Ekonomer vet inte vad en kredit är

Som jag skrivit i tidigare inlägg ingår inte pengar alls i 99% av de modeller som nationalekonomer studerar (detta enligt ekonomiprofessor Steve Keen). Tidigare har jag även visat att ekonomer inte vet vad ”låna ut”  betyder.

Den här gången tänkte jag visa att ekonomer inte vet vad en kredit är för något heller.Det här är en fortsättning på de två inläggen jag länkar till ovan så om det  ter sig obegripligt kan det kanske vara bra att läsa dem också – men jag tror att det går att hänga med ändå.

Enligt Wikipedia är en kredit, citat:

”Kredit innebär en överlåtelse av förfoganderätten till en penningsumma (penningkredit) eller fungibla varor (varukredit) på viss tid. Lån, avbetalningsköp och uppskov med betalning är exempel på olika slags krediter.”

I mitt föregående inlägg kom vi fram till att varken banken eller Nisse lånade ut några svenska kronor. Klipper och klistrar från det inlägget:

Nisse har ju heller inte några 500kr men banken hittar på att Nisse gör en insättning på sitt konto på 500kronor (som banken därmed blir skyldig Nisse)- sedan tar banken de påhittade 500kr som Nisse inte stoppade in på sitt konto och ”lånar” tillbaka dem till Nisse så att Nisse också blir skyldig banken samma ickeutlånade 500kronor.  Japp, det är så korkat ologiskt det kan bli. Bilden nedan visar den logiska kortslutningen.

7

Då inget lånats ut har heller ingen kredit skapats i enlighet med Wikis definition.

Vi skulle kunna avsluta här då vi logiskt bevisat att varken banken eller Nisse har skapat någon kredit då inget lånats ut. Men låt oss gå igenom några till kredituttryck som iom ovan också blir fiktiva sagor.

T.ex ordet kreditgivare. Återigen; av ovan följer  att det inte finns någon kreditgivare överhuvudtaget. Men låt oss leka med det bankorwellianska språket och låtsas att något har lånats ut – vem skulle då vara den fiktive kreditgivaren? Nisse eller banken? Kortslutningen blir att både Nisse och banken skulle vara fiktiva kreditgivare samtidigt åt varandra (med betoning på ordet fiktiva ).

Detta då det av bilden ovan framgår att:

1) Nisse ”lånar ut” 500kr som inte existerar till banken genom en påhittad insättning – dvs Nisse skulle då vara ”kreditgivare”

2) Banken ”lånar” sedan ut dessa 500kr (som Nisse aldrig satte in på kontot) tillbaka till  Nisse – dvs banken skulle då vara ”kreditgivare”

Så både Nisse och banken skulle vara ”kreditgivare” åt varandra samtidigt. Vilket som sagt är bankorwellianskt skitsnack och inget annat.

Samma resonemang kan även göras med det lika lögnaktiga uttrycket ”kredittagare”.

Nedan berättar ekonomiprofessor det jag beskriver ovan – att banken låtsas (pretends) att Nisse gjort en insättning (deposit) på 500kr som banken sedan ”lånar ut” tillbaka till Nisse och på så sätt fullbordar den logiska kortslutningen.

——–

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda – om någon vill göra dem snyggare så varsågoda.

Andra delen här:

————————————–

Bloggandet är inte alltid så optimalt för att skapa överblick. Man skriver det man känner för för dagen och det blir svårt att skapa någon helhet för läsaren. Det här är ett försök till sammanfattning av blogginlägg som jag tycker ger en övergripande bild av hur det sk kallade ”penningsystemet” fungerar (som egentligen till över 97% är ett bollande av bankernas skulder till kontoinnehavare och inget penningsystem).

1) QE, Interbank Lending och andra ”obegripligheter

2) Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Nedan är kanske lättast att läsa men det jag gör fel är att jag använder ordet krediter och påstår att banker lånar ut dessa. Banker skapar inga krediter, lika lite som de skapar pengar, banker skapar skulder och inget annat. Ha det i åtanke om ni läser nedan

3) ”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

4) Hur JAK skulle kunna erbjuda sina kunder 100% uppbackade konton

————————

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

Mervyn King fd chef för Bank of England

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s