Bankernas enkla recept på att röva allt genom att ”låna ut” inget

1) Varken bank eller kund har några svenska kronor att låna ut (eller vilken valuta det nu är fråga om)

2) Banken hittar på att banken ”lånar” 1 miljon kronor från kunden som kunden sedan ”lånar” av banken

3) Både banken och kunden sitter nu med två skulder på samma 1 miljon kronor som varken kunden eller banken ”lånat ut”

4) Banken lyckas inbilla alla att bankens påhittade skuld är ”pengar” samtidigt som banken lurar i kunden att kundens påhittade skuld är på riktigt

5) Kunden tror att bankens skuld (=kundens kontoinnehav) ÄR svenska kronor som kunden lånat av banken.

6) Banken försöker avskaffa de svenska kronorna så att ingen kontokund någonsin ska kunna kräva att banken betalar sina skulder (som banken endast kan betala genom att kunderna gör uttag, t.ex bankomatuttag)

7) Det kontantlösa samhället införs och de svenska kronorna ersätts helt av bankernas skulder på svenska kronor (dvs kunders kontoinnehav)

8) Alla ”pengar” som finns blir då skulder till banken medan banken får en total skuldavskrivning (inga uttag av svenska kronor kan ske genom t.ex från bankomaten)

Summa summarum:

9) Ovan är det samma som att säga att bankerna kommer äga allt som de lyckats skuldsätta med ingenting.

Tillägg:

Här är ekonomiprofessor Richard Werner som berättar just detta – att banken låtsas (pretends) att kunden gör en insättning (deposit) som hamnar på kundens konto. Banken ”lånar” sedan ut denna fiktiva (fictitious) insättning tillbaka till kunden. Kunden och banken hamnar då i ömsesidig skuld till varandra på samma aldrig existerande svenska kronor (eller vilken valuta det nu månde vara) som ALDRIG lånats ut av någon.

—–

Slut på inlägget

————

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda – om någon vill göra dem snyggare så varsågoda.

Andra delen här:

————————————–

Bloggandet är inte alltid så optimalt för att skapa överblick. Man skriver det man känner för för dagen och det blir svårt att skapa någon helhet för läsaren. Det här är ett försök till sammanfattning av blogginlägg som jag tycker ger en övergripande bild av hur det sk kallade ”penningsystemet” fungerar (som egentligen till över 97% är ett bollande av bankernas skulder till kontoinnehavare och inget penningsystem).

1) QE, Interbank Lending och andra ”obegripligheter

2) Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Nedan är kanske lättast att läsa men det jag gör fel är att jag använder ordet krediter och påstår att banker lånar ut dessa. Banker skapar inga krediter, lika lite som de skapar pengar, banker skapar skulder och inget annat. Ha det i åtanke om ni läser nedan

3) ”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

4) Hur JAK skulle kunna erbjuda sina kunder 100% uppbackade konton

————————

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

Mervyn King fd chef för Bank of England

Annonser

3 thoughts on “Bankernas enkla recept på att röva allt genom att ”låna ut” inget

 1. Hej, jag kunde inte hitta en mailadress så därför skriver jag här. Ta bort kommentaren sen då den inte har med just detta inlägget att göra.

  Jag är med i Nätverket http://www.EkonomiskReform.se och vi har namninsamlingen http://www.skapapengar.nu, om det är av intresse så kan vi länka på skapapengar.nu till denna blogg och kanske vill du länka till SkapaPengar.nu och/eller EkonomiskReform.se

  Vi håller just nu på med att ta fram ett underlag inför valet 2014 där vi kommer ställa frågor till politiker för att de ska visa vad de vill göra med penningsystemet.

  Målet med underlaget är att väcka intresse och debatt, samt visa politikerna att det finns intresse hos gemene man att förändra. Utan medborgarna bakom ryggen vågar de inte ställa sig upp emot finansparasiterna.

  Tack för en bra blogg!

  Vänligen
  Patrik Kling

  • Bra initiativ, Patrik – och jag hoppas Lincoln mot dina rekommendationer, låter ditt inlägg stå kvar så fler hittar dit! Lägger in en länk även på min blogg!

   Lincoln myntade ju också ett riktigt kort, kärnfullt och användbart uttryck i sitt inlägg som beskriver exakt vad som är på väg att hända om vi inte sätter stopp: ”Bankerna kommer äga allt som de lyckats skuldsätta med ingenting.”

Kommentarer inaktiverade.