Kommer dumpningen av dollar skapa hyperinflation i USA?

Överallt får man höra att när dollarn faller kommer de komma tillbaka till USA och skapa hyperinflation i USA. Detta då USA ”tryckt” så mycket dollar. Det kan ju verka logiskt att USA helt plötsligt ”drunknar” i dollarsedlar  om och när dessa dollar kommer tillbaka. Men stämmer det när nästan alla dollar är digitala som bara kan finnas på FED:s (amerikanska centralbanken) konton?

Vi tar det grafiskt. Dagens penningsystem i ett land ser ut som nedan:

1

Som synes ovan kan inte samhället utanför banksystemet komma åt de digitala kontanterna som ligger på centralbanken. Vanligt folk, stat, kommuner och riktiga företag kan bara använda:

1) Sedlar och mynt

2) Bankernas skulder till kontoinnehavarna (det vill säga det som står kluddat på ditt konto)

Om vi tar USA specifikt ser deras penningsystem ut som nedan.  Bankernas skulder till kunderna på dollar (som kunden kan plocka ut genom t.ex bankomaten)  är givetvis inte i själv dollar.

2

Det brukar hävdas att USA trycker en massa dollar och att dessa hamnar på andra centralbanker som suger upp dollar, se nedan:

3

När dessa sedlar återvänder till USA kommer de öka penningmängden och USA kommer uppleva en enorm inflation, se nedan

32

Och detta skulle ju vara sant om USA i huvudsak skapade fysiska sedlar (och mynt) som de shoppade upp resten av världen med (helt gratis mao). Men de flesta dollar som USA skapar är digitala dollar som ENBART kan existera på FED:s centralbankskonton i New York. Andra centralbanker har konton, direkt eller indirekt, på FED och dessa dollar har helt andra egenskaper än de fysiska dollarsedlarna. De kan inte ”återvända” hem till USA – de är redan i USA för det är det enda ställe de kan vara på. Vidare kommer de inte ut till allmänheten då allmänheten inte kommer åt FED:s centralbankskonton. Se bilden nedan:

4

Så USA kan svämma över världen med hur mycket digitala dollar de vill och parasitera – för dessa dollar kommer aldrig ut utanför USA överhuvudtaget och de kan inte återvända – för de är redan ”hemma”. Och de skapar inte hyperinflation då de inte kan komma ut från FED till allmänheten.

Ps

Bankerna i USA kan iofs kreditexpandera när de digitala dollarna hamnar på deras centralbankskonton. Men med tanke på hur skuldsatt samhället redan är i USA så finns det en begränsning i detta också.

Tillägg:

En slutsats man kan dra är att så  länge USA kontrollerar det digitala penningsystemet och nätet och på så sätt fortsätta vara världens reservvaluta kan USA ohotat suga ut resten av världen. Det är i det sammanhanget man ska se BRICS snart färdigställda parallella Internetkabel som håller på att byggas (och nästa är färdig). Och givetvis kommer USA försöka förstöra alla vägar som inte leder till Rom (eller snarare New York och FED).

Slut på inlägget

———

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda -om någon vill göra dem snyggare så varsågoda.

Andra delen här:

————————————–

Bloggandet är inte alltid så optimalt för att skapa överblick. Man skriver det man känner för för dagen och det blir svårt att skapa någon helhet för läsaren. Det här är ett försök till sammanfattning av blogginlägg som jag tycker ger en övergripande bild av hur det sk kallade ”penningsystemet” fungerar (som egentligen till över 97% är ett bollande av bankernas skulder till kontoinnehavare och inget penningsystem).

1) QE, Interbank Lending och andra ”obegripligheter

2) Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Nedan är kanske lättast att läsa men det jag gör fel är att jag använder ordet krediter och påstår att banker lånar ut dessa. Banker skapar inga krediter, lika lite som de skapar pengar, banker skapar skulder och inget annat. Ha det i åtanke om ni läser nedan

3) ”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

4) Hur JAK skulle kunna erbjuda sina kunder 100% uppbackade konton

————————

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

Mervyn King fd chef för Bank of England

Annonser

13 thoughts on “Kommer dumpningen av dollar skapa hyperinflation i USA?

