Försvaret av kronan mot euron är en kuliss – illustrerat

Uppdatering eller:
– Wikipedia har snott mina cirklar! :).

När jag svarade Johan om RIX kollade jag vad Wiki hade skrivit och där fanns mina cirklar!
RIX (betalningssystem)

Det gör inget att någon tryckt in dom där, det är ju lite hedrande men bara dom inte rubbar mina cirklar 🙂 Då har de tagit sig vatten över huvudet (eller kanske jag blandar ihop historierna om Archimedes här 🙂 )

—– Slut på uppdatering, det riktiga inlägget finns nedan —

Jag vet inte om det jag skrev igår morse blev så klart så jag tänkte använda lite illustrationer för att visa vad jag menar.

Det kunder har på sina bankkonton är inte svenska kronor – det är bankens skuld på svenska kronor som banken kan betala, än så länge, genom t.ex bankomaten. Nästan allt av det folk tror är pengar är mao INTE svenska kronor. Om det kontantlösa samhället införs kommer allmänheten inte kunna använda svenska kronor överhuvudtaget.

1

Det samma gäller Euron. Det mesta av det folk använder som ”pengar” i Euro-området är INTE Euro. Liksom i Sverige är nästan alla ”pengar” i Euroområdet bankernas skulder till kontokunderna på Euro.

2

Så i Euro-området används knappt Euro och i Sverige används knappt svenska kronor längre av allmänheten.Storbankernas mål är givetvis att ALDRIG behöva betala sina skulder till kontokunder – varken i Euro eller i svenska kronor. Om det kontantlösa samhället införs kommer vi varken kunna använda svenska kronor eller Euro -det enda som kommer finnas tillgängligt är bankernas skulder på Euro eller svenska kronor.

3

Så det spelar ingen roll om vi låtsas använda svenska kronor eller Euro för i verkligheten kommer vi inte använda varken eller – oavsett om vi ”går över” till Euro eller ”behåller” den svenska kronan. Euro och svenska kronor kommer bara vara tillgängliga för storbankerna i digital form på centralbanken -resten av samhället kommer inte kunna använda varken Euro eller svenska kronor.

Lösningen på detta är att göra precis motsatsen till det som storbankerna vill genomföra – det vi måste göra är att öppna upp Riksbankens konton innehållandes digitala kontanter  så att alla kan använda digitala svenska kronor på Riksbankskontona. Då kan även bankerna betala sina skulder till kontokunder som hellre vill ha konton och pengar i svenska kronor på Riksbanken. Samtidigt ska givetvis de fysiska kontanterna finnas kvar. Storbankerna skulle då inte längre vara ett frälse som kan slippa undan att betala sina skulder.

4

För att förstå betalsystemet kan ni kolla in videon nedan.

——————

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda -om någon vill göra dem snyggare så varsågoda.

Andra delen här:

————————————–

Bloggandet är inte alltid så optimalt för att skapa överblick. Man skriver det man känner för för dagen och det blir svårt att skapa någon helhet för läsaren. Det här är ett försök till sammanfattning av blogginlägg som jag tycker ger en övergripande bild av hur det sk kallade ”penningsystemet” fungerar (som egentligen till över 97% är ett bollande av bankernas skulder till kontoinnehavare och inget penningsystem).

1) QE, Interbank Lending och andra ”obegripligheter

2) Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Nedan är kanske lättast att läsa men det jag gör fel är att jag använder ordet krediter och påstår att banker lånar ut dessa. Banker skapar inga krediter, lika lite som de skapar pengar, banker skapar skulder och inget annat. Ha det i åtanke om ni läser nedan

3) ”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

4) Hur JAK skulle kunna erbjuda sina kunder 100% uppbackade konton

Annonser

31 thoughts on “Försvaret av kronan mot euron är en kuliss – illustrerat

  • Tack, Martin!
   Du får gärna länka till ditt FB inlägg . Det kanske finns läsare som vill hoppa in och diskutera (jag är för asocial för facebook 🙂 )

   • De digitala kontanterna hos RB är väl RIX-systemet. Jag har lärt mig att det är kostsamt att vara med i RIX och att det därför endast har 29 medlemmar. Vill gärna ha en kommentar ..någon?

