Så lite svenska kronor har bankerna.

I förra bloggen beskrev jag hur bankerna inte lånar ut några svenska kronor till konton. Det enda banken ”lånar ut” till konton är bankens egna skuld på svenska kronor.

Att kalla det ”låna ut” är också en direkt lögn – för att ”låna ut” måste det ut från banken och inte vara kvar i banken. Men det finns knappt några svenska kronor ens i banken. Jag tänkte dra en analog historia som visar vad bankerna sysslar med.

Tänk om du har en bil men inget garage att ställa bilen i. Du går till ett stort garagehus med massor av tomma platser där du ställer bilen och betalar en hyra.

Enligt överenskommelse ska du får hämta bilen när du vill. Men efter ett tag börjar ägaren av garagehuset införa restriktioner. Du får inte använda bilen på helgerna  eller på kvällarna för då är garaget stängt – men bilen måste stå kvar där om du vill behålla garageplatsen. Du går med på restriktionerna men betalar fortfarande samma hyra för garaget.

Ägaren av garagehuset fortsätter dock att införa allt fler restriktioner och skälen han anger blir allt mer konstiga. Du får t.ex inte använda bilen på kontorstid för då kan det hända bilen blir stulen och används till att råna en bank. Du går dock med även på detta då du vet att garaget är solitt och att din bil står säkert.

Men garagehusets ägare  börjar nu även moralisera över ditt användande av bilen. Han tycker inte du ska använda bilen på vintern för då drar den mer bensin och du bidrar till växthuseffekten. Och då många människor dör i trafikolyckor ska du överhuvudtaget använda bilen så lite som möjligt för att göra vägarna säkrare. etc.

Till slut märker du att du i princip aldrig använder bilen men du betalar fortfarande samma summa i hyra för garageplatsen. En dag går du till garaget då att du börjar ana att det är något som inte stämmer. Som vanligt är garageägaren lika sur och otrevlig samt ifrågasätter om du verkligen behöver använda bilen. Du känner dig olustig till mods men står på dig. Plötsligt dyker en annan kund upp och vill få ut sin bil från garagehuset. Garageägaren står nu illröd i ansiktet och han börjar se orolig ut – snabbt slänger ha igen porten och vägrar öppna.

Det visar att garageägaren hyrt ut garageplatser till 100-tals fler bilar än det finns garageplaster. Alla kunder har betalt hyra och garageägaren har i smyg infört samma restriktioner för alla kunder.  Arga står alla grannar utanför garageägarens port och kräver att han ska öppna. De uppretade kunderna bryter sig in i garaget men inne i garaget finns inga bilar. Garageägaren har hyrt ut era bilar genom sin biluthyrningsfirma.

I princip är det på ovan sätt som bankerna fungerar idag  – med lite modifikation – bankernas bedrägeri är faktiskt t.o.m snäppet värre – bankerna lånar inte ut någonting alls – banken hittar på virtuella ”bilar” (ickeexisterande svenska kronor) i form av kontokludd som de ”lånar ut” vartefter de ”kreditexpanderar”.

Bilen ovan var aldrig utlånad av garageägaren så länge den stod i garaget – samma logik gäller givetvis bankerna – så länge kronorna är i banken är de inte utlånade. Garageägaren ovan lånade bilen av dig – samma sak med bankerna – bankerna lånar det som står på kontot av dig. När garageägaren lånade ut din bil till någon annan lånade garageägaren ut sin skuld (=din bil). Det är precis vad bankerna gör också när den hittar på kontokludd. Det finns nästintill  inga svenska kronor i bankernas ”garage” heller. Det bankerna har i ”garaget” (=kundkontona) är en massa skulder på svenska kronor till kontoinnehavaren. Och om många vill plocka ut sina kronor från garageplatsen genom t.ex  bankomaten så visar tomheten sig väldigt snabbt.

Hur många kronor har då bankerna i ”garaget”? Signaturen Nod gjorde en snygg graf. För att se hur löjligt lite svenska kronor som bankerna har i sina ”garage” måste man zooma in till den lilla fyrkanten på första bilden.

1

Det knappt synliga strecket på bilden nedan är mängden svenska kronor som bankerna har sammanlagt i sina ”garage”. Skrev fel (ska ändra när jag får tid) -det ska stå; bankernas garage, då det är alla bankernas ”garage” tillsammans.

screenshot4

Nods ursprungliga diagram

Penningmängden

Excel-bladet som Nod skapat som han använt för att göra diagrammet ovan kan laddas ned här   (uppladdingen kan försvinna efter ett tag – påpekade detta i en kommentar så laddar jag upp den igen.

