Är det dags att vi börjar använda kronor som betalningsmedel igen?

Jag har tjatat och tjatat om det här men jag tar det ett varv till då jag blir upprörd av att bankerna försöker avliva kronan som betalmedel.

Bankerna försöker döda de fåtal svenska kronor om fortfarande cirkulerar som betalmedel – d.v.s de fysiska kontanterna.

Skälet till att bankerna vill avliva kontanter är självklart – då slipper bankerna betala sina skulder till kontoinnehavarna. Det du har på ditt konto är bankens skuld till dig på svenska kronor. Om storbankerna lyckas avliva kontanterna, dvs svenska kronor, så har mao storbankerna fått en total skuldavskrivning och behöver aldrig mera vara rädda för bankrusningar – d.v.s när många kontokunder springer till bankomaten och genom uttag kräver att banken ska betala sina skulder.

Du har inte svenska kronor på ditt konto. Det du har på ditt konto ska enligt BIS (centralbankernas centralbank) ses som en undervaluta som varje enskild bank skapar.  Så Handelsbanken skapar sin ”undervaluta”, SEB sin ”undervaluta” – och INGEN av dem ÄR svenska kronor. Alla dessa olika bankers ”undervalutor” är bankernas skulder på svenska kronor och INTE svenska kronor. Bankens skuld till dig på  svenska kronor, dvs ditt kontoinnehav,  är lika lite svenska kronor som din skuld till elbolaget. Ändå har folk fåtts till att tro att bankernas skulder ÄR svenska kronor.

Svenska kronor är en ytterst marginaliserad del av den sk penningmängden. Enbart runt 100 miljarder av den totala penningmängden på 2 800 miljarder är svenska kronor. Resten är bankernas skulder till kontoinnehavarna på svenska kronor (bankerna skulle mao behöva stänga luckan tämligen snabbt om mångs kontokunder samtidigt kräver att bankerna ska betala sina skulder, t.ex vid en bankrusning).

Det är dags att återinföra svenska kronan som betalningsmedel genom att ta bort bankernas rätt att ersätta svenska kronor med bankens egna skulder. Du kan inte gå till affären och påstå att din elräkning ÄR svenska kronor – det samma ska givetvis gälla bankerna – de ska inte ha rätt att lura i folk att bankens skulder till kontoinnehavare ÄR svenska kronor.

Jag tycker också att det ska stå en varningstext på varje kreditkort etc som bankerna utställer. Det ska stå något i stil med det som står på cigarettpaketen:

– ”VARNING! Du har inga svenska kronor på ditt konto. Det enda du har på ditt konto är SEB:s skuld till dig. SEB har xxxx miljarder kr i skulder till sina kontoinnehavare.  Det är en mycket stor risk att SEB aldrig kommer kunna betala sin skuld till dig!

Varningstexten skulle vara signerad av varje banks VD.

Slut på inlägget

————

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda – om någon vill göra dem snyggare så varsågoda.

Andra delen här:

————————————–

Bloggandet är inte alltid så optimalt för att skapa överblick. Man skriver det man känner för för dagen och det blir svårt att skapa någon helhet för läsaren. Det här är ett försök till sammanfattning av blogginlägg som jag tycker ger en övergripande bild av hur det sk kallade ”penningsystemet” fungerar (som egentligen till över 97% är ett bollande av bankernas skulder till kontoinnehavare och inget penningsystem).

1) QE, Interbank Lending och andra ”obegripligheter

2) Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Nedan är kanske lättast att läsa men det jag gör fel är att jag använder ordet krediter och påstår att banker lånar ut dessa. Banker skapar inga krediter, lika lite som de skapar pengar, banker skapar skulder och inget annat. Ha det i åtanke om ni läser nedan

3) ”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

4) Hur JAK skulle kunna erbjuda sina kunder 100% uppbackade konton

————————

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

Mervyn King fd chef för Bank of England

Annonser

7 thoughts on “Är det dags att vi börjar använda kronor som betalningsmedel igen?

