Frågor att ställa till ekonomer (som de inte kan besvara)

Det här är frågeställningar som du kan ställa till ekonomer. Förvänta dig dock inte att få några vettiga svar – hur ska ekonomen kunna svara vettigt på något som är så sinnessjukt uppbyggt?

Vad är det för enhet på dessa ”pengar” som banken ”lånar ut”?

Det är extremt roligt att se när ekonomer duckar för denna mycket enkla fråga- det roliga är att ekonomer i allmänhet inte vet vad banken har för något enhetsmässigt på kundkontona – därför använder de det enhetslösa begreppet ”pengar” istället. Det är som om en fysiker inte skulle kunna sätta enhet på en sträcka (meter). En sådan fysiker skulle inte bli tagen på allvar men ekonomer som inte vet vad som finns på bankkontona tror att de ska bli tagna på allvar genom att svamla om ”pengar”.

Är det svenska kronor som banken ”lånar ut”? Är det så att banken hittar på att ”låntagaren” sätter in låt säga 50 000kr på sitt konto som banken sedan ”lånar ut”  tillbaka till ”låntagaren”? Vem är det i så fall som lånar vad av vem? Vem är ”låntagaren” och ”långivaren” om banken och kunden samtidigt ”lånar” samma (ickeexisterande) belopp svenska kronor av varandra? Banken ”lånar” ju i så fall 50 000kr av ”låntagaren” som samtidigt ”lånar” samma 50 000kr av banken – fast inget ”lånats ut”? Kan man låna samma ickeexisterande sak av varandra samtidigt så att båda två blir i skuld till varandra på något som aldrig lånats ut? Kan du förklara hur det skulle kunna gå i den riktiga världen (du vet den utanför bankerna)?

Innebär inte ”låna ut” att den som ”lånar ut” lämnar ifrån sig prylen? Jag menar – om jag ”lånar ut” min bil till dig men kräver att den får inte lämna mitt garage- har jag då ”lånat ut” bilen? Hur kan banken ”låna ut” något om det fortfarande finns inom banken? Och som sagt, vad är det för enhet på det banken ”lånar ut” som inte ”lånats ut” då det fortfarande finns kvar på banken?

Tro det eller ej, men ovan är grunden för”vårt” penningsystem.

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

Mervyn King fd chef för Bank of England

I videon nedan berättar ekonomiprofessor Richard Werner hur bankerna hittar på insättningar.

——————

Slut på inlägget

———

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda -om någon vill göra dem snyggare så varsågoda.

Andra delen här:

————————————–

Bloggandet är inte alltid så optimalt för att skapa överblick. Man skriver det man känner för för dagen och det blir svårt att skapa någon helhet för läsaren. Det här är ett försök till sammanfattning av blogginlägg som jag tycker ger en övergripande bild av hur det sk kallade ”penningsystemet” fungerar (som egentligen till över 97% är ett bollande av bankernas skulder till kontoinnehavare och inget penningsystem).

1) QE, Interbank Lending och andra ”obegripligheter

2) Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Nedan är kanske lättast att läsa men det jag gör fel är att jag använder ordet krediter och påstår att banker lånar ut dessa. Banker skapar inga krediter, lika lite som de skapar pengar, banker skapar skulder och inget annat. Ha det i åtanke om ni läser nedan

3) ”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

4) Hur JAK skulle kunna erbjuda sina kunder 100% uppbackade konton

6 thoughts on “Frågor att ställa till ekonomer (som de inte kan besvara)

 1. Tja,, sorgligt är bara förnamnet.
  Men de är i alla fall ärliga med att säga att Riksbanken inte är folkets bank utan ”bankernas bank”.

  Så Riksbanken erkänner att privata aktörer får ha guldbyxorna på sig och sno Seignioraget på 96% av penningmängden.

  Sedan är det bladder med in och utlåning som vanligt. Riksbanken skulle inte behöva ha någon ”inlåning” för att skapa digitala kontanter på konton – lika lite som de behöver ha inlåning för att skapa fysiska sedlar. När Riksbanken vill att nya sedlar skatryckas ”lånas” de inte in från någonstans – Riksbanken ger bara order till tryckeriet att trycka dem. Likadant är det med de digitala kontanterna på centralbankskontona – Riksbanken behöver inte ”låna” för att hitta på dem – det räcker med att de trycker på tangentbordet.

  De privata bankerna lånar heller inte ut inlåningar – så det är skitsnack det med.