   • Japp, jag brukar kalla dem digitala kontnater då de tillsammans med de fysiska kontanterna utgör de enda svenska kronorna i systemet – bankkramarna vill hellre kalla dem båda ”centralbankspengar” då de vill sudda ut detta faktum.

    Jag beskriver RIX och de digitala kontanterna (eller svenska kronor, om man vill kalla dem det) i videofilmerna som ingår i blogginlägget, kolla gärna.

    Av vad kan få ihop dert på den här bilden är det 20 medlemmar i RIX (RBS är borta)
    rix

    Men alla kan inte skapa kontokludd i Sverige. T.ex får inte kommuninvest eller Riksgälden skapa kontokludd och de är inte en del av betalningssystemet – så de försvinner. Vidare försvinner de utländska bankerna som inte heller kan hitta på kontokludd i Sverige, så de försvinner de med. CLS sysslar med clearing, BGC (bankgirot) får inte heller hitta på kontokludd.

    Så i princip återstår nästan bara de fyra storbankerna som är het dominerande och nägra till banker (SBAB, Ålandsbanken och några till). Dessutom har bankerna olika villkor inom RIX så det finns en klar hierarki där med

    Japp, det är svindyrt att gå med i RIX så inträdesavgiften för att få privilegiet att hitta på sina egna skulder som man ”lånar” ut är skyhög.

 1. Grattis till ”wikipediareferensskapet” – skönt att det rullar på där ute… 🙂

  Lite off-topic tänkte jag tjata lite om Per Lundgrens del två – har själv kommit till kapitel 55 ca.
  Kolla kapitel 44-45 som du kan läsa separat eftersom du redan har hela bilden. Dessa kapitel reder ut den matematiskt logiskt härledda och snillrika biten av bedrägeriet…

  http://nyaekonomiskasystemet.se/index.php/gratis-nerladdning/trilogins-del-ii/

 2. Någon ”Ben Dover” skrev på Cornucopias blogg (Sveriges största finansbloggare enligt honom själv) följande om mig:

  ”Snömos och konspirationsteorier, i huvudsak. Men det kan man ju kalla ”nya vinklingar” om man vill.”
  http://tinyurl.com/kswunbx

  Mitt svar (mitt enda -jag ska inte slösa tid på Cornus blogg):

  ”Själv tycker jag Cornu står för, om inte konspirationsteorier, så i alla fall väldigt lössläppt tänkande när han hävdar att bankernas skulder på pengar är mer pengar än de pengar bankerna är skyldiga. De pengar bankerna är skyldiga sina kontoinnehavarna är nämligen nästan inte alls pengar enligt Cornu – och jo, han har faktiskt skrivit just detta, citat:
  ”Så är det något man inte ska kalla pengar, så är det kontanter.”

  Wikipedia använder den förklaringsmodell som jag har och de använder t.o.m med mina cirklar för att förklara de olika lagren för att beskriva betalsystmet/penningsystemet. Cornu tror fortfarande på sagorna om den stora multiplikatorn.

  Så vad ska ni ta er till med mer än personangrepp och förlista påståenden om ”konspirationsteorier”. Sakligt har ni inget att sätta emot än att svämma över med högdraget okonstruerat svammel (men det är Cornu en djävel på – det ska jag inte ta ifrån honom – dessutom skriver han ibland riktigt djävla bra om andra saker än penningsystemet)

  Ska bli skoj att få läsa vilka epitet Cornu ger mig idag, du kanske kan bidra? :)”

  Jag gillar för övrigt ordet ”lössläppta” – den kan ju både läsas som ”lös-släpppta” eller ”löss-släppta”. Cornu är en vägglus man ska hålla sig borta från – han suger! Så jag kommer inte skriva något mer på hans bloggvägg – jag fick nästan anemi av att skriva ovan 🙂

 3. Ja, skit i det Lincoln 🙂 Som jag nyligen påminde om i en kommentar till något annat av dina inlägg så har ju Shopenhauer rätt i att provocerande sanningar först skapar indignation och sedan motarbetas, för att slutligen accepteras som självklarheter. Någon/några måste ta de första smällarna – det är bara att bita i det sura äpplet…