  • Det är Riksbanken som skapat dem då det bara är Riksbanken som kan skapa Svenska kronor. De runt 100 miljarderna består av
   1) Sedlar och mynt varav de flesta redan ligger ute i folks plånböcker
   2) Storbankernas kontoinnehav på Riksbanken, det är endast bankerna som är med i RIX som kan använda dessa inom betalsystemet.

   Största delen kronor är i form av sedlar och mynt.

   Kolla gärna in videorna i inlägget där jag även går igenom ”betalsystmet” om man nu ska kalla det för det – bankerna betalar i alla fall inte sina skulder.

 1. Tack, vet du var man kan se hur denna summan utvecklat sig historiskt? Sen undrar jag om dessa riktiga pengar också bara siffror på en skärm som kan ändras vid behov? Eller är summan ”fast” som en guldbas hade varit?

  • vet du var man kan se hur denna summan utvecklat sig historiskt?
   Se:
   https://parasitstopp.wordpress.com/2013/08/25/sa-lite-svenska-kronor-har-bankerna/

   Sen undrar jag om dessa riktiga pengar också bara siffror på en skärm som kan ändras vid behov?

   Svenska kronor i digital form kan inte användas inom betalsystemet då bara bankerna som har centralbankskonton kan komma åt dem (i princip bara storbankerna). Dessa kronor är helt inneslutna och kan inte komma ut till allmänheten överhuvudtaget. 2008 tryckte Riksbanken t.ex in 500miljarder kronor på storbankernas centralbankskonton – inget av dessa 500miljarder rann ut utanför storbankernas inkapslade konton på centralbanken ut till allmänheten. De sk QE i USA etc har handlat om samma sak – FED har tryckt in en massa med dollar på storbankernas centralbankskonton och inget av detta har nått ut till allmänheten. De digitala kontanterna (dollar, kronor eller vad det nu är) inom betalsystemet är mao helt monopoliserade och kontrollerade av storbankskartellen.

   De fysiska kronorna (sedlar och mynt) har minskat i mängd (se diagrammet i blogginlägget jag hänvisar till ovan)

   Eller är summan “fast” som en guldbas hade varit?
   Det finns en massa felaktiga antaganden från guldbaggar angående gulds funktion.. Du har dock rätt i att guld skulle utgöra en ”bas” för bankernas skuldlappskrivande. Och bankernas skuldlappsskrivande går lika bra med guld som bas. Faktum är att guld MÅSTE fungera på samma sätt som dagens skuldsystem med centralbanker vars främsta uppgift är att agera clearinghus mellan bankerna i handhavandet av de olika bankernas skuldlappar (i form av de olika bankernas kontopåhitt). Jag beskrev detta i inlägget nedan:

   https://parasitstopp.wordpress.com/2011/08/29/guld-ar-inte-pengar/

   En annan, direkt historieförfalskning, guldbaggar hänger sig åt är att påstå att ”marknaden satte priset på guld”. Detta är ur historiskt perspektiv helt felaktigt. Historiskt sett har staten genom FIAT (lag) bestämt ett fixt värde på guld. Så även om mängden guld varit fixt har priset på guld varit dikterat.

   Jag vet inte om du läst Mengers mycket förljugna historiebeskrivning om pengar men jag skulle rekommendera att du läser Zarlengas ”Lost science of money” – där han bland annat slaktar Mengers sagor ganska effektivt.

 2. Riksbanken kan göra de olika valörerna ogiltiga också. Så även madrassen kan bli en luftmadrass tänkte jag. Men jag kanske har fel jag är ju ingen expert på luftmadrasser heller 🙂

  • Jo, och Riksbanken kan ändra utseende på sedlarna och stoppa de gamla från att gälla. Det är nog många 50-lappar som inte kommer växlas in till nya i tid. Dessa madrass-50-lappar blir då också luft.

 3. Ping: 30 okt |

Kommentarer inaktiverade.