Bankerna hittar på sin egen ”inlåning” och ”utlåning”

Petter skrev två frågor som jag försökte besvara efter bästa förmåga hos Dave1b.
Frågorna löd:

”En fråga till: Kritiken från corny och hans trogna undersåtar brukar ligga i att bankernas inlåning är lika stor som dess utlåning(typ). Ser det ut så på bankernas balansräkningar? ifall inlåningen i riks är denna skulle det väl motsvara en mycket blygsam del brevid deras utlåning?”

Vi tar ett exempel där banken påstår att den ”lånar ut” 100 000 kronor till Nisse.

1) Banken kluddar dit 100 000 kr på Nisses konto. Men Nisses konto är ju bankens skuld till Nisse. Så det som står kluddat på kontot är påhittade svenska kronor som banken ”lånat” av Nisse. Så banken har satt sig själv i skuld till Nisse genom att kludda dit 100 000 kronor på Nisses konto (Nisse kan ju kräva att banken betalar skulden genom t.ex bankomatuttag). Banken har mao, såsom Dave1b brukar skriva, skapat sin egen inlåning. Detta är också hur det skrivs på balansräkningen där Nisses kontoinnehav skrivs som en (inlånad) skuld på 100 00 kronor.

Ovan är mao inlåningen i din fråga

2) När Nisse kluddar på skuldpappret sätter sig Nisse i en skuld till banken på 100 000 svenska kronor. Skuldpappret sätter banken på sin tillgångssida på balansräkningen. Skuldpappret på 100 000 svenska kronor är vad banken påstår sig ”lånat ut”.

Detta är alltså bankens påhittade ”utlåning” av svenska kronor i din fråga.

Banken har mao, precis såsom Dave1 brukar skriva, skapat sin egen inlåning och utlåning på svenska kronor men inga svenska kronor lånat ut. Precis såsom ekonomiprofessor Richard Werner brukar påpeka har banken inget ”lånat ut” överhuvudtaget. Banken har bara hittat på två skulder från luften som de sätter på var sin sida om balansräkningen

Av ovan förstår man också att bankerna har satt sig i lika stor skuld (till kontoinnehavarna) som kontoinnehavarna satt sig i skuld till banken. Det är därför som bankerna hamnar i kris titt som tätt – bankernas totala skulder till kontoinnehavarna uppgår till runt 2 800 miljarder kronor.

IMF ekonomen Kumhof visar ovan med en balansräkning här:

Din andra fråga:

”ifall inlåningen i riks är denna skulle det väl motsvara en mycket blygsam del brevid deras utlåning?”

Det som står på storbankernas Riksbankskonton lånas aldrig ut -det är kvar på Riksbankens konton och hamnar aldrig på ett kundkonto. De svenska kronorna på Riksbankskontona använder storbankerna internt som balansposter för att kompensera varandra vid kontoöverföringar. Vi tar exemplet med Nisse ovan igen.

1) Banken, säg SEB, har nu en skuld på 100 000 kronor till Nisse som står skrivet på Nisses konto
2) Nisse vill överföra dessa 100 00 kronor i fordringar på SEB till sitt Swedbank-konto
3) Men Swedbank kan ju inte öka sin skuld till Nisse utan att SEB kompenserar Swedbank för skuldövertagandet (återigen: för Nisses kontoinnehav är ju bankens skuld till Nisse)
4) Swedbank kräver därför att SEB skickar över 100 000 svenska kronor från SEB:s Riksbankskonto till Swedbanks Riksbankskonto
5) SEB skickar över 100 000 svenska kronor från sitt Riksbankskonto till Swedbanks Riksbankskonto som kompensation för skuldövertagandet
6) Swedbank skriver nu att den har en skuld till Nisse på 100 000 kronor på Nisses konto (dvs Nisse tror att han har 100 000 svenska kronor på sitt konto när det i verkligheten bara är Swedbanks skuld som Nisse håller på sitt konto)

Jag hoppas att det av ovan framgår att bankernas Riksbankskonton är helt slutna och helt monopoliserade av storbankerna gällande ”betalsystemet” (som mer rätt borde kallas ”bankskuld-bollnings-systemet).  Storbankerna har mao ett totalt monopol på alla svenska kronor inom Riksbanken som används inom betalsystemet. Och, som sagt, dessa används som balansposter för att bankerna ska kunna överta varandras skulder till kontoinnehavare vid kontoöverföringar.”