 2. How to restore rule of law and have the financial system to serve people and not the bankers:

  1. Public officials swear an oath to ”rule of law” – Restore public oaths
  2. Repeal all laws granting immunity for officials, corporations and judges
  3. Restore all statutes against fraud and treason – Officials can not work for foreign institutions
  4. Nationalize all bank account numbers – these will be public assets – No man or woman may be denied a bank account
  5. Nationalize the clearing the mechanism
  6. Repeal all laws granting private control of annuities, and cestui qui vie trusts – return these to the public
  7. Create public central banks that cannot be privatized with assets in #6 as backing for a public currency without interest
  (JFK tried to to this and we all know how that ended)
  8. Outlaw bar associations to make money on court cases
  9. Outlaw fractionalization (if banks really practice this)
  10. Outlaw banks owning assets directly, limiting them to serving transactions only


  Bakgrund:

  Föreställ dig planeten, och någon meter ovanför marken ett virtuellt hav (the holy see). Detta hav är en abstraktion och är endast är en idé. I denna finns ingenting av värde, ingen mark, djur, mineraler eller människor, dock finns där företag, personer osv, dvs abstraktioner av saker och levande varelser. För att interaktion ska kunna ske mellan t.ex. skatteverket (i verkligheten ett företag förklädd till en samhällsinstitution) måste det finnas en person (persona) dvs en abstraktion ovanpå den riktiga människan.

  Hur får abstraktionen och därmed bankirerna kontroll över människor och allt vårt arbete samt all mark?

  När en människa föds, skapas en trust som representeras av personnumret (i Sverige, principen är densamma i hela världen sedan bankirerna försatte allt i konkurs under 30-talskrisen). I trusten läggs allt av värde som en människa utgör i detta IMF-kontrollerade system. (Denna trust kallas cestui qui vie trust / fide commissary trust, higher estate mfl.) Genom antagande av kontrakt erhåller staten (som egentligen är ett privat bolag, se SEC Edgar systemet) kontroll över männsikan. Detta antagande förverkligas genom att människan i okunskap om detta system och vem och vad hon egentligen är, agerar som en ”person” dvs en abstraktion och på det sättet vanärar sig själv, varpå denne förlorar sina mänskliga rättigheter och därmed kan behandlas som ett ting. SKV/Domstolar/osv. lär ha ett par hyllmeter med beskrivningar av vad en person är och vilket beteende som kan anses rendera en människa till en ”person”.

  Bankirerna har alltså försatt alla stater i konkurs och bolagiserat dem och alla dess institutioner. Staten är numer en ”demokratisk nation” dvs ett privat bolag som tjänar pengar på sina ”medborgare” och utförsäljning av vår födslorätt – marken och dess tillgångar samt frukten av vårt arbete som de stjäl via skatten. Inte en krona av inkomstskatten går till att finansiera budgeten utan den skickas vidare till IMF. Budgeten finansieras av skatter på varuflöden och sådant. Skatten på arbete är rent slaveri och stöld.

  Vidare ”finansieras” varje ”banklån” en individ tar i banken via dennes ”cestui qui vie trust” som administreras av den privata centralbanken. Vi ”lånar” alltså av oss själva med banken som mellanhand och som betalning för den ”tjänsten” får banken ta ränta på beloppet. Vid amortering går det amorterade beloppet tillbaka till trusten. (det ”dödas”, dvs. tas ur cirkulation från ekonomin).

  Betänk att att allt av värde i människornas värd skapas av människorna själva, och det mest värdefulla är människan själv då det är vi som skapar och arbetar och det är vi som projicerar värden på saker och ting via processen tillgång och efterfrågan.

  Denna bakgrundsbeskrivning förklarar nedanstående kommentar som återfanns i president Woodrow Wilsons kvarlåtenskap. Mandell House till Woodrow Wilson:

  “[Very] soon, every American will be required to register their biological property in a national system designed to keep track of the people and that will operate under the ancient system of pledging. By such methodology, we can compel people to submit to our agenda, which will effect our security as a chargeback for our fiat paper currency. Every American will be forced to register or suffer being unable to work and earn a living. They will be our chattel, and we will hold the security interest over them forever, by operation of the law merchant under the scheme of secured transactions.

  Americans, by unknowingly or unwittingly delivering the bills of lading to us will be rendered bankrupt and insolvent, forever to remain economic slaves through taxation, secured by their pledges. They will be stripped of their rights and given a commercial value designed to make us a profit and they will be none the wiser, for not one man in a million could ever figure our plans and, if by accident one or two should figure it out, we have in our arsenal plausible deniability. After all, this is the only logical way to fund government, by floating liens and debt to the registrants in the form of benefits and privileges. This will inevitably reap to us huge profits beyond our wildest expectations and leave every American a contributor to this fraud which we will call “Social Insurance.” Without realizing it, every American will insure us for any loss we may incur and in this manner, every American will unknowingly be our servant, however begrudgingly. The people will become helpless and without any hope for their redemption and, we will employ the high office of the President of our dummy corporation to foment this plot against America.”

  Märk väl att FNs deklaration om mänskliga rättigheter förbjuder påtvingat slaveri, ej frivilligt kontrakterat slaveri (volontary servitude), vidare förbehålles rätten att erkännas som person inför lagen, men även att inte göra det…

Kommentarer inaktiverade.