Ropen skalla -”Digitala kontanter på Riksbankskonton åt alla”

Det här ett inlägg som jag glömt publicera om de två olika formerna av QE. Den andra formen av QE är den som tillämpas och är ämnad att öka skuldslaveriet åt bankerna. Myntaren av begreppet QE, Rickard Werner, är i första hand för den första  typen av QE samt lösningen ”Digitala kontanter åt alla” (se sista bilden).

Vi börjar med att kolla in vad ”penningmängden” består av. Som synes är det mesta av ”penningmängden” egentligen inte pengar utan bankernas skulder på pengar som finns på konton som bankerna låtsas ”låna ut”. ”Penningmängden” består mao till ca 97% av en bankskuldmängd  (se bild nedan):

1

Som synes finns det två sätt som centralbanken kan öka mängden riktiga pengar (kontanter, eller om man vill kalla det centralbankspengar -olika ord – samma sak). Det första är genom att centralbanken helt enkelt trycker sedlar och sätter i omlopp genom att dela ut (Japan har t.ex kört en del med detta). Se animationen nedan:

anigif2

Men det är ju givetvis inget som bankerna gillar då det skulle göra att allt fler transaktioner inte går genom banksystemet samt att skuldmängden procentuellt av den totala penningmängden minskar. Dessutom är det ju i många fall princip omöjligt att betala med sedlar och mynt längre.

QE på det andra sättet

Det andra sättet som QE kan ske på är genom att centralbanken trycker in digitala kontanter in på storbankernas centralbankskonton. Dessa kan enbart stornbankerna som är deltagare inom RIX betalsystem använda – storbankerna har ett praktiskt monopol på dessa digital kontanter. Se animationen nedan

anigif3

Tanken är då att bankerna då ska börja låna ut sina egna skulder igen (kontoinnehav är som sagt ALLTID bankens skuld på pengar som banken i dagsläget bara kan betala igen i fysiska kontanter  genom att kunden gör t.ex bankomatuttag). Se animationen nedan:

anigif3

Så lösningen är enligt  bankerna, och samtliga partier, att öka skuldsättningen än mer (ja, t.o.m LO gnäller och tigger om att man måste ”få igång” ”utlåningen” igen). Detta är givetvis en extrem parodi på rättvisa och demokrati, ja t.o.m de som är marknadsliberaler måste tycka detta är en våldtäkt på den sk ”marknaden”. Storbankernas monopol har inget med marknad och göra samt fjättrar allt i påhittad skuld till bankerna (som samtidigt fått oss tro att bankernas skulder, kundernas kontoinnehav ÄR pengar – för att förstå hur de lyckas med det illusionstricket får ni kolla in videorna nedan).

Lösningen

Avskaffa storbankernas monopol på de digitala kontanterna så att alla kan ha digitala kontanter på Riksbanken. Vi kan då betala varandra antingen med fysiska kontanter (sedlar och mynt) eller genom Riksbankkontona utan att behöva använda bankerna som parasitära mellanhänder. Se bilden nedan:

2

Det parti, oavsätt politisk färg, som vågar skriva plakat med kravet:

Ropen skalla -Digitala kontanter  på Riksbankskonton åt alla

kommer få min röst. Det parti som vågar framföra ovanstående slagord skulle med säkerhet fånga många, många röster. Men troligen är det inget parti som vågar utmana bankmaffian.

Slut på inlägget

———

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda -om någon vill göra dem snyggare så varsågoda.

Andra delen här:

————————————–

Bloggandet är inte alltid så optimalt för att skapa överblick. Man skriver det man känner för för dagen och det blir svårt att skapa någon helhet för läsaren. Det här är ett försök till sammanfattning av blogginlägg som jag tycker ger en övergripande bild av hur det sk kallade ”penningsystemet” fungerar (som egentligen till över 97% är ett bollande av bankernas skulder till kontoinnehavare och inget penningsystem).

