Bankerna lånar inte ut kronor men lurar ”låntagaren” till att tro så

I förra inlägget beskrev jag det absurda i att om vi börjar betala varandra bara med kronor rasar bankernas ”betalsystem”. Jag tänkte ta upp  en annan absurd konsekvens av detta skruvade system – nämligen att bankerna lånar ut sina egna skulder på svenska kronor och inte svenska kronor. Jag tar det punktvis för att det ska bli så enkelt som möjligt (för det är det)

1) Det som står på bankens konto är bankens skuld till kontoinnehavaren  på svenska kronor som banken kan betala t.ex genom att kunden gör bankomatuttag

2) Det som står på bankkontot är således INTE svenska kronor

3) När en kund går till banken för att ”låna” påstår banken att den ”lånar ut” svenska kronor och att dessa nu står på kundens konto

4) Men kundens konto är  ju, enligt ovan,  INTE svenska kronor – bankkontot är bankens skuld på svenska kronor

5) Banken har mao ”lånat ut” sin egen skuld på svenska kronor men låtsas att det är svenska kronor.

Om jag betalar en förståndshandikappad person med ett bananskal och lurar i honom att bananskalet ÄR 100-svenska kronor gör jag mig skyldig till bedrägeri. Bankerna ”lånar ut” sina egna skulder och låtsas att de ÄR svenska kronor. Är inte det också ett bedrägeri?

Tilägg.

Om det är svårt att smälta att bankerna inte lånar ut svenska kronor kan du läsa vad BIS (centralbankernas centralbank) skriver. Enligt BIS  är bankerna  utgivare av sina egna inhemska valutor.

The most familiar issuers of money are central banks, which provide central bank money in the form of both banknotes and deposit liabilities, and commercial banks, which generally issue private money (commercial bank money) in the form of deposit liabilities.””

Så bankernas skulder (liabilities) på svenska kronor ska enligt BIS ses som en slags undervaluta till svenska kronor som är växlingsbara 1:1 mot Svenska kronor, dvs centralbankspengar ( central and commercial bank monies are convertible into each other at par.).

Så Handelsbanken ”lånar ut” sina egna skulder och låtsas att de ”lånar” ut Svenska kronor. SEB och de andra storbankerna likaså.Varje storbank skapar sin egna digitala skuldsedel (kundkonton) som de ”lånar ut”.

http://www.bis.org/publ/cpss55.pdf

Ledsen att jag inte hinner med att svara på kommentarer just nu. Har massor att göra.

————————

Slut på inlägget

———

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda -om någon vill göra dem snyggare så varsågoda.

Andra delen här:

————————————–

Bloggandet är inte alltid så optimalt för att skapa överblick. Man skriver det man känner för för dagen och det blir svårt att skapa någon helhet för läsaren. Det här är ett försök till sammanfattning av blogginlägg som jag tycker ger en övergripande bild av hur det sk kallade ”penningsystemet” fungerar (som egentligen till över 97% är ett bollande av bankernas skulder till kontoinnehavare och inget penningsystem).

1) QE, Interbank Lending och andra ”obegripligheter

2) Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Nedan är kanske lättast att läsa men det jag gör fel är att jag använder ordet krediter och påstår att banker lånar ut dessa. Banker skapar inga krediter, lika lite som de skapar pengar, banker skapar skulder och inget annat. Ha det i åtanke om ni läser nedan

3) ”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

4) Hur JAK skulle kunna erbjuda sina kunder 100% uppbackade konton

Annonser

3 thoughts on “Bankerna lånar inte ut kronor men lurar ”låntagaren” till att tro så

 1. Hej på er alla! Det var ett tag sedan jag skrev något här, men nu….

  Hoppas ni mår bra. Jag ville bara informera om att Bitcoin nu är ett legalt betalningsmedel i Tyskland, om ni nu har missat detta.

  http://www.zerohedge.com/node/477785

  Och till och med i lilla Sverige:

  http://www.svt.se/nyheter/varlden/kryptovalutan-bitcoin-godkand-i-tyskland

  Opps, Även den Svenska Skattemyndigheten godkänner helt plötsligt ett till Kronan konkurrerande betalningsmedel!!! Inte för att jag begriper varför eller hur denna helomvändning kommit till???

  Jag har dock inte satt mig in hur denna valuta fungerar utom att den är mestadels digital och tydligen skapas av den som äger mest datorkraft!!! Dess uppfinnare är tydligen dessutom en helt okänd japan, Satoshi Nakamoto???? Jag tycker hela bitcoin-verksamheten verkar mycket skum och när dessutom den Svenska skattemyndigheten tillåter ett till Kronan konkurrerande betalningsmedel gör det hela ännu skummare!

  • Jag håller helt med dig farfar. Till råga på allt har Max Keiser, ärkescammaren, uppmanat det svarta amerika att köpa bitcoins, för om dom gör det kan dom krossa ”whitey” och ta över hela ekonomin på 10 år. Från hans twitter:

   “If black America went 100% bitcoin they could control US economy within 10 yrs. Whitey is too frickin stupid to get it. This is our time.”

   “Ask 100 black men who’s the blackest cat you know and you’ll be surprised how many say, Max Keiser.”

  • Håller med. Vad har guld och Bitcoin gemensamt? De är båda brist”varor” och går därför att hamstra vilket ger möjlighet till spekulation. Guld måste dessutom använda skuldsedlar, dvs vara uppbyggt på samma sätt som dagens system, och de 99,9% av världen befolkning som inte har guld kommer få krypa efter dessa skuldsedlar.

   Vilka har största möjligheten att skapa bitcoin? Jo de som har mest data-kraft. Vem är det som säger att t.ex facebook och google (samma grupp bara olika ansikten utåt) inte använder sina enorma serverhallar till att också skapa bitcoin? Vem är det som säger att stater inte använder klustrade superdatorer för att skapa bitcoin? Dessutom i samarbete med t.ex facebook och google – jag menar de är ju en del av samma underrättelseverksamhet, så varför inte?
   Därutöver kommer själva växlingen till bitcoin. FED kan t.ex skapa obegränsat med digitala dollar och vad är det som säger att de inte har köpt upp en massa bitcoin och hamstrar dem för att sedan dumpa dem?

   På tal om FED. Bernanke ska avgå och Cervenka skriver att det finns två kandidater till att efterträda honom – Janet Yellen och Larry Summers.

   Googles Brin, Facebooks Zuckerberg, Bernanke, Yellen, Summers etc. Samma grupp från en extrem minoritet, samma intresse, bara olika ansikten – det är egentligen parodi att ingen ser det (eller, det kanske snarare är så att folk inte vill se eller vågar se det).

Kommentarer inaktiverade.