FED måste stödköpa statsobligationer för att med krig försvara dollarhegemonin

Bernanke delgav igår att FED skulle forsätta stödköpa statsobligationer för 80 miljarder dollar i månaden. Media har bara beskrivit  guden ”marknadens” reaktion på detta – de riktiga bakomliggande orsakerna  blundar de för. Vi måste se till att folk öppnar upp ögonen annars hotar ett tredje världskrig.Vi måste tränga igenom muren av lögner och vilseledning för att stoppa en sådan utveckling.

80 miljarder dollar om året gör runt 1 biljon (trillion på engelska) om året. Det är en stor påfyllnad av dollarförrådet i världen och visar att återforslandet (recycling) av dollar till USA i det närmaste upphört.

Vi tar lite repetition av mitt tidigare inlägg där jag beskrev hur och varför petrodollarn, som gjort att USA kunnat shoppa gratis världen, måste återvända till USA – den som redan läst eller kan det här kan skumma igenom nedanstående.
Sedan Bretton Wood är dollarn världens reservvaluta som används i handel mellan länder. Om ett företag i Sverige t.ex ska köpa något i Kina sker detta i dollar. Dollar har på så sätt fått en stor efterfråga utan att USA tillverkat något av värde. USA har kunnat shoppa upp andra länders tillgångar gratis för de dollar bara de kunnat skapa, se bild:

dollar1

Problemet för USA med att bara pumpa ut dollar har varit att förr eller senare skulle t.ex Kina och Sverige få tillräckligt med dollar för att kunna handla med varandra. USA skulle då inte längre kunna leva på att trycka dollar, se bild:

dollar2

För att lösa detta problem måste USA se till att dollar återvänder så att det alltid råder brist på dollar i kolonierna. Gamla imperier använde skatter för att återforsla sin valuta till centrum. USA har valt att bygga finansiella illusioner istället. Genom att skapa diverse finansiella bubblor har dollar återvänt till USA och skapat fiktiva uppblåsta ”värden” i t.ex börs och fastigheter, se bilden:

dollar3

Bl.a Kina (men även hela BRICS och SCO) har tröttnat på den här utsugningen och istället för att återforsla dollar till USA:s fiktiva finansiella bubblor och statsobligationer (=skuldpapper som USA aldrig tänkt betala tillbaka med mer än mer skuldpapper) har t.ex Kina börjat köpa tillgångar i t.ex Afrika samt även guld. Flödet i dollar-återforslingen har minskat och dollarns hegemoni hotas, se bilden:

dollar4

Fiktionen i USA:s finansiella bubblor, framför allt börsen, hålls inte längre upp av återvändande dollar. USA:s centralbank FED måste trycka in dollar direkt i bubblorna för illusionen av stigande ”värden” ska upprätthållas. Samtidigt köper FED upp nästan alla statsobligationer med nytryckta dollar.

För att hålla ihop det här har USA byggt upp en enorm kostsam militär styrka som har pistolmynningen mot huvudet på alla länder som försöker bryta sig loss (Irak, Libyen, Sudan, Syrien, Nordkorea, Iran etc är länder som försökt eller försöker). Genom att världen med Kina i spetsen tidigare köpt statsobligationer har de återforslat dollar till USA och dessutom betalt för USA:s krig. Såsom ekonomiprofessor Michael Hudsom sa i denna artikel:

Kongressen har inte för avsikt att betala några skulder och underskotten kommer att fortsätta. USA tänker fortsätta att bedriva krig som andra länder i praktiken betalar. Idag finansierar Kina, Japan och OPEC-länderna USA:s krig i Mellanöstern, trots att det är ett hot mot dem

—- och lite längre ned i artikeln —

– Om andra länder inte accepterar amerikanska dollar så kommer USA att se det som en krigsförklaring. Det förklarade en amerikansk finansminister personligen för mig på 70-talet. Kinesiska tjänstemän jag talat med har sagt att de sitter på dollarobligationer för att USA inte ska attackera dem med kärnvapen. Det handlar om ren militär utpressning.”