  • Nä, jag tar inte åt mig! Jag kunde inte låta bli att skriva lite till dock – Nicket Ben Dover (ett osmakligt nick han tagit för att det uttalas Bend Over) var ganska lätt att sätta på plats – det var t.o.m ganska skoj 🙂

 4. Lincoln, eftersom jag är orsaken till detta, då jag la in mina kommentarer i en lite omarbetad som i grunden byggde på ditt klarsynta inlägg på egen blogg. Men envigen gäller väl inte Cornu i första hand utan signaturen ”Ben Dover”. Skit samma en del har förmåga att ta till sig och förstå andra inte!

  • Jag tror det mer är en fråga om att medvetet inte låtsas förstå. Det är en populär sport som sådana som bl.a Cornu och Bend Over sysslar med. 🙂

  • Jo, kanske har de fått idèn från mig. Var inne på Positive Money några gånger och debatterade och la bl.a upp den här videon i några diskussioner:

   Patent och uppfinnande är inget som lönar sig i dagens system. Att spekulera i konstgjorda marknader och parasitera på andra är tyvärr det som lönar sig.

 5. Hej,
  här är ett inlägg från solparadiset i Spanien:
  Dialogen i nyheterna har hela tiden handlat om Barcenas affären. Partido Populars politiker har fått mutor från byggsektorn för att få bygga bostäder där det har lagstiftats om att inte göra det. Det är inom 200 m från stranden. Nu har man gjort det iallafall och 40% av borgmästarna i Andalucien har fått sitta i fängelse enligt pressen. Samtidigt säger politiker i ett TV program om åtstramningen (La Austerdad) att man kan ju inte förvänta sig av spanjorer att de de ska vara som tyskar (inte korrupta). I TV talar alla om två alternativ:
  1. Det har aldrig hänt, dessutom är det så att Partido Socialista har tagit emot mutor så dom ska hålla tyst.
  2. Rajoy ska förklara sig inför det spanska folket.

  Det som någon nämner, men ingen visar intresse, är att man skapar en dålig bild hos omvärlden. Kommentaren går förbi helt utan intresse från någon. Man vill antingen förtränga sanningen, alternativ 1 från gamla Francofilerna, eller fortsätta en oändligt orbajsande från båda sidor som liknar diskussionen: Jultomten bor i Nordpolen: Nej Han bor i Finland.
  I byn där jag är, så har borgmästaren blivit anklagad för korruption. Det nämns att hon har bla 50 medarbetare, som alla är hennes släktingar, på lönelistan och ingen vet vilka arbetsuppgifter de har (utom hon själv, Antonia Mu˜nos). Man har från partiets sida (PP tror jag) begärt hennes avgång, varvid hon svarar med att gå ur partiet och vägra avgå.
  En spansk vän säger: Man blir ju politiker för att bli rik, partiet har ingen betydelse!
  Samtidigt säger han att han inte litar på bankerna och har allt i cash, gömt någonstans som är säkert. Jag berättar för honom om folk som gräver ner cash i trädgården pga brist på förtroende för banken och han säger att det är helt sant.
  Samtidigt berättar en vän att: Jag blev rånad utanför Leroy Merlin i Marbella, som att bli rånad utanför Bauhaus i Barkarby. ”Killen satte en kniv mot halsen på mig och visste vilken ficka jag hade plånboken, så han slet loss fickan, tog sedlarna och slängde plånboken på mig och gick kolugnt därifrån”. Vännens fru berättar att de har folk som kollar in personerna vid kassan och ser vilka som har cash, sedan signalerar man rånarna på parkeringsplatsen som genomför det fysiska arbetet. Polisen, enligt dem , säger att detta är svårt att hantera då han blev bestulen på mindre än €300 och dessutom hur ska man bevisa att man blev bestulen på mer än €300? man få ju knappast ett kvitto! Samma vän berättar att deras granne, ett äldre par blev brutalt rånade i hemmet. Hon fick ett antal revben brutna och han fick ett stort sår i huvudet. De hade inget av värde, så de fick genomgå chockterapin (Milton Friedman) för ingenting annat än sjukvårdsräkning (skapade BNP, så helt inproduktivt var det inte).
  Påven har gått ut med ett uttalande till de unga (60% arbetslöshet i Spanien) att de ska fokusera på Jesus Kristus isf pengar! För helvete, unga har ju inga pengar, säg det till banker o politiker (den senare gruppen sitter med 40% representation i sparbankstyrelserna, Bankia för att nämna en ).
  En svensk bekant berättar att hans syster blev stoppad av polisen som krävde €100 cash. De ville betala på polisstationen, men polisen föreslog bankomaten. De åkte dit och betalade. Hans kommentar var trots 30+ års erfarenhet av Spanien: Ska det fortsätta på detta vis, så vill ju ingen vara här och vågar inte att investera här.
  Funderade mycket på vad den svenske vännen sa och insåg, om detta fortsätter så kommer hela sydeuropa att bli som Colombia, Brasilien eller Venezuela, där du inte kan gå till bankomat eller bankkontor utan livvakt. Vad kan vi göra för att förhindra detta? Känna oss trygga med våran Svenska krona och Sverigedemokrater som vill Albanisera vårt land och tvinga alla att gilla kåldolmar och sill. Inget fel i vår tradition, men varför inte var lite öppen?
  Jag gillar Pizza och Hamburgare men gillar mycket mera Andalusisk mat men svensk julmat kan man inte vara utan.