Slut på inlägget

———

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda -om någon vill göra dem snyggare så varsågoda.

Andra delen här:

————————————–

Bloggandet är inte alltid så optimalt för att skapa överblick. Man skriver det man känner för för dagen och det blir svårt att skapa någon helhet för läsaren. Det här är ett försök till sammanfattning av blogginlägg som jag tycker ger en övergripande bild av hur det sk kallade ”penningsystemet” fungerar (som egentligen till över 97% är ett bollande av bankernas skulder till kontoinnehavare och inget penningsystem).

1) QE, Interbank Lending och andra ”obegripligheter

2) Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Nedan är kanske lättast att läsa men det jag gör fel är att jag använder ordet krediter och påstår att banker lånar ut dessa. Banker skapar inga krediter, lika lite som de skapar pengar, banker skapar skulder och inget annat. Ha det i åtanke om ni läser nedan

3) ”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

4) Hur JAK skulle kunna erbjuda sina kunder 100% uppbackade konton

————————

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

Mervyn King fd chef för Bank of England

Annonser

13 thoughts on “Så lite svenska kronor har bankerna.

  • Tack, Carina! Fast det här är mest Nods inlägg så det är han som ska ha cred.
   Hoppas det går bra med flytten.Jag har också ”tight” om tid så det blir mer sporadiskt skrivande även för mig.

 1. Klockren beskrivning. Till och med en tremånadersbebis skulle kunna förstå detta, typ, men majoriteten av befolkningen fattar ändå inte hur bankbedrägeriet fungerar, eller vill inte förstå.

  Tack Lincoln och tack Nod.

  • Tack, Peter! Jo, det är en bra graf Nod fått fram -visar verkligen hur sjukt systemet är.

   Faktiskt är det ju så sjukt att de allra flesta numer får betala för att ha sina ickeexisterande svenska kronor parkerade i bankernas garage (uttagsavgifter etc). Lägger man därtill att bankerna ligger som en binnikemask i alla betalströmmar – bankerna har ju satt vägtullar på på hela vägnätet för ”betalningar”. Fast vi betalar inte varandra ens med svenska kronor – det enda vi gör att att bolla kontoinnehav mellan varandra.

   Garageägaren ovan är en ren amatör i jämförelse med bankerna. Faktiskt är maffians lånehajar rena amatörer också jämfört med bankerna. Lånehajarna lånar i alla fall ut existerande svenska kronor.

   Undrar om inte en del av skälet till att folk inte vill se det här är för att de inte vill bli rubbbade i tomtebo-lyckan: folk vill tro att systemet är skapat rättvist och att vi lever i ett gott samhälle med en leende Lotta Engberg som vaggar folk till dumhet (fördumningsindustrin är nog ett av de mest effektivaste verktygen som finns)
   För det är, som du skriver, ett busenkelt bedrägeri bara man skalar bort allt skitsnack – att annars intelligenta människor inte ser det måste vara någon form av förträngningsmekanism och olust av att se saker som de är – det blir för obehagligt.

 2. Lincoln, kan du förklara följande ang Norge: http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3750895.ece

  ”Precis som i Sverige har hushållens skuldbörda ökat, men i Norge är den betydligt högre än här hemma. Enligt DNB:s beräkningar når de norska hushållens skuldsättning 200 procent av den disponibla inkomsten redan innan året är slut.”

  Med tanke på att Norge har över tusen miljarder i besparingar i sin oljefond, varför lånar de av bankerna överhuvudtaget? Hur kan de vara så skuldsatta?

  Har hört att de är rädda för att om de använder oljefondspengarna så blir det inflation, men det blir ju mycket mer inflation när de låter bankerna skapa tusentals miljarder ur tomma intet.

  Jag förstår inte.

  • Norge har samma system som här och bankerna hittar på fiktiva norska bilar (Norska kronor) som de låtsas parkera på kundernas konton. Det finns nästintill inga norska kronor i Norges penningmängd heller – nästintill allt är bankerna skulder till kontoinnehavare (som de samtidgt skuldsätter kontoinnehavare med – som videorna i inlägget visar).

   När Norge säljer olja sker det i dollar i enlighet med petrodollarsystemet.När dessa dollar hamnar hos bankerna växlar bankerna in dem mot digitala riktiga Norska kronor som bankerna håller på norska centralbanken (på konton som bara storbankerna inom kartellen kommer åt). Bankerna får iom det bättre med reserver och kan hitta på mer ickeexisterande norska kronor som de ”lånar ut” till kontoinnehavarna – vilket driver upp skuldsättningen och tillgångspriserna på t.ex bostäder (men även på typ aktier blir det inflation).