Tillägg:

Jag kanske skulle ha tillagt att då flödena på Riksbankens mellan storbankernas går åt båda hållen och är många brukar de ta ut varandra efter en dag. Dvs efter en dag har ungefär lika många kontoöverföringar (dvs överföringar av bankernas skulder till kontokunder) gått från SEB till Swedbank som från Swedbank till SEB. Bankerna väntar därför oftast med att kvitta sina skulder (cleara) tills dagen är slut och då är det i regel bara relativts små summor som behöver flyttas från en banks Riksbankskonto till en annan. Flödena brukar oftast ta ut varandra så beloppen av svenska kronor på Riksbanken som storbankerna håller är relativt små.

Slut på inlägget

——————

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda -om någon vill göra dem snyggare så varsågoda.

Andra delen här:

————————————–

Bloggandet är inte alltid så optimalt för att skapa överblick. Man skriver det man känner för för dagen och det blir svårt att skapa någon helhet för läsaren. Det här är ett försök till sammanfattning av blogginlägg som jag tycker ger en övergripande bild av hur det sk kallade ”penningsystemet” fungerar (som egentligen till över 97% är ett bollande av bankernas skulder till kontoinnehavare och inget penningsystem).

1) QE, Interbank Lending och andra ”obegripligheter

2) Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Nedan är kanske lättast att läsa men det jag gör fel är att jag använder ordet krediter och påstår att banker lånar ut dessa. Banker skapar inga krediter, lika lite som de skapar pengar, banker skapar skulder och inget annat. Ha det i åtanke om ni läser nedan

3) ”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

4) Hur JAK skulle kunna erbjuda sina kunder 100% uppbackade konton

————————

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

Mervyn King fd chef för Bank of England

————–

Annonser

17 thoughts on “Bankerna hittar på sin egen ”inlåning” och ”utlåning”

  • Japp, och jag tror de scannar av allt med google etc också – samt att de gör en profilering av dina konsumtionsvanor. Om man använder fysiska kontater (dvs svenska kronor) så ses det nog inte med så blida ögon 🙂

  • Jag vill inte gå så mycket in på min person men om man vill förvara sina svenska kronor någonstans kanske det inte är så där jätteförtroendeingivande att låta dem förvaltas av ett banksystem som sitter med runt 2 800 miljarder kronor i skuld till kontoinnehavarna 🙂

 1. Men det är ju så att fastän man förstår att banksystemet är en bluff så är vi ändå fast i deras fälla och kan inte betala våra räkningar annat än genom dem. Så både du och vi sitter fast i spindelnätet.

  • Japp (eller ska det vara näpp där? 🙂 ), det finns inget val – vi måste använda bankernas skulder (det som är kluddat på kontot) som ”betalningsmedel”. Inte ens staten kan betala med svenska kronor från riksbankskontona – staten måste skicka över de svenska kronorna till storbankernas riksbankskonton och istället använda storbankernas skulder som ”betalningsmedel” (dvs storbankernas kontosystem – t.ex skattekontona ligger ju, som sagt, på SEB).

   Det är därför viktig att folk förstår hur riksbankskontona fungerar så att riksbankskonton för betalningar kan öppnas för allmänheten så att alla kan ha konton med svenska kronor där. Du skulle kunna ha ett konto som du kan betala mig med direkt från Riksgälden – du skulle då skicka svenska kronor från ditt riksgäldskonto till mitt riksgäldskonto utan att behöva använda bankernas skulder som surrogat. Det är ju, om man tänker efter, helt sjukt att vi använder någons skulder (bankernas) som surrogat åt svenska kronor.

   Att öppna upp riksbankskontona för allmänheten är den absolut viktigaste demokratiska reformen. Men det skulle innebära en flykt -en digital bank run -från storbankernas konton till kontona på riksbanken där folk skulle kunna hålla sina tillgångar som svenska kronor. Så storbankerna kommer slåss för sitt monopol på riksbankskonton med näbbar och klor – storbankerna vill ju inte betala sina skulder frivilligt (en bank run är är ju det samma som att bankerna betalar sina skulder till kontoinnehavarna). Det är så sjukt att hela det nuvarande kontosystemet helt bygger på att bankerna INTE ska behöva betala sina skulder – snacka om privilegium!