  Läste även New Yort Times, där man diskuterar Detroits konkurs. Det finns lite roliga kommentarer:
  1. Förklara Detroit som en provins i Afganistan och starta ”rebuilding the society” programmet så dom får sjukvård, utbilding och infrastruktur.
  2. Förklara Detroit som bank och låt dom trycka upp pengar helt fritt så är alla problem lösta.

 6. Tack ”Okunnig fråga”! Jag lägger upp ditt inlägg lite senare som ett eget inlägg.Och, japp, det kan spåra ut ordentligt om inte penningsystmet fixas och blir ärligt.

 7. Lincoln, såg du det här klippet med Werner? https://vimeo.com/67573688

  I början av klippet beskriver Werner hur bankerna låtsas att deras kunder satt in pengar och att flödena i betalningssystemet gör att kunderna inte kan skilja på verkliga insättningar och falska och att det är anledningen till att 97% av penningmängden är insättningar som aldrig ägt rum.

  Har inget program för att rippa videon, har du det? Skulle vilja ha den delen utklippt.

  • De gick att ladda ned på vimeo (fanns en downloadknapp). Jag klippte ut snutten och snodde din text 🙂 (jag kan inte skriva det bättre).

   Om du vill ladda ned en egen kopia så kan du göra det här
   http://www.filedropper.com/1687327642

   Ja, vad ska Cornu säga nu? Att upplåningen finansierar nedlåningen av sidolåningen av avlåning till tillåningen av frånlåningen? 🙂

   Tack för infot!

   • Tack! Perfekt med youtube-klippet, det var precis vad jag var ute efter. Kan ju vara smart att ta Werner på allvar med tanke på att bla många av världens centralbanker läser Werners böcker och artiklar, bla har Greenspan själv beställt en av Werners artiklar.

 8. Rejält off-topic igen är jag rädd… 🙂

  Men…Benjamin Gustafsson har analyserat Per Lundgrens text och på Facebooksidan lagt upp en wordfil som jag antar är högst relevant, men som jag inte fattar ett smack av trots att jag gärna skulle vilja…förlåt… 🙂

  Har du möjlighet att utveckla och förklara? Gärna med cirklar om det går… 😉 Som enbart humanistisk krigare för de förtryckta så är resonemanget svårbegripligt.

  Tack på förhand!

  PS Dina inlägg på nämnd FB-sida förstår jag förstås, men skulle tro att PL har fullt upp med att skriva klart sin tredje del av trilogin (så du får kanske ha lite tålamod menar jag). DS

  • Vad jag har läst av Benjamin är det just meningen att du inte ska fatta ett smack. Men jag ska försöka hinna kolla på det. Har lite tajt just nu.