1) QE, Interbank Lending och andra ”obegripligheter

2) Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Nedan är kanske lättast att läsa men det jag gör fel är att jag använder ordet krediter och påstår att banker lånar ut dessa. Banker skapar inga krediter, lika lite som de skapar pengar, banker skapar skulder och inget annat. Ha det i åtanke om ni läser nedan

3) ”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

4) Hur JAK skulle kunna erbjuda sina kunder 100% uppbackade konton

————————

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

Mervyn King fd chef för Bank of England

Annonser

5 thoughts on “Ropen skalla -”Digitala kontanter på Riksbankskonton åt alla”

 1. Jag har haft en diskussion på facebook med Lena Nockert som kanske kan var ett komplement till det jag kluddade ovan.

  Lena Nockert Men hur ska de digitala kontanterna sättas i cirkulation? Genom att lånas ut till kontohavarna? Då kommer ju penningsystemet även i fortsättningen att vara belastat med ränta.
  14 hours ago · Like

  Lincoln Den Andre Du kan redan förvara digitala kontanter (svenska kronor) om du öppnar ett Riksgäldskonto. Problemet med det är att du inget kan betala från Riksgäldskontot då storbankerna har monopol på de konton på Riksbanken som är knutna till betalsystemet. Om Riksgäldens konton öppnades för betalningar skulle du och jag kunna betala varandra direkt med digitala kontanter från mitt till ditt Riksgäldskonto utan att passera storbankeneras ”betalsystem”. Det gamla Postgirot skapades 1925 just för att passera bankerna. Nordea köpte upp Postgirot 2002 och stängde den dörren.

  Jag förstår om ovan ter sig kryptiskt. Men kolla gärna in videorna nedan där del 2 tar upp upp ett exempel på hur konton på Riksgälden skulle kunna fungera i framtiden och hur det fungerar idag.

  Del1

  Del2

  Bedrägeriet kallat penningsystem 1
  Ett hopslag av tidigare delar

  10 hours ago · Like · Remove Preview

  Lena Nockert Var det svar på min fråga hur pengarna sätts i cirkulation vid pengarnas skapande? I så fall fattade jag inte svaret.

  Jag kan se fördelar med att företag och privatpersoner får rätt att ha konton direkt i Riksbanken. Men hur ska de pengar skapas och sättas i cirkulation som jag senare får som inkomster i form av t ex lön eller pension och kan sätta in på kontot?
  10 hours ago · Like

  Lincoln Den Andre På samma sätt som de skapas idag av Riksbanken – genom att de kluddar lite nya siffror på centralbankskontona. 2008 kluddade t.ex Riksbanken dit 500 miljarder på storbankernas konton för att inte hela ”Interbankt lending” systmet skulle paja (bankerna fick lämna i från sig ungefär hälften av alla bostadsobligationer). Dessa 500 miljarderna var helt inkapslade såsom digitala kontanter ( eller om du vill kalla dem svenska kronor eller centralbankspengar – olika ord men samma sak). Allmänheten kom aldrig åt dem. Alla dessa ”bail outs” som skett har varit just av ovan slag – pengar som aldrig kommit ut från storbankernas monopol på centralbankskontona – de har bollats runt internt inom storbankskartellen.

  För att återgå till din fråga. Antag att staten får för sig att bygga en ny järnväg. Staten säger då till Riksbanken att hitta på 4 miljarde kronor r som Riksbanken skickar till företaget som ska bygga. Företaget har ett Riksgäldkonto (eller gamla Postgirot) så de digitala pengarna sätts in där direkt. Du har också ett konto på Riksgälden och är anställd av företaget. Företaget kan då direkt betala dig lön med digitala svenska kronor från deras Riksgäldskonto till ditt Riksgäldskonto. Banken skulle inte behövas såsom mellanhand mellan dig och förtaget. Bankerna som mellanhänder i betalsystemet kan mao helt tas bort.

  Jfm när du handlar med fysiska kontanter. Du lämnar över 100-lappen till torghandlren och betalningen är klar. Du behöver inte gå till banken med din 100-lapp – lämna över den till bankpersonalen som följer med dig tillbaka till torghandlaren och lämnar över 100-lappen åt dig – banken ska givitvis även ha betalt för denna service. Det vore totalt vansinne om vi använde banker såsom mellanhänder med fysiska kontanter. Men faktum är att det är lika vansinnigt att använda bankerna som mellanhänder när betalningar med digitala kontanter kan ske direkt från ditt centralbankskonto till mitt.