 1. Tillägg:

  En slutsats man kan dra är att så länge USA kontrollerar det digitala penningsystemet och nätet och på så sätt fortsätta vara världens reservvaluta kan USA ohotat suga ut resten av världen. Det är i det sammanhanget man ska se BRICS snart färdigställda parallella Internetkabel som håller på att byggas (och nästa är färdig). Och givetvis kommer USA försöka förstöra alla vägar som inte leder till Rom (eller snarare New York och FED).

  • Instämmer! Utan Lincolns heroiska insats med pedagogiska och begripliga nedbrytningar av ekonomernas svammel hade jag nog aldrig på egen hand lyckats förstå så pass mycket av penningsystemet som jag faktiskt gör nu! Vi är många som är mycket tacksamma för innehållet i denna blogg. Det mesta på bloggen bör snarast inrättas i all ekonomisk undervisning.

   Sitter just nu och läser Positive Moneys reformförslag som går att ladda ner här: http://positivapengar.weebly.com/uploads/6/5/3/4/6534225/positive_moneys_reformfrslag_p_ren_svenska.pdf

   Annars så kämpar jag hårt nu för att göra mig skuldfri innan skiten brakar lös. Jag hoppas bara jag hinner och sen också lyckas lista ut vad jag skall göra med bankskulderna som hamnar på kontot… Tips tas tacksamt emot.

 2. Lincoln,
  UBS publicerade en analys, kommer inte ihåg när men det är säkert mer än 1 år sedan, där dom säger att banker i USA kommer att dra igång en kreditexpansion förr eller senare. De säger att av de 1.6 triljoner dollar man givit till bankerna (stimulanspaket) i USA, så har inget gått till krediter åt privatpersoner som får snurr på ekonomin. Istället ligger bankerna på dessa då staten betalar ränta på dessa och därmed är risken lägre än när man ger privatlån. UBS menar att räntan är för hög för att bankerna ska vilja låna ut till privatpersoner. De säger också att kreditexpansionen kommer att ligga på runt 16 triljoner dollar via money multiplier effekten och att detta startar hyperinflationen och pekar på att denna expansion är lika stor som USA’s statskuld och skulle tom kunna bli större än alla sammanlagda krediter som någonsin givits ut i USA.

  • Jag tror själv att Steve Keen har mer rätt än Richard Werner (även om Werner huvudförslag, såsom beskrivs i Positive Money, är mycket bättre än än Keens)´. Werner säger att ett alternativ skulle vara att se till att bankerna skapar mer krediter. Steve Keen säger att systemet nått en skuldmättnadspunkt så att det inte kan ta emot mer skuldsättning. Lite svårt att se vad bankerna ska ta för något i pant som de redan inte har roffat åt sig också 🙂

   Lite roligt att UBS ljuger om att det finns en ”money multiplier” 🙂

   Utländska centralbanker kan ju köpa statsobligationer men det innebär ju bara ett swpapande mellan den utländska centralbankskonto till Treasurys (eller motsvarande Riksgäldens konto). Därifrå ka USA finansiera sina krig och shoppa prylar med dessa dollar som då hamnar på ett anat lands centralbankskonto hos FED. Så det blir en loop där med.

   Enligt Michael Hudson kan ine heler utlänningar köpa så mycket prylar av värde i USA:
   ”Vad skulle hända om centralbanker med stora dollarinnehav började köpa upp amerikanska företag?

   – USA har inte för avsikt att tillåta det. Det ligger i USA:s intresse att inte ge er något. Ni kan inte köpa något för era dollar som vi anser är en fråga om nationell säkerhet. Ni kan köpa konkursmässiga bolag, låna ut pengar till Citybank och bankrutta banker, som USA tvingar Opec att göra nu, men när Kina ville köpa Unocal, sa USA nej. Det finns en dubbelmoral här. USA köper upp andra länders infrastruktur, men tillåter inte andra länder göra det med USA. Och nästan allt kan klassas som viktigt för den nationella säkerheten.”
   http://www.kristianstadsbladet.se/kultur/article1010801/EU-goumlr-vad-USA-ber-dem-att-goumlra.html