   • ”Staten” är ingen stat (ursprungligen en trust). It’s a corporation acting as government. Vem kontrollerar bolaget? Banksfären såklart, vi bor ju tamigtusan inne på en bank.
    Att ”staten” skulle kunna göra något är orimligt då det är ett bolag i händerna på parasiterna. Vägen framåt är genom varje människas önskan efter sanning, ärlighet och hederlighet, det är min analys iaf. och det känns ju tyvärr en aning avlägset…

    Att staten och samtliga dess institutioner numer är kommersiella bolag innebär att samtliga aktiviteter mellan människor och bolagen måste ske via en ”persona”, en ”corporate fiction” som människan accepterar gå i god för.

 2. Men strider inte detta system mot svensk lag. Det är väl ingen annan än staten som har rätt att skapa valutan? Allt annat är,som jag ser det, falskmynteri. Hur kommer bankerna runt detta?

  • Japp, man kan tycka att bankerna gör sig skyldig till lagbrott då de påstår att deras egen skuld på svenska kronor , dvs skulden ttill kontoinnehavaren, ÄR svenska kronor. Om jag gjorde så skulle jag hamna bums i finkan. Men ingen skulle ju gå på det -går jag ner till konsumbutiken och kräver att hon ska ta emot min elräkning som betalningsmedel så kommer hon skaka på huvudet åt mig och tro att jag är dum i huvudet. Men just detta är vad bankerna gjort – det har ersatt svenska kronor med bankernas skulder på svenska kronor (för, återigen, det är det enda som kan finnas på ett kundkonto – banken kan betala skulden genom att kontokunden gör t.ex ett bankomatuttag). Bankerna har ersatt svenska kronor med sina egna skulder till kontoinnehavare så till den grad att det knappt används några svenska kronor längre som betalamedel. Vi bollar bankskulder mellan våra konton istället. Den som sitter med mest bankskulder i knät (har mest på kontot) inbillar sig att han/hon är rik. Jag skulle aldrig kunna inbilla dig att du är rik om du fick hålla alla mina räkningar.

   Så, visst, att låtsas och lura andra att ens egna skulder ÄR svenska kronor borde vara ett lagbrott. Nu är det istället bedrägeriet grunden för det sk penningsystemet -för om folk får klart för sig att det enda som finns på kontot är bankens skulder och inga svenska kronor kan det bli bankrusning. Därför används alla medel för att få folk att tro att kontoinnehavet ÄR svenska kronor.

   En fråga jag aldrig får svar på när jag debaterar bankkramare är – när det bevisligen inte finns några svenska kronor på kontot vad fan finns där då egentligen? Vilken enhet är det på påhiitet då det bevisligen inte är svenska kronor?
   Svaret på den frågan är givetvis att enheten är bankens ”skuld på svenska kronor” – men det är ju det samma som att erkänna att bankerna inga svenska kronor håller på kontona och att allt bygger på att vi ersätter svenska kronor med bankernas ”skulder på svenska kronor” – så det är inget bankkramare vill diskutera.

   • Tillägg till ovan:
    Troligen möjliggörs det här bedrägeriet genom att bankerna med sitt monopol på betalningssystemet också äger och kontrollerar partierna. Genom att partierna får ”låna” bankernas egna skulder (för, återigen, det är det enda som finns på ett bankkonto – bankens skuld till kunden) kontrollerar de partierna i Israel, det är troligen ingen skillnad här:

  • Nej det finns inga juridiska problem alls. Om du läser det finstilta när du öppnar ett bankkonto så framgår det att tillgångarna på detta har banken lånat av dig, och att banken lovar att betala dig skulden när du ber om det om det är möjligt. Det vill säga du har gett banken en kredit.
   Det verkliga problemet är att dessa krediter, löften om att betala tillbaka pengar, används för betalningar i samhället i mycket större utsträckning än vad pengar gör. Om du köper något för 1000 kr i en affär och betalar med ett bankkort så ger du egentligen inte säljaren pengar, istället säger du ”Bank X är skyldig mig 1000 kr om jag får varan av dig så skall jag ordna så att den ser till att din bank Bank Y blir skyldig dig 1000 kr. X och Y kan givetvis vara samma bank.
   Tyvärr så inser många mäniskor inte att det är en enorm skillnad mellan pengar och krediter. Pengar har du i handen, en kredit är bara att någon lovar att i framtiden ge dig pengar. Det går inte att veta att han verkligen kan det.
   Detta gäller tyvärr även flertalet ekonomer som inkluderar krediter i penningmängden vilket givetvis förvirrar folk ännu mer, särskilt som krediterna överstiger 90% av den så kallade penningmängden.
   Allt detta skulle ändå kunna vara hanterbart om det fanns något som tvingade fram riktiga pengar i slutändan, det skulle göra att krediterna begränsades till att vara sunda. Staten borde göra detta genom att kräva att alla skatter skulle betalas i riktiga pengar, i värsta fall skulle man kunna tänka sig banker som mellanhänder så att skattebetalningen först reglerades genom skattebetalarens konto i banken minskas och att banken sedan i gengäld betalade staten motsvarande mängd digitala riktiga pengar från deras konto i riksbanken. Då skulle bankerna inte våga skapa mer än en viss mängd krediter.
   Tyvärr gör inte staten detta utan den samarbetar medvetet i högsta grad med bankerna för att ha det så här. Samtliga svenska riksdagspartier är för detta.

   • Jo, jag håller med till största delen. Fast jag kan ha vissa invändningar mot att det är lagligt att lura i människor att de betalar med svenska kronor när de, precis som du skriver, bara bollar runt bankernas skulder (=kontokluddet).

    Sedan kan man även fråga sig om det är lagligt att påstå sig ”låna ut” svenska kronor när man inga svenska kronor lånat ut. Att bankerna sedan kallar det kreditgivning är väl också något man lagligt kan ifrågasätta då ingen kredit kan ges om inget lån ges.

    Utöver det har vi marknadsmanipuleringen av t.ex bostadspriserna (har kört det här några gånger, så de som läser bloggen är nog uttjatade på, men du kanske inte läst det:

    Vid en husförsäljning har inte köparna pengarna utan ”lånar” av banken som inte heller har pengarna men kan skapa kontopåhitt från luften som de ”lånar ut”
    Så här har vi tre deltagare på denna ”marknad”
    1) en säljare (tillgångssidan)
    2) potentiella köpare (efterfrågesidan)
    och
    3)mellanhanden banken som vill sälja så mycket som möjligt av sin ”produkt” – dvs skulder skapade från ingenting
    Det är ingen marknad, det är skuldslavsauktion där ”husägaren” får hyra huset av mellanhanden, parasiten=banken

    Och bankerna marknadsför bostadsinflationen, som är en följd av denna upptrissning, såsom ”värdeökningar” (samma skit med IT-bubblor, aktier, guld, etc). På så sätt får de människor att tro att alla kan bli rika bara de skuldsätter sig maximalt och går in i pyramidspelet och spekulerar.

    Om boskuldslavarna visste hur bankerna otillbörligt trissat upp priset på deras hyra (för de hyr ju det facto huset av banken som manipulerat sig till den riktiga äganderätten) skulle det nog gå åt mycket tjära och fjädrar (en och annan lyktstolpe kanske skulle användas också).

    Japp, folk måste få tillgång till Riiksbankskontona där svenska kronor i digital form finns. Och som du skriver borde Riksgälden kunna använda sitt konto för att betala skulder med i svenska kronor – skattekontona på SEB borde överföras med en gång till Riskgälden och stat/kommuner kunna betala genom Riksgäldskontona – även allmänheten bör kunna göra det. Men det skulle innebära en digital bank run då bankerna skulle tvingas betala sina skulder.

    Så systemet bygger helt på att bankerna ska slippa betala sina skulder till kontokunder. Därför försöker de avskaffa fysiska kontanter så att inte kontokunder kan kräva att bankerna betalar sina skulder i svenska kronor den vägen. Och därför har de monopol på de digitala svenska kronorna på Riksbankskontona.

    Kanske borde det anordnas en ”VÄGRA ANVÄNDA BANKERNAS SKULDER” -kampanj?

    Ps
    När kassörskan frågan om jag ska betala kontant eller med kort brukar jag svara
    -”Nä, jag betalar kontant, jag inte använda bankernas skulder”
    Man får lite konstiga blickar men det är det värt 🙂

 3. En fråga: När man betalar in skatt till Skatteverkets konto, ”försvinner” de pengarna ur systemet då?

  • Om du med pengar menar svenska kronor så har SEB inga pengar på sina konton. Det som står på skattekontona på SEB är SEB:s skuld till staten på svenska kronor (det skulle till en djävligt stor bankomat om staten skulle kräva att SEB betalade tillbaka det som står på skattekontona 🙂 ). Allt som bankerna kluddar på kontona är bankernas skulder på svenska kronor – ditt konto är t.ex bankens skuld till dig som banken gör en avbetalning på när du plockar ut kontanter från bankomaten.