  • Läste lite snabbt vad Benjamin skriviy och det är dimmornas bro han lägger ut precis som han gjort i diskussioner här. Här är mit svar på facebook
   Benjamin kritiserar Pers ”axiom” för vad som ska definieras som pengar och inför istället ett eget axiom där ”pengar är löften”. Det är ett otroligt flytande axiom Benjamin vill inför, citat:
   ”pengar definieras som ett löfte, eller som ett avtal”

   För det gör att allt kan ses som pengar. T.ex jag och Per kommer överens om att jag får Pers bil om jag lagar Pers hus. Per och jag har då gett varandra ett ömsesidigt löfte och vi har slutit ett avtal. Bilen är mao ord ”pengar” och min tjänst att laga huset är också pengar då det ingår i avtalet. Med samma logik kan man få allt till att bli pengar, ja, t.o.m byteshandel är pengar enligt Benjamins definition. T.ex, jag lovar att ge Per min cykel i utbyte mot att han lovar att ge mig sin spade. Löftet i Benjamins definition finns där och likaså avtalet – så med Benjamins definition är nu både spaden och cykeln pengar.

   Benjamins definition är mao tämligen oanvändbar då de kommer att innesluta allt i begreppet ”pengar”.

   En annan sak är att ett löfte, om det så är byteshandel, mellan två parter sker mellan två parter. I fallen ovan har Per och jag slutit avtal (löften). Både jag och Per är förpliktiga att följa avtalet (löftet). När bankerna hittar på kontokludd är det banken som står för kontopåhittet men vilket löfte uppfyller banken? Vad gör banken i utbyte? Nada! Banken lägger sig som en mellanhand mellan Per och mig och banken uppfyller inget löfte eller avtal – banken bara suger ut. T.ex jag och Per kommer överens om att jag ska laga Pers hus. Per går till banken och banken hittar på kontokludd som Per ska betala mig med. Jag uppfyller mitt löfte till Per genom att laga huset – Per uppfyller sitt löfte genom att öka mitt innehav av banksskulder (för det är ju vad mitt konto innehåller – min banks skulder till mig som banken kan betala genom att jag t.ex gör bankomatuttag). Så Per och jag uppfyller kriterierna för Benjamins definition att pengar är löften eller avtal. Men vad har banken uppfyllt för löfte ovan? Vad har banken gjort? Nada! Banken har bara hittat på kontokludd från luften och inget annat – det är Per och jag som ömsesidigt uppfyllt löftena – banken har bara lagt sig såsom en parasitär mellanhand. Och då banken inga löften infriat så har banken heller inga pengar skapat enligt Benjamins egen definition.

   Jag har på min blogg diskuterat med Benjamin om hur clearingen ska skötas om alla får skapa skuldsedlar (löften om framtida betalningar) och Benjamin har fortfarande inte berättat hur den ska gå till. Clearingen är centralbankernas främsta uppgift. Det blir lite för långt att gå in på det här men problematiken med clearingen om det inte finns en gemensam bas framgår nog ganska bra av en blogg jag skrev om clearingprocessen med guld som bas, kolla gärna in:

   http://tinyurl.com/at3ombg

 9. @Lincoln

  Nu kan jag lugna dig med att du har ”fått tillbaka” dina cirklar ifrån Wikipedia. Som du säkert vet så finns massvis med Gate-keepers som svärmar runt Wikipedia och slår ner på allt som ”verkar skumt”.
  Om dina cirklar hade tydligen någon sagt…

  ”Jag tycker bildmaterialet till denna artikel är kryptiskt och går in på kontroversiella områden helt utan källhänvisning.”

  …och sedan så försvann cirklarna snabbt. Det finns ju stora organisationer som kontrollerar Wikipedia och du förstår säkert vilka dessa är. Det är jävligt synd för något mer upplysande om RIX än dina cirklar går nog inte att finna. Och det var väl just därför dina cirklar var ”tvungna att försvinna”.

  Skriver inte själv på Wikipedia men har fått infon från en som jag litar på.

  • Tack, Janne för infot!
   Jo, jag var lite orolig där då införandet på wiki av mina cirklar snarast minskar trovärdigheten i det jag skriver. Det som skrivs på wiki om penningsystemet och bankerna är extremt förljuget och/eller förvridet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s