turner har i på senaste tiden klivit in på Cornucopias dårhus då Turner visat sig lyhörd för penningreformer. Turner är väldigt högt uppsatt och var bl.a kanditat till att bli ny chef för Bank of England (där den avgående chefen, Mervyn King, också är inlagd på Cornus avdelning för mentalsjuka ”penningreformshaverister”). Turners tal har betecknats som ett genombrott och rört om en hel del i grytan.

Det är ett mycket intressant tal där han drar upp Fishers, Simons och Friedmans åsikter (alla tre begravda på Cornus kyrkogård där hädiska galna ”penningreformshaverister” får sin sista vila). Alla tre var Chicagopojkar och hade en Laissez faire-syn på ekonomin i alla avseenden UTOM just gällande penning och banksystemet. Gällande banksystemet hade de alla samma syn på att staten skulle ge ut pengar och att bankernas skulle tas ifrån sin rätt att skapa kontopåhitt som de skuldförslavar resten av samhället med. T.o.m den tidiga Friedman (i ett papper från 1948) tyckte att staten skulle finansiera sig själv genom att skapa pengar och inte som i dagens system tvingas till att ”låna” kontopåhitt från det privata banksystemet. Det är få som skriver om det men faktum är att vi i dagsläget betalar skatt till bankerna (skattekontona ligger t.ex på SEB) helt i onödan då en suverän stat borde, precis såsom t.o.m Friedman påpekat, skapa sina egna pengar och inte behöva ”låna” kontopåhitt av det privata banksystemet.

Jag tror inte på det här med höger/vänster då det inte spelar någon roll när penningsystemet styrs av parasitära privata bankintressen. Men jag tycker det är komiskt att ”högerkanten” (t.ex de tre Chicago-ekonomerna ovan ) oftast har en betydligt mer vettig hållning och kunskap i behovet av att staten skapar pengarna och att bankerna fråntas sin rätt att skuldsätta allt med kontopåhitt. Johan Ehrenberg, vänsterjournalist på tidningen ETC  som skrivit två böcker om pengar, tycker däremot systemet där banker hittar på kontopåhitt är bra medan han totalt vägrar se det moraliskt riktiga i att staten skapar pengarna som behövs till samhället. Det är omöjligt att få Ehrenberg att inse att staten faktiskt kan skapa sina egna pengar och inte behöver sätta sig i skuld till parasitära privata banker. Fd moderatledaren och fd chefen för Riksgälden, Bo Lundgren, har dock inget emot att förstatliga banker. Som sagt, det ligger lite parodi i vänster/höger.

Näväl, kolla in videon om ni orkar – den är värd mödan (men den är låååång, Turner börjar tala efter ungefär 9 minuter)

Slut på inlägget

——————

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda -om någon vill göra dem snyggare så varsågoda.

Andra delen här:

————————————–

Bloggandet är inte alltid så optimalt för att skapa överblick. Man skriver det man känner för för dagen och det blir svårt att skapa någon helhet för läsaren. Det här är ett försök till sammanfattning av blogginlägg som jag tycker ger en övergripande bild av hur det sk kallade ”penningsystemet” fungerar (som egentligen till över 97% är ett bollande av bankernas skulder till kontoinnehavare och inget penningsystem).

1) QE, Interbank Lending och andra ”obegripligheter

2) Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Nedan är kanske lättast att läsa men det jag gör fel är att jag använder ordet krediter och påstår att banker lånar ut dessa. Banker skapar inga krediter, lika lite som de skapar pengar, banker skapar skulder och inget annat. Ha det i åtanke om ni läser nedan

3) ”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

4) Hur JAK skulle kunna erbjuda sina kunder 100% uppbackade konton

————————

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

Annonser

One thought on “T.o.m Friedman tyckte staten skulle finansiera sig själv och att bankernas skuldslaveri skulle avskaffas

Kommentarer inaktiverade.