 3. Finns det ingen möjlighet alls för dessa pengar att påverka diverse priser mer än via ökad kreditutgivning? För många verkar ju ha åsikten att börsens uppgång bara beror på dessa QE-pengar.. Har bankerna absolut 0 möjligheter att växla dessa reservpengar direkt till nåt som påverkar priset på tex en råvara eller börsen i den ”vanliga” ekonomin?
  Det är även en del som påstår att prisuppgången på bostäder i Sverige på nåt vis är kopplad till en massa utgivna dollarreserver..
  Vad innebär det egentligen för svenska bankerns del om dollarn faller? En del påstår att det på nåt vis skulle påverka bostadsobligationer som de sitter på.. som jag fattat det.. Om det stämmer, är det räntan då som sticker iväg för att ingen vill ha $-skiten längre?

  • I Sverige är Nasdaq direkt kopplat till ett centralbankskonto så troligen är börsen i USA också det. Det borde ju kunna innebära att flöden av dollar som hamnar på börsens centralbanksonton pumpar upp börsen och det pyramidspelet. Men jag har inte riktig koll på det. Skule vara intressant att veta. Men då är det ju inte fråga om inflation längre – prishöjnigar på aktier är ju ”värdeökningar” 🙂 (fast visst fan är det inflation).

 4. Diskussionen om hyperinflation kommer ursprungligen från kritiker av fiatvaluta, den i USA vältaliga Österrikiska skolan. De ”förstår” inget annat än värdebaserade valutor och har fått för sig att de här har en akilleshäl på fiatvalutor. Dessutom kan de inte heller se skillnad mellan en riktig fiat, dvs skuldfria pengar skapade av en valutas suverän och de förfalskningar som privata banker står till hands med.

  Personligen tror jag inte att tryckning av pengar kan leda till hyperinflation på det sätt som beskrivs. Om jag skulle få fyrdubbelt så mycket pengar till mitt förfogande skulle jag därför plötsligt betala så mycket mer för mitt smör, förutsatt nu att det inte blivit en bristvara?

  Om realekonomin producerar vad som behövs för folks försörjning så leder penningtryckande till en förhöjd inflation men inte till hyperinflation. Hyperinflation har alltid föregåtts av någon form av kris i realekonomin ledande till en bristsituation. Om detta skriver jag här. Liebruk Hyperinflation

 5. Tillägg2
  Då det flesta dollar är i digital form har Internet inneburit en enorm koncentration av makt till FED och New York som är det enda stället där digitala dollar kan existera som poster på Fed:s centralbankskonton. BRICS nya Internetkabel kommer, innebära en otrolig skiftning i balansen och dollarhegemonin kommer minska vartefter (t.ex Kineserna är inte intresserade av att sänka dollarn för snabbt för då kommer de inte kunna få något alls för sina dollar – de vill gärna att någon annan centralbank sitter med svarte Petter innan dess).

  Genom att dollar ligger inkapslade på FED kan FED stoppa dem från att komma ut i den reella ekonomin och skapa inflation. Utländska centralbanker tvingas hålla dollar på FED:s konton och bolla Sverte Petter (digitala dollar) mellan varandra utan att de kan köpa något i USA. Ekonomiprofessor Michael Hudson beskrev det detta i en bra artikel:

  ”Vad skulle hända om centralbanker med stora dollarinnehav började köpa upp amerikanska företag?

  – USA har inte för avsikt att tillåta det. Det ligger i USA:s intresse att inte ge er något. Ni kan inte köpa något för era dollar som vi anser är en fråga om nationell säkerhet. Ni kan köpa konkursmässiga bolag, låna ut pengar till Citybank och bankrutta banker, som USA tvingar Opec att göra nu, men när Kina ville köpa Unocal, sa USA nej. Det finns en dubbelmoral här. USA köper upp andra länders infrastruktur, men tillåter inte andra länder göra det med USA. Och nästan allt kan klassas som viktigt för den nationella säkerheten.”
  http://www.kristianstadsbladet.se/kultur/article1010801/EU-goumlr-vad-USA-ber-dem-att-goumlra.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s