  Hoppas jag förklarade det förståeligt.
  9 hours ago · Edited · Like

  Lena Nockert Ja nu blev det mycket klarare. Som jag förstår det ska alltså pengarna inte sättas i cirkulation som lån mot ränta utan räntefritt genom att tillföras en offentlig budet.

  Du skrev visserligen att pengarna skulle gå direkt till ”företaget” vid skapandet, men jag antar att du hoppade över ett led där bara för att det skulle bli enklare.

  Det är ju inte Riksbanken som bygger järnväg så pengarna får vid skapandet gå till Banverkets konto på Riksbanken. Sedan när fakturan från företaget ska betalas så överförs betalningen från Banverkets konto i Riksbanken till ”företagets” konto i Riksbanken och vidare ut i cirkulation för löneutbetalningar och annat på samma sätt som betalningar nu sker via privatbankerna.

  Men det viktiga är första ledet. Om alltså överföringen av nyskapade pengar från Riksbanken till den offentliga myndigheten görs som en räntefri budgetpost eller som ett lån mot ränta.
  9 hours ago · Like

  Lincoln Den Andre Jo, jag hoppade över lite, bra att du fyllde ut, tack! Jag (och Positive Money Werner, Kumhod och Bill Still tycker att pengaran ska skapas utan skuldsättning och spenderas ut till allmänna nyttigheter. De motivera det med att om man har kvar ett skuldsystem men med staten som huvudman kommer bankerna alltdi kunna stoppa in fot in i det igen. Ellen Brown menar att staten ska härma de privata bankerna och skapa krediter, dvs skuldsättning. Ellen Brown brukar peka på North Dakota som ett lyckat exempel på att stater kan skapa krediter – vilket hon har rätt i. Men man behöver inte gå långt för att hitta ett avskräckande exempel på när en statlig bank misssbrukat kreditpåhittningen. SBAB är minst lika skyldig till att ha bundit fast ”husägare” i evigt skuldslaveri till banken som de övriga bankerna. Så jag tycker pengarna ska skapas skuldfriit av staten och spenderas ut.Kanke blev lite felstavat och konstigt men jag orkar inte rätta. Trött! Måste slagga, zzzznnark!
  9 hours ago · Edited · Like

  Lena Nockert Godnatt och tack för idag.

  • Det sägs att historien upprepar sig. Låt oss hoppas att den bara får hicka ibland, för vi vet ju alla vad som hände med Lincoln den förste? Fast, det vore dumt av Lincoln den förste att kalla sig den förste, det är ju underförstått. Å andra sidan, det skickar en ganska mäktig signal att lägga till det. Nonsensikvadrat den förste.

   Iallafall, bra inlägg Lincoln den andre 🙂

   • Jo, det är lite schizofrent. Vet inte om jag kommer skriva så mycket på facebook – där blir man ju än mer schizofren och får en massa ”vänner” som man inte känner 🙂
    Tack!

 2. Digitala kontanter drivs redan av partiet Enhet. De använder däremot andra ord för att säga samma sak som ”Ropen skalla -Digitala kontanter på Riksbankskonton åt alla”.

  De har hittills formulerat sig såhär:
  ”Enhet anser att en samhällsägd ”Folkets Bank” behöver skapas, som arbetar utan vinst och spekulationsintressen för att tillgodose medborgarnas behov av en god samhällsservice för att
  sköta in och utbetalningar och andra grundläggande bankärenden.”

  Folkets bank kan ses som en del av Riksbanken. Den är tänkt att ge medborgare konton så att privata banker inte behöver användas.

  http://enhet.se/
  http://enhet.se/download/infomaterial/Enhets%20Partiprogram.pdf

  • Lite för mycket ordbajseri för min smak. Det är ju så djävla enkelt – ge folk möjlighet att hålla svenska kronor digitalt och ta bort storbanksmonopolet på Riksbankskonton. Bankerna måste sluta vara ett frälse som kan slippa betala sina skulder till kontoinnehavare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s