   USA kan på så sätt köpa upp allt gratis och exportera sin inflation till andra länder. När Europeiska länder på 70-talet gnällde över att USA exporterade sin inflation sa den dåvarande Secretary of the Treasury Connally de berömda orden:
   ”Dollar is our currency, but your problem ”

   https://en.wikipedia.org/wiki/John_Connally

   I princip, enligt ekonomiprofessor Michael Hudson, ger Norge bort sin olja gratis till USA (genom att Norge köper amerikanska statspapper för dollarna, betalar Norge dessutom för alla krig USA startar för att hålla uppe dollarhegemonin -kolla gärna artikeln nedan).
   ”EU gör vad USA ber dem att göra”

   • Tack. Men detta är väl inget som förhindrar att Norge spenderar sina oljefondspengar? Det vore väl mycket smartare av dem att använda dem till köp av bostäder istället för att betala ränta på kontopåhittspengar? Kontokludd driver upp priser minst lika mycket som oljefondspengar gör?

    Begriper inte.

   • Norge får in en massa dollar som betalning för oljan men vad ska de göra med dollarn? Som Hudson säger i artikeln:

    ”Vad skulle hända om centralbanker med stora dollarinnehav började köpa upp amerikanska företag?

    – USA har inte för avsikt att tillåta det. Det ligger i USA:s intresse att inte ge er något. Ni kan inte köpa något för era dollar som vi anser är en fråga om nationell säkerhet. Ni kan köpa konkursmässiga bolag, låna ut pengar till Citybank och bankrutta banker, som USA tvingar Opec att göra nu, men när Kina ville köpa Unocal, sa USA nej. Det finns en dubbelmoral här. USA köper upp andra länders infrastruktur, men tillåter inte andra länder göra det med USA. Och nästan allt kan klassas som viktigt för den nationella säkerheten.”

    ——
    Och lite längre ned:

    – USA verkar under premissen att man inte behöver en industri. Om Europa och Asien är beredd att exportera sina varor till USA, i utbyte mot papper, så behövs bara en tryckpress. Vi behöver ingen industri: Europa ger oss ändå allt vi behöver för inget. Vi kan köpa vilka europeiska företag vi vill, utan att ge annat än papper i utbyte. De dollar som vi köper europeiska företag för förs över till den europeiska centralbanken, som använder dem till att köpa amerikanska obligationer som finansierar det amerikanska budgetunderskottet. Varför ska amerikaner arbeta, när tyskar gör det gratis?”

    Genom att köpa amerikanska statspapper finansierar Norge USA.s alla krig för att hålla uppe den här ordningen. Kollar du in vilka länder USA hoppat på är detta ett genomgående tema, som Hudson säger:
    ”- Om andra länder inte accepterar amerikanska dollar så kommer USA att se det som en krigsförklaring. Det förklarade en amerikansk finansminister personligen för mig på 70-talet. Kinesiska tjänstemän jag talat med har sagt att de sitter på dollarobligationer för att USA inte ska attackera dem med kärnvapen. Det handlar om ren militär utpressning.”

    ”EU gör vad USA ber dem att göra”

 3. Varför växlar de inte sina dollar till något annat, andra valutor, statsobligationer, aktier, guld, osv (de kanske de gör?). Varför inte hålla dessa tillgångar som bas och skapa egna pengar istället för att låta banker göra detta?

  Ser massa möjligheter för Norge, de är knappast låsta bara för att de säljer olja i dollar. Har inte Ryssland, Kina, mfl redan dumpat dollarn t.ex?

   • Kina försökte köpa upp ett stort amerikanskt oljebolag för sina överskottsdollar för några år sedan, USA’s regering gick in och sa nej till det. Att Norge, efter en sådan händelse kan fortsätta hålla dollar är mycket märkligt…..

   • Rädsla?
    “- Om andra länder inte accepterar amerikanska dollar så kommer USA att se det som en krigsförklaring. Det förklarade en amerikansk finansminister personligen för mig på 70-talet. Kinesiska tjänstemän jag talat med har sagt att de sitter på dollarobligationer för att USA inte ska attackera dem med kärnvapen. Det handlar om ren militär utpressning.”

    Sedan är det ju samma grupp ”utvalda” som styr finanssystemet i Norge (och hela väst) som i USA. Det är nog för att hålla systemet uppe som helhet också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s