Tjatar om det igen – banken lånar inte ut svenska kronor till konton

Käftade med en viss Benjamin på facebook. Tyvärr kan jag inte återge hela vår diskussion då Benjamin tog bort alla sina kommentarer efter min sista kommentar. Min sista kommentar:

”Men nu ljuger du, Benjamin, och det är du medveten om. Jag har jagat runt dig för att du ska ange enhet på vad banken ”lånar ut”. Nu anger du att:

”banken ökar på kontot med 500 kr när Nisse lånar 500 kr. ”

En skuld på  kronor kan per definition aldrig VARA  kronor. Så kundens konto är inte i enheten kronor – bankens konto är i enheten:
”Bankens skuld på kronor till Nisse” (som banken kan betala genom att Nisse gör  t.ex ett uttag från bankomaten)

Så ditt uttryck ””banken ökar på kontot med 500 kr när Nisse lånar 500 kr” är en fullständig lögn då:
1) Nisses konto kan per definition inte innehålla kronor
2) Banken har inga kronor lånat ut pga av 1)
3) Banken lånar inte ut någonting alls (vilket även är vad Werner säger så nu är det du som motsäger Werner och Positive Money)
4) Banken lånar inte ut kontanter (kronor) – banken påstår sig ”låna ut” till kontot (se videon nedan med Michael Kumhof)

Dessutom blundar du för att storbankerna är en kartell och att de genom att hålla sina skulder till kontokunder internt som helhet kan undvika att betala sina skulder (i form kronor). Bankerna inom storbankskartellen bollar skulderna mellan varandras konton – det ändrar inte storbankskartellens totala skuld till kontoinnehavare – bara flyttar runt dem inom kartellen (Michael Kumhof berättar detta klart vid ungefär 2:30 i videon nedan ”reshuffles money between the banks”).

Men du vill ju inte se kartellen heller som har monopol på centralbankspengarna på Riksbankkontona inom ”betalsystemet”  (som mer rätt borde kallas bankskuldbollningssystemet). Du vill ju hellre kalla det en ”nätverkseffekt ” och svamla runt kring det töjbara begreppet.

Så du förenklar inte, Benjamin, du ljuger, undanhåller information, förvrider och tänjer på definitioner och ords betydelse så att maximal dimma ska spridas.Och du gör detta helt medvetet. Men det är bra att du visar så klart vem och vad du företräder – det blir helt klarlagt när du får allt svårare att lägga ut orddimmor.

——–

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda – om någon vill göra dem snyggare så varsågoda.

Andra delen här:

————————————–

Bloggandet är inte alltid så optimalt för att skapa överblick. Man skriver det man känner för för dagen och det blir svårt att skapa någon helhet för läsaren. Det här är ett försök till sammanfattning av blogginlägg som jag tycker ger en övergripande bild av hur det sk kallade ”penningsystemet” fungerar (som egentligen till över 97% är ett bollande av bankernas skulder till kontoinnehavare och inget penningsystem).

1) QE, Interbank Lending och andra ”obegripligheter

2) Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Nedan är kanske lättast att läsa men det jag gör fel är att jag använder ordet krediter och påstår att banker lånar ut dessa. Banker skapar inga krediter, lika lite som de skapar pengar, banker skapar skulder och inget annat. Ha det i åtanke om ni läser nedan

3) ”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

4) Hur JAK skulle kunna erbjuda sina kunder 100% uppbackade konton

————————

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

Mervyn King fd chef för Bank of England

Annonser

2 thoughts on “Tjatar om det igen – banken lånar inte ut svenska kronor till konton

  1. Har du nån kommentar på vad cornisen skrev om igår ?
    Bankerna medger: Kontantfria samhället är bara för att öka bankernas vinster.
    ”Svenska Bankföreningen varnar till och med för att övergången till det kontantlösa samhället avstannar som följd av den föreslagna regleringen.”

    • Det Corny inte vill medge är precis det som är mitt huvudargument i blogginlägget ovan – att ett kundkonto är bankens skuld på svenska kronor till kontoinnehavaren. Cornu gör precis som Benjamin och försöker dimma till det genom att sudda ut gränsen mellan bankernas skuld på kronor (till kontoinnehavare) och kronor. Genom att dölja detta faktum döljer han också att den slutgiltiga avsikten med det kontantlösa samhället från bankernas sida är att se till att de får en total skuldavskrivning. Om kontanterna avskaffas behöver ju bankerna aldrig betala sina skulder till kontoinnehavare (och för att tjata vidare – ett bankkonto kan aldrig innehålla något annat än bankens skuld på kronor till kontoinnehavaren – kundens konto i sig innehåller inga svenska kronor).

      Bankerna ska givetvis nte vara ett frälse som slipper betala sina skulder och trolla bort sina skulder genom att lura i folk att bankens skulder ÄR svenska kronor. Att öppna portarna för de digitala kontanterna (digitala svenska kronor) på Riksbankenskontona är ett sätt att få bankerna att göra det alla andra tvingas göra (och som bankerna moraliserar att alla ska göra) – betala sina skulder..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s