Cornucopia tror att Keynes skrev Maastrichtfördraget

Cornu har inte många rätt i lådan när han skriver.

Han skriver att skuldsättningen i samhället måste ner men har ingen aning om att det knappt finns några skuldfria pengar i samhället mer än lite ynka fysiska kontanter. Nästan allt av den sk penningmängden är egentligen ingen penningmängd –  det som finns är bankernas skulder till kontoinnehavare (som banken kan betala genom att kunden gör t.e.x bankomatuttag). Samtidigt som bankerna satt sig i skuld till kontoinnehavaren genom att kludda påhittade siffror på kundkontot sätter sig kunden i en lika stor skuld till banken. Det finns knappt några pengar överhuvudtaget i samhället – det som finns är bankernas skuldmängd till kontoinnehavare och på andra sidan av bankernas balansräkning finns kundernas skulder till bankerna – båda sidor är lika stora då de hittas på samtidigt av bankerna. Staten får enligt Maastricht inte skapa skuldfria pengar. Hur skulderna då ska kunna betalas bryr sig inte Cornu om att förklara – vilket kanske inte är så konstigt då Cornu inte begripit vilket bedrägeri allt är.

För att Cornu  ska förstå ovan måste han slita sig loss från lögnen att bankerna lånar ut insättningar. Detta har Cornu inte alls  förstått. Han tror t.o.m att bankernas skulder (=kundernas kontoinnehav) är mer pengar än pengarna som bankerna är skyldiga sina kontoinnehavare. Japp, det låter lika kortslutande oförståeligt som det är – men för Cornu är det logiskt.

Receptet Cornu förordar är att samhället ska reducera sina skulder till bankerna. Att bankerna ska betala motsvarande påhittade skulder till kontoinnehavare kan inte Cornu förstå då han, som sagt, tror att bankernas skulder till kontoinnehavare är mer pengar är pengar. Cornu lägger skulden på de bedragna som vanligt och låter banksterna gå fria – och troligen beror Cornus inställning på att Cornu är Corny och inte begriper bättre.

Jag håller med Cornu om att staten inte ska sätta sig i än större påhittad skuld till banksystemet för att få igång ekonomin. Jag kan nämligen inte se ett enda skäl till varför en suverän stat ska behöva sätta sig i skuld med bankernas kontopåhitt när en suverän stat kan skapa sina egna pengar. Men, som sagt, Mastrichtfördraget förbjuder staten från att skapa egna skuldfria pengar. Mastrichtfördraget är inte uppfunnet av Keynes. Om staten skapade skuldfria pengar skulle Keynes multiplikatorteori fungera  (såsom den gjorde i t.ex Kanada under den stora depressionen på 30-talet då staten skapade skuldfria pengar som den satsade på infrastruktur etc).

En suverän svensk stat skulle kunna skapa egna skuldfria pengar och satsa på miljön, alternativ energi, vård, omsorg, medborgarlön, en hållbar ekonomi etc utan att behöva sätta sig i påhittad skuld överhuvudtaget. Det är lite skoj att Cornu värnar den svenska suveräniteten mot påhittade ryska björnar (han har t.o.m skrivit en foliehattsbok om när de ryska björnarna anfaller oss). Men att värna Sveriges suveränitet mot banksterna skiter han fullständigt i. Men som sagt, det är troligen mest en fråga om att Cornu är för korkad för att förstå bättre.

Slut på inlägget

——————

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda -om någon vill göra dem snyggare så varsågoda.

Andra delen här:

————————————–

Bloggandet är inte alltid så optimalt för att skapa överblick. Man skriver det man känner för för dagen och det blir svårt att skapa någon helhet för läsaren. Det här är ett försök till sammanfattning av blogginlägg som jag tycker ger en övergripande bild av hur det sk kallade ”penningsystemet” fungerar (som egentligen till över 97% är ett bollande av bankernas skulder till kontoinnehavare och inget penningsystem).

1) QE, Interbank Lending och andra ”obegripligheter

2) Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Nedan är kanske lättast att läsa men det jag gör fel är att jag använder ordet krediter och påstår att banker lånar ut dessa. Banker skapar inga krediter, lika lite som de skapar pengar, banker skapar skulder och inget annat. Ha det i åtanke om ni läser nedan

3) ”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

4) Hur JAK skulle kunna erbjuda sina kunder 100% uppbackade konton

————————

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

Mervyn King fd chef för Bank of England

Annonser

One thought on “Cornucopia tror att Keynes skrev Maastrichtfördraget

  1. Nej han är inte främst korkad. Han är en gate keeper. Det vimlar av sådana som av egenintresse inte törs/vill kritisera grundbultarna i det dysfunktionella ekonomiska systemet. Som Bernard Lietaer fick lära sig ”don´t touch the moneysystem” Gör man det så blir ens karriär raserad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s