Är en valuta som staten inte ens får använda en fiat-valuta?

Det här är en fortsättning på förra blogginlägget  (referenser till t.ex BIS finns i det inlägget).

Enligt wiki är fiatpengar:

Fiatpengar är pengar som har ett värde enbart på grund av att den institution som ger ut dessa pengar säger att de är värda något. Institutionen är i praktiken alltid en stat.”

Det är alltså staten som ska diktera värdet i valutan om det ska vara fiat. Men, som jag beskrev i föregående inlägg, kan staten inte ens använda ”fiat”-valutan (svenska kronor) för att betala med. Staten är tvungna enligt Maastrichtfördraget artikel 104(1) att använda bankernas skapade ”valutor” (såsom BIS beskriver det).

Faktum är ju att nästintill inget av den existerande ”penningmängden” som används inom betalsystemet längre är svenska kronor. De har nästan helt ersatts av bankernas kontokludd – som, som sagt, är egna valutor – växlingsbara 1:1 med svenska kronor enligt BIS.  Så Handelsbanken skapar sin valuta, SEB sin valuta, Swedbank sin valuta o.s.v. D.v.s ”fiat”-valutan existerar knappt längre annat än när folk använder sedlar och mynt. Så hur mycket ”fiat” är en valuta som knappt existerar längre och som staten inte ens får använda? Svaret är såklart – ingen. Fiat-valutan ( kronor i Sverige) är bara till som en kuliss för att vi inte ska se att det är bankerna som skapar nästintill alla ”pengar” genom att hitta på kontokludd som de skuldförslavar samhället med. När staten gett upp rättigheten att använda den egna valutan som betalningsmedel kan man inte längre hävda att det existerar en fiat-valuta.

——————–

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda – om någon vill göra dem snyggare så varsågoda.

Andra delen här:

————————————–

Bloggandet är inte alltid så optimalt för att skapa överblick. Man skriver det man känner för för dagen och det blir svårt att skapa någon helhet för läsaren. Det här är ett försök till sammanfattning av blogginlägg som jag tycker ger en övergripande bild av hur det sk kallade ”penningsystemet” fungerar (som egentligen till över 97% är ett bollande av bankernas skulder till kontoinnehavare och inget penningsystem).

1) QE, Interbank Lending och andra ”obegripligheter

2) Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Nedan är kanske lättast att läsa men det jag gör fel är att jag använder ordet krediter och påstår att banker lånar ut dessa. Banker skapar inga krediter, lika lite som de skapar pengar, banker skapar skulder och inget annat. Ha det i åtanke om ni läser nedan

3) ”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

4) Hur JAK skulle kunna erbjuda sina kunder 100% uppbackade konton

————————

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

Mervyn King fd chef för Bank of England

Annonser

One thought on “Är en valuta som staten inte ens får använda en fiat-valuta?

  1. Om man använder fiat eller guld som kuliss för att hitta på skuldkvitton är i sig irrelevant.. Det är bankernas skapande av egna skuldvalutor som är det centrala som ska trollas bort bakom kulissen. Så detta med vad som ska vara bas för skuldsättningen är bara avledning för att få folk att tro att pengar måste skapas genom skuldslaveri.

    Med guld som bas skulle guld användas som bytesmedel i clearingen av skuldlappar skrivna på guld. Precis, såsom ”fiat” används nu som bytesmedel när byteshandel av skuldlappar på fiat sker på RIX. Samma system, samma byteshandel, bara olika kulisser.
    Vi behöver skapa en riktig fiat-valuta där bankerna inte får skapa egna sidovalutor i form av skuldlappar som de skuldförslavar folket och samhälle med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s