Dagens citat: ”Banking is not money lending”

”Banking is not money lending; to lend, a money lender must have money.”

Ekonomiprofessor H. Minsky

Annonser

11 thoughts on “Dagens citat: ”Banking is not money lending”

 1. Hyman Minsky var givetvis en av de foliehattar och konspirationsdårar som Cornucopia spärrar in i sitt sinnessjukhus för ”penningsystemshaverister”.

  Cornucopia tror ju nämligen att de ”pengar” som bankerna (inte) ”lånar ut” är mer pengar än pengar. Det är ungefär lika logiskt som det låter.

  Själv har Cornucopia skrivit en godnattsaga byggd på konspirationsteorin att den stora stygga ryska björnen kommer och tar oss. Den konspirationsteorin odlar han allt som oftast på sin blogg och alltid gödslad med höggradig paranoia.

  Cornucopia är ganska skoj i sin enfald.

  Som ni märker har jag inte så mycket tid att skriva just nu. Jag hinner inte heller kolla igenom kommentarerna så ofta så jag låter den biten vara stängd så länge också.

  • Vadå? Skulle psykopater samarbeta för att uppnå maximal egennytta? Nä så kan det ju inte vara! Egennyttan är motorn i allt gott, säger Cornu så, så är det så! 🙂

   Det verkar skönare att göra som Cornu och skapa konspirationsteorier om att stora ryska björnar kommer och äter upp oss. Undrar om Cornu tror att motivet är att ryssarna fått slut på skog och därför måste kalhugga Sverige också? För Ryssland, detta ”överbefolkade” land, vill givetvis ha mer skog. Men man kanske inte ska spekulera alltför mycket om vad Cornu har innanför foliehatten. Han får allt färre kommentarer så det är nog fler än du och jag som har tröttnat på konspirationsteorier om den ryska björnen som kommer och äter upp oss.

   Bra artikel! Tack, Perre!

 2. Lincoln, vet du hur det ligger till med studielånen? Är det så att staten först lånar av storbankerna (förmodligen SEB isf) när någon tar ett studielån, alltså det är helt vanliga lån som staten subventionerar med skattemedel. Detta borde vara en enorm marknad med skuldslavar för storbankerna. CSN springer storbankernas ärenden. Alla ska sättas i skuld till storbankerna är det målet

  Staten + storbankerna = debt slavery management
  Staten = se till att skuldslavarna betalar, tar till våld om det krävs, hålla monopolet på pengaskapandet intakt utan konkurrens
  Storbankerna = Sköter pappersarbetet och själva skuldslavsauktionen samt betalar rätt politiker för att få igenom sin agenda.

  • Japp! Ett slaverisystem är det!
   Vet inte om bankerna kan hitta på kontopåhitt till student”lån” (som, som vanligt, inte är något ”lån” då bankerna, precis som Minsky säger, inga pengar lånat ut). Kanske är det kontopåhitt som redan snurrar runt i systemet.
   I sådana fall kan de skuldslavbinda två på en gång med samma påhitt – t.ex boskuldslaven kommer få kontopåhitt på sitt konto samtidigt som han förbinbder sig till att bli skuldslav åt banken i och med undertecknandet av det påhittade ”lånet”. Boskuldslaven betalar skatt (bl.a fastighetsskatt ) till SEB som genom staten sedan kan skuldslavbinda en student med kontopåhittet.

   Japp, skuldträldom är målet och om vi inte går med på det ”äventyras” hela systemet.

  • Japp bankerna kan aldrig i helvete betala sina skulder till kontoinnehavare -bankerna har heller aldrig haft för avsikt att betala sina skulder. Men bankernas skuldslavar är alltid förpliktade att betala de påhittade skulderna. Skuldavskrivning sker i och med döden – självmord blir allt vanliga i t.ex Grekland .Ensidig moral och förpliktelse. Kanske folk återupptar den gamla folksporten att hänga banksters i lyktstolpar snart igen? För varför i helvete ska någon känna att de har en skuld till dessa psykopater?

 3. Lincoln, har du läst Riksbankens (Olof Sandstedt) svar från 2010 till Henning Witte om hur pengar skapas i ekonomin mha FRB samt att RB bekräftar att bankerna skapar kreditpengar? Myten om FRB är djupt rotad….

  ”Eftersom bankerna genom att låna ut pengar gör det möjligt för nya insättningar som de sedan kan låna ut igen skapar bankerna pengar. Pengarna som bankerna skapar är emellertid inte sedlar och mynt utan så kallade kreditpengar. Att bankerna skapar pengar innebär inte att det skapas någon förmögenhet. Mot ökningen i inlåning står hela tiden en lika stor ökning i utlåning, både allmänhetens och bankernas nettoförmögenhet är med andra ord oförändrad.”

  http://www.whitetv.se/images/vita_skolan/riksbanken%20svar%20pdf%208.7.10.eml.pdf

  • Lite roligt att en ekonom på Riksbanken antingen
   1) ljuger
   eller
   2) är totalt inkompetent okunnig

   Bankerna ”lånar” inte ut insättarnas pengar. Den sk multiplikatorteorin (där insättningar blir utlånade som blir blir insatta som blir utlånade osv) är en överkomplicerad lögn. Bankerna hittar bara på kontokluddet till en ”kund” (=presumtiv skuldslav) . Kludd, kludd så står det siffror på kontot, svårare än så är det inte, banken behöver inte vänta på några insättningar för att hitta på kontokludd (bevisat bla av de två ”Nobel”pristagarna Kydland och Prescot).
   Men det ser väl inte så bra ut att bankerna säger som de är:
   – ”Vi lånar inget ut – vi hittar på kontokludd som vi skuldsätter allt och alla vi kan komma åt med”

   Lögnen att bankerna lånar ut pengar måste upprätthållas till varje pris.

   Tack för länken, Dan, ska bli intressant att följa.

   Jag hinner inte skriva så mycket just nu så jag låter kommentarsfältet vara stängt även i fortsättningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s