Slut cittat

Så USA:s styrande stam (med Barnanke i spetsen) har heller inget annat val än att köpa upp statsobligationerna då det enda som de har kvar av trovärdighet är militär råstyrka. Om världen slutar betala för USA:s krig genom att köpa statsobligationer måste USA köpa upp dom själva för att finansiera militären – det är detta Bernanke sysslar med nu.

Om detta skriver givetvis inte den presstituerade median i väst någonting – de saluför religiösa floskler om ”marknaden” istället.

Troligen räddar FED den amerikanska börsen från haveri genom ”plunge protection team” som pumpar in dollar i den bubblan för att hålla liv i illusionen av ”värde”.

Så sammanfattningsvis – det finns ingen marknad – bara ett döende dollarimperium som i desperation kan komma att skapa ett nytt världskrig för att behålla sin ”rätt” att suga ut resten av världen. Jag beskrev i mitt föregående inlägg hur de två föregående världskrigen till stor del kan härledas till kampen om att vara världen reservvaluta.

Media är delaktiga till att skapa förutsättningarna för ett tredje världskrig då de inte informerar om verkligheten. Det är bara genom att folk blir medvetna om mekanismerna ovan som vi kan stoppa finanspsykopaterna från att starta ett tredje världskrig.

Vi är inte maktlösa – tillsammans kan vi stoppa dem. Systemet är extermt sårbart då det är så centraliserat – tänk om en global rörelse hotade med att göra något av det som beskrivs här:

 Framtidens motstånd, framtidens demonstrationer

Slut på inlägget

——————–

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda – om någon vill göra dem snyggare så varsågoda.

Andra delen här:

————————————–

Bloggandet är inte alltid så optimalt för att skapa överblick. Man skriver det man känner för för dagen och det blir svårt att skapa någon helhet för läsaren. Det här är ett försök till sammanfattning av blogginlägg som jag tycker ger en övergripande bild av hur det sk kallade ”penningsystemet” fungerar (som egentligen till över 97% är ett bollande av bankernas skulder till kontoinnehavare och inget penningsystem).

1) QE, Interbank Lending och andra ”obegripligheter

2) Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Nedan är kanske lättast att läsa men det jag gör fel är att jag använder ordet krediter och påstår att banker lånar ut dessa. Banker skapar inga krediter, lika lite som de skapar pengar, banker skapar skulder och inget annat. Ha det i åtanke om ni läser nedan

3) ”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

4) Hur JAK skulle kunna erbjuda sina kunder 100% uppbackade konton

————————

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

Mervyn King fd chef för Bank of England

Annonser

6 thoughts on “FED måste stödköpa statsobligationer för att med krig försvara dollarhegemonin

 1. När man spanar runt på nätet så står det ofta att det är bankernas reserver som QE fyller på. Men hur kommer bankernas reserver ut i den vanliga eknomin och blåser upp dessa börsbubblor, fastigheter osv? Det måste väl ske indirekt på nåt vis för reserverna stannar ju bankerna emellan som betalning sinsemellan bara. Samtidigt sägs det ibland att bankerna snarare har ett överflöd på reserver som den kan betala varann med för att ta över skulder..

  • Tanken är väl att bankerna ska kreditexpandera (och till viss del verkar det ha lyckats i USA där bostadspriserna börjat bubbla igen).

   De dollar som hamnar utomlands skapar bubblor där. T.ex Norge som har fått en bostadsbubbla som är större än här.
   När Norge säljer olja sker det i dollar i enlighet med petrodollarsystemet.När dessa dollar hamnar hos bankerna växlar bankerna in dem mot digitala riktiga Norska kronor som bankerna håller på norska centralbanken (på konton som bara storbankerna inom kartellen kommer åt). Bankerna får iom det bättre med reserver och kan hitta på mer ickeexisterande norska kronor som de “lånar ut” till kontoinnehavarna – vilket driver upp skuldsättningen och tillgångspriserna på t.ex bostäder (men även på typ aktier blir det inflation).

