Håller dollarn på att bli en variant av Keynes Bancor?

Keynes Bancorförslag förlorade i Bretton Wood mot USA:s dollar/guldmyntfot. (jag beskrev grunderna i Keynes Bancorförslag grafiskt i det här inlägget om det är någon läsare som inte vet vad Keynes förslag gick ut på, kan kanske vara bra för att hänga med i det jag kommer skriva:

Hur Keynes Bancorförslag skulle kunna användas med lokala valutor

Likaså kan det vara bra att förstå mekanismen i dollar-återforslingen (petrodollar recycling är väl den mest kända varianten). Jag beskrev den grafiskt här:

FED måste stödköpa statsobligationer för att med krig försvara dollarhegemonin

Keynes Bancor-förslag gick ut på att ha en en internationell clearing-valuta som inte gick att använda inom länderna bara mellan länder (som sagt, kolla länken ovan om det jag skriver ter sig totalt obegripligt – de är tämligen enkelt att förstå). USA har alltmer förlorat kontrollen över återforslingen av dollar. Denna återforsling har varit nödvändig för att det hela tiden ska råda brist på dollar. Råder det brist på dollar kan USA skapa nya dollar och shoppa runt i världen gratis. Så återforsling av dollar till USA har varit grunden  för att USA genom dollarn ska kunna suga ut världen. Men vad händer nu när dollarn inte längre återforslas till USA men USA fortsätter pumpa ut dollar? Jo, det kommer inte finnas någon brist på dollar längre i handeln mellan olika länder. Till viss del kan man mao säga att dollarn egenskapsmässigt närmar sig Keynes Bancor-förslag. Dollar fungerar som en handels och clearingvaluta mellan länderna och USA kan inte längre suga ut världen genom att shoppa runt i samma omfattning. Länder behöver inte tigga USA om att trycka mer dollar för att handel mellan länderna ska fungera.

dollar2

Visst, dollarn är fortfarande en parasitvaluta som USA kan använda som tentakel för att suga ut andra länder med men dollarsystemet tenderar att kantra mer åt Bancor-hållet när dollar recycling upphör. Dollarns utsugningseffekt och parasitvärde minskar.  Risken är därför stor att stammen som styr USA gör som de brukar göra när de inte längre kan parasitera sig fram genom en valuta – välter hela bordet genom ett världskrig och försöker åstadkomma en ny världs-reservvaluta som de kan suga ut världen med. Med information och förståelse av systemet kan vi stoppa psykopaterna från att välta bordet igen.

Slut på inlägget

———-

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda – om någon vill göra dem snyggare så varsågoda.

Andra delen här:

————————————–

Bloggandet är inte alltid så optimalt för att skapa överblick. Man skriver det man känner för för dagen och det blir svårt att skapa någon helhet för läsaren. Det här är ett försök till sammanfattning av blogginlägg som jag tycker ger en övergripande bild av hur det sk kallade ”penningsystemet” fungerar (som egentligen till över 97% är ett bollande av bankernas skulder till kontoinnehavare och inget penningsystem).

1) QE, Interbank Lending och andra ”obegripligheter

2) Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Nedan är kanske lättast att läsa men det jag gör fel är att jag använder ordet krediter och påstår att banker lånar ut dessa. Banker skapar inga krediter, lika lite som de skapar pengar, banker skapar skulder och inget annat. Ha det i åtanke om ni läser nedan

3) ”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

4) Hur JAK skulle kunna erbjuda sina kunder 100% uppbackade konton

————————

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

Mervyn King fd chef för Bank of England

Annonser

5 thoughts on “Håller dollarn på att bli en variant av Keynes Bancor?

 1. Till slut kommer man till den reella basen för det vi kallar pengar, oljan. När inte petrodollarn fungerar längre gäller det för USA att militärt kontrollera världens kvarvarande oljetillgångar (Persiskavikenområdet) och skapa en valuta baserad på detta. De sedan säg vill ni ha olja, visst varsågod och köp, men det blir i vår valuta.

  • Säkert deras mål men jag tror det finns alternativ och är mer positiv än du är, farfar. Sen verkar det ju inte gå så bra för dem heller i planerna. Motståndet i världen växer.

   • Du har både rätt och fel Lincoln. Jag är mycket negativ angående vårt tillväxtdrivna och så kallat högteknologiska samhälles framtid. Däremot är jag mycket positiv till den framtid som kommer efter det samhälle vi har idag, om fred nu kan bevaras.

    Vårt kommande samhälle kommer på grund av energibrist att tvinga samman människor i små grupper och kanske mindre samhällen byggda på samarbete, gemenskap, hjälpsamhet, medmänsklighet. Det vill säga tvärt emot allt vad dagens samhälle står för. Egoism, girighet, själviskhet, splittring av familjer, you name it.

    Vårt kommande samhälle kommer i det mesta att likna de så kallat fattiga samhällen i dagens Afrika. Det är där vi hamnar när vi inte längre har tillgång till den billiga energi och de råvaror vi idag bara betalar utvinningskostnaden för.

    Men jag är inte negativ om framtiden, utan ser fram mot detta mycket rättvisare kommande samhälle. Men jag har en mycket negativ syn på våra så kallade ledares förmåga och insikt om vad som behöver göras för att möta den kommande energibristen och vårt nuvarande samhälles framtid.
    .

 2. Tänkte på de första videorna som jag såg om bankernas bedrägeri som sa central banken skulle ta hand om pengarna skulle behövas lite JOBB i de tankarna .. Lands gränser vs regionala valutor .. Regionsfrihet .. Men visst är det så när man åker på vägarna man tänker fin bil BANKEN ÄGER ..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s