Hur banken hittar på att ”låntagaren” gör en insättning – variant två

Jag tänkte försöka förklara hur bankerna skapar påhittade insättningar men från ett litet annat perspektiv än det jag drog igenom i mitt tidigare inlägg. Kluddat en del så det blir lite bilder.

Vi börjar med ett samhälle där bara skuldfria pengar i form av kontanter fins och där det inte existerar några banker. Nisse kan då betala Per genom att ge Per en 100-lapp direkt i handen.

1

I fallet ovan kan det  finnas behov av en bank om Nisse och Per bor långt ifrån varandra. Nisse kan då använda banken som en mellanhand för att Per ska kunna plocka ut kontanterna i sin stad, se nedan.

2

I fallet ovan har ju banken en vettig funktion för att Nisse ska kunna betala Per. Men banken nöjer sig inte med att vara mellanhand – banken inbillar Per att han har blivit betald av Nisse om Per inte plockar ut sina 100kr från banken. Se bilden nedan där Per fått 100kr mer bankskulder på sitt konto som flyttats från Nisses konto.

3

Som synes har inte kontanter (svenska kronor)  används alls som betalningsmedel ovan – Per har bara fått ett ökat innehav av sin banks skulder på svenska kronor. Banken har mao ersatt kronor som betalningsmedel med bankens egna skuld.

När bankerna sett till att nästan alla betalningar sker genom att bankerna bollar bankernas egna skulder på detta sätt kan bankerna börja ”låna ut” sina egna skulder. Det går till som bilden nedan visar.

4

Observera ovan att när banken hittar på att Nisse gör en insättning skapar banken TVÅ skulder på 1000kr. Banken blir skyldig Nisse 1000kr (dvs den påhittade insättningen som banken hittar på att Nisse gjort) och Nisse blir skyldig banken 1000kr (skuldpappret som Nisse skrev på). Bankens skulder räknas in i penningmängden och i takt att banken ökar skuldsättningen ökar både bankens och alla ”Nissarnas” skulder. Skillnaden är dock den att ”Nissarnas” påhittade skulder till banken ska betalas medan banken kan slippa betala sina skulder till kontoinnehavare i takt med att banksystemet avlivar kontanterna och ersätter kontanter (svenska kronor) med bankernas kontopåhitt. När bankerna slutligen totalt vägrar betala sina skulder till kontokunder har de fått en total skuldavskrivning medan hela samhället är bundet i skuldslaveri till bankerna – det är mot det ”kontantlösa” samhället bankerna strävar.

Lösning på detta perversa system är att ta ifrån storbankerna monopolet på centralbankskonton och låta alla få ha digitala kontanter. Staten kan sedan skapa digitala skuldfria pengar utan att samhället hamnar i skuldslaveri till banksystemet. Kolla gärna videorna nedan där jag även mer ingående förklarar det sk ”betalsystemet” (som mer riktigt borde kallas bankskuld-bollnings-systemet)

Slut på inlägget

————

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda – om någon vill göra dem snyggare så varsågoda.

Andra delen här:

————————————–

Bloggandet är inte alltid så optimalt för att skapa överblick. Man skriver det man känner för för dagen och det blir svårt att skapa någon helhet för läsaren. Det här är ett försök till sammanfattning av blogginlägg som jag tycker ger en övergripande bild av hur det sk kallade ”penningsystemet” fungerar (som egentligen till över 97% är ett bollande av bankernas skulder till kontoinnehavare och inget penningsystem).

1) QE, Interbank Lending och andra ”obegripligheter

2) Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Nedan är kanske lättast att läsa men det jag gör fel är att jag använder ordet krediter och påstår att banker lånar ut dessa. Banker skapar inga krediter, lika lite som de skapar pengar, banker skapar skulder och inget annat. Ha det i åtanke om ni läser nedan

3) ”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

4) Hur JAK skulle kunna erbjuda sina kunder 100% uppbackade konton

Annonser

6 thoughts on “Hur banken hittar på att ”låntagaren” gör en insättning – variant två

 1. Om inget kan slå bankerna i fråga om att skapa ”värde” med minsta möjliga arbete, är det inte risk att bankerna är de enda som äger saker i världen?

  • Japp, i takt med att bankerna lyckas göra om sina egna skulder till ”pengar” och samtidigt avvecklar de riktiga pengarna (de fysiska kronorna) kommer de vartefter äga allt. Om de inför det kontantlösa samhället kommer bankerna ha fått en totalavskrivning och roffat åt sig allt genom att ”låna ut” sina egna skulder. Resten av världen sitter då i skuld till bankerna för att världen ”lånat” bankernas egna skulder till världen. Absurt men så är det.

 2. Bra skrivet och förklarat!
  Om man nu har lyckats förstå och acceptera att det är så här det går till, vilket man måste kunna göra med all info som finns idag. Här på din blogg först och främst.
  Då undrar man ju vad denna människa pratar om?
  Att hon talas sanning kan man väl utesluta.
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/lanefesten-kan-fa-ett-abrupt-slut_8739970.svd
  Vad gör banken med alla pengar den lånar med bostadsobligationer som säkerhet då?
  Inte lånar den ut något till bostäder i allafall, det får man väl anse bevisat.
  Man hör talas om ett ”skuggbanksystem” som omsätter ”tusen gånger mer” pengar än det vanliga banksystemet. Är det där alla pengar håller hus? Är det vad låntagarna finansierar?
  Man måste ju undra.

  • Hon kan inte se skillnaden mellan bankernas skulder på valuta till kontokunder och valutan (kronor i Sverige). Hon sätter likhetstecken mellan dem och kallar dem enhetligt för ”pengar”.
   Men vad ska man förvänta sig av en ekonomisk journalist när inte ens nationalekonomer förstår skillnaden? Enligt ekonomiprofessorena Keen och Werner så existerar varken pengar, banker eller skuld i 99% av den litteratur de läser. Och den litteratur som finns ljuger genom att berätta sagan om FRB och multiplikatorteorin (där bankerna påstås låna ut insättningar).

   Det roliga är att du och jag kan slå 99% av alla nationalekonomer på fingrarna när det gäller kunskap. Snacka om att ”utbildningen” egentligen bara är ett indoktrineringsredskap för att sätta på studenterna skygglappar. Ingenstans är det klarare än inom nationalekonomin att skolans uppgift är att skapa nyttiga idioter .

  • Tack, Carina!
   Det passar helt in i bloggonlägget. För vari ligger sensmoralen i att folk ska betala påhittade skulder till banksystemet när banksystemet gör allt för att slippa betala sina skulder till samhället (genom att avveckla kontanter och införa det kontantlösa samhället).

   För faktum är ju (enligt t.ex ekonomiprofessor Richard Werner) att banken FÖRST ”lånar” säg 2 miljoner av DIG då banken hittar på att DU gör en påhittad insättning. Banken blir då i skuld till DIG på 2 miljoner kronor. Banken vänder sedan 180 grader om och säger att banken lånar ut din insättning tillbaka vill dig så du också blir skyldig 2 miljoner kronor.

   Så banken hittar på två skulder samtidigt på samma 2 miljoner kronor som varken du eller banken lånat. Vari ligger då moralen i att bankerna ska få slippa betala sin skuld på två miljoner kronor medan du ska vara bunden i livslångt skuldslaveri till banken?

   Nä, det ska givetvis vara tvärtom: Bankerna ska göra nytta och inte vara parasiter. Bankerna ska vara slavar åt folket – folket ska inte vara slavar åt bankerna! Skuldavskrivningar ska ske åt folket – inte åt bankerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s