   USA kan på så sätt köpa upp allt gratis och exportera sin inflation till andra länder. När Europeiska länder på 70-talet gnällde över att USA exporterade sin inflation sa den dåvarande Secretary of the Treasury Connally de berömda orden:
   ”Dollar is our currency, but your problem ”

   Men USA är också beroende av att dessa dollar pumpas tillbaka till USA. Den återforslingen verkar ha tvärnitat.

   • Ok, så våra bostadsbubblor är egentligen en sorts exporterad $-inflation..? Det är alltså ett billigt sätt för våra banker att öka sina reserver? FED måste alltså vara frikostigare med att ge ut reserver då än ECB..? Har för mig också att jag har hört att Europa har mer begränsande regler för pengatryckande än USA.. alltså gällande reserver då antar jag..?
    Allt som sker i grunden handlar alltså om bankernas reservsystem.. QE har alltså med clearingen att göra? Är det så att det hela tiden går för mkt betalningar bara åt ena hållet (från USA), så att det blir obalans vid clearingen? ..o därför måste det tryckas nya dollarbankreserver som kan forslas med alla betalningar i kontopåhitt.. som sker när USA köper upp alla grejer utomlands mha upptryckta $..?
    Det är fanimej inte lätt att se allt framför sig..

   • Egentligen vill ju inte USA att det ska finnas för mycket dollar för då försvagas utsugningseffekten. Tanken är därför att banker ska bolla olika värdepapper mellan varandra och kompensera varandra den vägen. BAnkerna slutade dock tro på varandras värdepapper 2008. Då köpte Riksbanken och Riksgälden upp ungefär hälften av storbankernas bostadsobligationer och tryckte in runt 500 miljarder digitala kontanter för att skuldbollningen mellan bankerna inom Sverige inte helt skulle stanna (dvs inga kontoöverföringar mellan bankerna skulle funka överhuvudtaget om inte Riksbanken gjort detta.
    Citat från en Riksbanksrapport 2008:
    ”För att lindra problemen på marknaden för bostadsobligationer har Riksgälden placerat de medel de får in i sina extra emissioner av statsskuldväxlar i säkerställda bostadsobligationer, samtidigt som Riksbanken nu i större utsträckning tar emot säkerställda bostadsobligationer som säkerheter. Riksbanken och Riksgäldens åtgärder tillsammans innebär att svenska myndigheter har lånat ut ungefär 500 miljarder kronor mot säkerheter i framför allt säkerställda bostadsobligationer. Detta belopp kan jämföras med den totala utestående stocken av säkerställda bostadsobligationer i Sverige som i slutet av augusti uppskattades till cirka 1000 miljarder kronor. Detta innebär att svenska myndigheter i dagsläget innehar cirka hälften av den utestående stocken.”
    http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Rapporter/2008/fs_08_2_sv.pdf

    Enligt IMF var de svenska skuldbollningssystemet en hårsmån från en hjärtinfarkt den gången:
    http://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=db&id=3138768&codingformat=.m4a&metafile=asx

 2. En liten fråga från en amatör. Har RB/ECB/FEDs QE -projekt samma påverkan som bankernas utlåning via egen expansion av penningmängden? Eller är QE bara ett sätt att ge privata banker möjlighet att ytterligare kunna expandera penningmängden? Dvs de pengar som ”trycks” via QE är lika mycket luft som de pengar som expanderas inom privatbankernad bokomslutning?

  • Troligen är det mesta för att bankerna inte kan bolla ”värdepapper” mellan sig för att hålla igång clearingen. Det var det som hände 2008 när den sk Interbank Lending totalstannade i Sverige – staten genom Riksbanken köpte upp nästan hälften av alla bostadsobligationer och fyllde på storbankernas Riksbankskonton med 500 miljarder kronor. Ingen villa ha svenska bostadsobligationer.

   Att skapa valuta på centralbankskontona (om det så är dollar, Euro eller kronor) ökar inte penningmängden då dessa fortsätter vara inneslutna på centralbanken och aldrig kommer ut.

   Att bankerna skulle börja ”låna ut” (vilket ju är en extrem lögn) igen till sina konton är nog inte så troligt du allt är så skuldsatt att det blir svårt att hitta någon att sätta i skuld. Systemet har nått en skuldmättnadspunkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s