Det kontantlösa samhället ökar mängden rån och inbrott

Media bombar oss med samma mantra hela tiden om att kontanterna skapar brottslighet.  När media trummar på för fullt brukar jag roa mig med att anta motsatsen  och se om det finns logiska belägg för detta. Och jag tycker mig hitta ganska stora belägg för att påstå att det kontantlösa samhället skapar mer rån och inbrott.

En knarkare har behov av sin dagliga fix varje dag – oavsett vad. För att få ihop till denna fix måste han antingen få tag i pengar (sedlar eller mynt) för ett visst värde, säg 4000 kronor (siffran är helt tagen från luften, jag har ingen aning om hur mycket han måste få ihop – men låt oss utgå från den summan). Om han inte kan få tag i pengar måste han stjäla en sak som är värd 4000kr och sälja den på svarta marknaden. Men värdet på prylen på svarta marknaden är en bråkdel av värdet i affären. Säg att knarkaren får 1000 kronor för TV:n han snodde som kostar 4 000 kronor i affären. Då måste knarkaren sno 3 TV-apparater till för att få ihop de 4000 kronorna. Alternativt kan han råna folk på deras mobiler så att han kommer upp i 4000 kronor.

Så mitt argument är att det finns ingen andrahandsmarknad på kontanter – 4 000 kronor i sedlar är värt 4 000 kronor. Då allt annat som knarkaren snor eller rånar  har lägre andrahandsvärde måste knarkaren sno och råna än mer för att få ihop till den dagliga fixen. Minskas mängden kontanter kommer mao mängden varor på svarta marknaden öka och ökar mängden varor på svarta marknaden kommer priserna på dessa varor minska och knarkaren får göra än fler inbrott och rån.

Det kontantlösa samhället handlar inte om att rädda samhället från brott. Det kontantlösa samhället handlar om att sudda ut bankernas brott så att bankerna ska slipper betala sina skulder till kontoinnehavare. Det kontantlösa samhället innebär en total skuldavskrivning för bankerna. Se mitt tidigare inlägg:

Är det dags att vi börjar använda kronor som betalningsmedel igen?

Slut på inlägget

————

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda – om någon vill göra dem snyggare så varsågoda.

Andra delen här:

————————————–

Bloggandet är inte alltid så optimalt för att skapa överblick. Man skriver det man känner för för dagen och det blir svårt att skapa någon helhet för läsaren. Det här är ett försök till sammanfattning av blogginlägg som jag tycker ger en övergripande bild av hur det sk kallade ”penningsystemet” fungerar (som egentligen till över 97% är ett bollande av bankernas skulder till kontoinnehavare och inget penningsystem).

1) QE, Interbank Lending och andra ”obegripligheter

2) Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Nedan är kanske lättast att läsa men det jag gör fel är att jag använder ordet krediter och påstår att banker lånar ut dessa. Banker skapar inga krediter, lika lite som de skapar pengar, banker skapar skulder och inget annat. Ha det i åtanke om ni läser nedan

3) ”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

4) Hur JAK skulle kunna erbjuda sina kunder 100% uppbackade konton

————————

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

Mervyn King fd chef för Bank of England

4 thoughts on “Det kontantlösa samhället ökar mängden rån och inbrott

  1. I den diskussionen kan man ju också passa på att dra in det faktum att när antalet stöld/rånhändelser t ex fyrdubblas så ökar också personskadorna i motsvarande grad. Butikspersonal liksom multipla exemplar av tant Agda och farbror Knut på gatan får betala dyrt ur alla perspektiv. De kommer att få lära sig att ”skylla sig själva om de går ut”. Internaliserad skuldförskjutning från samhälle till individ i vanlig ordning således! 😦

Kommentarer inaktiverade.