   Det finns nästintill inga pengar i form av svenska kronor i systemet, bara runt 100 miljarder av ”penningmängden” är svenska kronor – resten, runt 2 800 miljarder, är bankernas skulder till kontokunder (på svenska kronor). Så egentlige är det ingen ”penningmängd” det är en ”bankskuldmängd”.
   Bankerna bollar sedan runt sina skulder i ett slutet system som bygger på att de har monopol på Riksbankskontona. Om du kollar in videorna i inlägget så förklarar jag hur bankskuldbollningen går till. Du får ursäkta att jag låter som den svenske kocken i mupparna 🙂

  • Det enda som händer när du betalar in din skatt är att istället för att banken är skyldig dig en vis summa så blir den skyldig staten samma summa. Inga pengar är inblandade utan endast krediter. Det fungerar på samma sätt som alla andra banköverföringar.

   Bankerna har enorma fördelar av att samhället ”frivilligt” använder krediter som betalningsmedel istället för pengar. Det vore givetvis fullt tekniskt möjligt att sköta betalningar inom riksbanken om staten bara ville ha det så.

   För att förstå dig på penningsystemet måste du först börja skilja på pengar och krediter, annars blir det helt obegripligt.

   Bankkrediter kan annars ”försvinna”. Det sker varje gång som ett banklån amorteras.

 4. Du menar att skatteverkets konton ligger hos SEB? Min fundering är: Om jag har en skatteskuld till staten och använder en bank för att betala in den skulden till staten (eller SEB om det fungerar så), för banken då även över riktiga digitala pengar (innerst i din cirkel) på samma sätt som om jag hade fört över pengar till en bank?

  Om så, ligger inte snart alla digitala pengar hos SEB/skatteverket eftersom i princip alla ekonomiska transaktioner som görs ger skatteskulder till staten?

  • Japp, skattekontona ligger på SEB (bankgiro 5050-1055)

   Säg att du har pengar att kräva av din bank som står på ditt konto, säg Swedbank (det är viktigt att hålla reda på att det som står på ditt konto är Swedbanks skuld till dig som Swedbank kan betala av genom t.ex att du gör ett bankomatuttag). Säg att du överför din skatt till skattekontona på SEB. Men om SEB bara rakt av skrev övertar Swedbanks skuld på sig skulle ju SEB:s skulder öka. Därför kräver SEB kompensation i form av svenska kronor från Swedbanks centralbankskonto (den röda lilla cirkeln) för att överföra skulden.

   Men det finns ju även bankskuldöverföringar åt andra hållet – från SEB till Swedbank. Under en dag är det en djävla massa skuldbollningar mellan SEB och Swedbank åt båda hållen. Bankerna brukar därför vänta tills dagen är slut och kvitta skulderna mot varandra (cleara). Oftast har SEB fåt tagit över ungefär lika många skulder som Swedbank så att den summa Swedbank eller SEB blir skyldiga efter en dag är ganska liten. Bankerna har inte mer än max någon miljard kr på Riksbankskontona som de kvittar dagligen med varandra- men bankskuldbollningen uppgår till runt 500 miljarder ”kr” dagligen mellan kontona.

   Jag kanske borde göra en video när jag pallar som beskriver fram och tillbaka bollandet av bankernas skulder och clearingen. Hoppas det klarnade lite ändå.

   Tillägg:

   Såsom C mycket riktigt påpekade har SEB blivit skyldig staten de svenska kronor som Swedbank tidigare var skyldig dig (då återigen, det enda som finns på ett bankkonto är bankens skuld till kunden). Skulden har bara bollats från Swedbank till SEB och bankkartellen som helhet har inte betalat någon skuld när den överflyttade skulden från en bank till en annan. Det är mao ett sätt för bankkartellen att hålla sina skulder internt och bolla runt dem så att de slipper betala sina skulder till kunder (SEB lär ju aldrig t.ex fixa att betala staten det som står på skattekontona genom bankomaten 🙂 )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s