Gästinlägg: Det nya monopolspelets regler

Signaturen Dan har gjort en översättning av det här blogginlägget. Dans översättning och tolkning överträffar faktiskt orginalet med råge så det finns egentligen ingen anledning alls att läsa orginalet :

Brädspelet Monopol reviderat för vår tid

Den nya Centralbanksupplagan av det populära brädspelet Monopol har reviderats för att passa verkligheten i den moderna bank-och fastighetsvärlden.

Den mest radikala förändringen är att pengarna i spelet inte längre kommer att ges ut som allmännytta i form av kontanter då bankerna i princip avskaffat dessa som lagligt betalmedel i spelet. Istället ”lånar” banken ut sin skuld till varje spelare. Bankerna kallar detta kontokludd för IOU:s och detta är alltså bankens skuld på respektive deltagarlands valuta. Som spelare i det nya reviderade Monopol måste du godta att bankens skuld på valuta är legalt betalmedel i spelet. I klartext; för att få förmånen att spela måste du acceptera att banken bedrar dig.

Vardera spelaren som godtagit bankernas bedrägeri kommer att motta 1500 nypåhittade IOU:s på sitt bankkonto. Men enligt de nya reglerna kommer spelaren att behöva betala ränta på dessa IOU:s som Bankiren skapat ur tomma intet.

Banken kommer att tillåtas att samla in 10 % ränta eller 150 IOU:s i början av spelet från varje deltagare. Dessutom kommer varje spelare betala 20 IOU i ränta till banken varje gång denne får privilegiet att kasta tärningarna.

Monopol är ett internationellt spel. Svenskar får föreställa sig att kontokluddet är likställt med en imaginär sedel med en bild förställande Stefan Yngves. Européerna kan välja Mario Draghi. Eller vem som helst var som helst kan välja mellan bilder av Ben Bernanke och Janet Yellen. Observera att det inte går att betala med imaginära sedlar – endast kontokluddet IOU:s är godkända av banken.

Målet med det gamla spelet var att bli den rikaste spelaren. Det är inte längre möjligt för en spelare att bli rik. Det nya målet för alla spelare är att överleva utan att bli fattiga och skickade till skuldfängelset.

Enligt bestämmelserna kan Bankiren inte längre vara en spelare.

Det finns flera andra nya funktioner i spelet. En ny regel måste läsas av Bankiren innan spelet börjar. Bankiren säger: ”Bankerna äger regeringen, all mainstream media och alla försäkringsbolag. Vi kräver nu av alla spelare att de köper en sjukförsäkring. Vänligen ge Bankiren 200 IOU:s för att betala för din nya och förbättrade försäkringspremie.” Det finns också flera försäkringskort i leken. Varje kort kräver att spelaren som dragit det måste betala 200 IOU extra i försäkringsavgift till banken. I Europa måste reglerna förklaras ytterligare genom att beskriva att deras nationella sjukvård har privatiserats. Spelet kommer att hjälpa dem att förstå hur privatiseringen är tänkt att fungera.

Det finns fortfarande ett Komma ut ur fängelsekort. Men kortet har ändrats och det kallas nu Goldman Sachs Komma ut ur fängelsekort. Kortet säger; ”Du som spelare måste betala Bankiren 200 IOU:s för privilegiet att komma ut ur fängelset .” Med de nya reglerna innebär det att om en spelare drar ett Komma ut ur fängelsekort eller hamnar på antingen Fängelserutan eller gå i Fängelserutan kostar det 200 IOU som betalas direkt till banken.

Fängelset är privatägt. Det är ett dotterbolag till banken som äger försäkringsbolagen, nyhetsmedia och regeringen. Det är därför som banken måste samla in alla domstols- och fängelseavgifter. Om du inte kan betala domstolskostnaderna, kommer du att bli inspärrad i ett privatägt fängelse och betalas 0,25 IOU:s i timmen. Du kommer att vara en skuldslav tills spelet är slut. Din spelpjäs och dina tillgångar kommer att beslagtas av banken.

Det har skett en förändring av lagfartsbevisen också. Förr i tiden var det mindre vanligt att folk hade intecknat sin lagfart. Men i den moderna världen är de flesta fastigheter intecknade (via hypotekslån). Inteckningarna finns registrerade i ett sk elektronisk fastighetsägarregister, EFR, som tillika ägs av bankerna. Den som köper ett hus kommer bara att äga det fram tills att han drar ett EFR-kort från Chanshögen. EFR kortet säger; ”Tyvärr för dig, har banken lämnat in en förfalskad handling till den Bankiräga domstolen där banken hävdar äganderätten till ditt hem. Ditt hem är numera ägt av banken.” Alla hus som ägs av spelaren tillfaller banken. Bankiren kommer att tillåtas att samla in alla hyror som annars hade tillfallit spelaren. Det finns flera av dessa kort i leken.

Det har också skett en förändring av kraftbolagen. J P Morgan har tagit över ENRONS roll som systemmanipulerare. Blythe Masters, råvaruchef på J P Morgan, har tillförskaffat sig en rad kraftbolag. Naturvårdsverket (NV) har utfärdat domar och böter mot de kraftbolag som inte ägs av vare sig General Electric eller JP Morgan. Eftersom spelarna inte kan äga en bank, kommer Bankiren läsa följande ’hemliga regel’ när en spelare försöker köpa ett kraftbolag. ”Du har köpt kraftbolag. NV har beslutat att försätta alla kraftbolag i konkurs genom globala uppvärmningsböter, avgifter och regleringar. Din betalning för fastigheten kommer ej att återbetalas. Banken kommer att erhålla rätten till lagfarten vid en privat auktion. Alla fastighetsavgifter som spelaren erhåller betalas direkt till banken. Banken kommer att ges dispens från böter, avgifter och regleringar. Varje spelare som hamnar på en kraftbolagsruta kommer ytterligare få betala en global uppvärmningsskatt på 25 IOU:s till banken.”

Liknande förändringar har tillkommit för järnvägen. När den första spelaren försöker köpa en järnväg kommer Bankiren läsa upp hemliga regel nummer två. De För Stora För Att Fängsla Bankerna äger alla regeringar överallt. Så alla järnvägar och allmännyttiga företag kommer att gå igenom samma process. Järnvägarna kommer att nationaliseras och därefter kommer de att privatiseras. Servicen kommer att minska och kostnaden för att åka tåg kommer att öka kraftigt. Bankiren kommer att ta din järnväg. Han kommer att samla in alla avgifter från spelare som hamnar på någon järnvägsruta. När spelaren hamnar på en järnvägsruta, kommer han eller hon förlora en omgång för att lära spelarna att privatisering innebär långsammare service. Och Bankiren kommer att samla in en avgift på 25 IOU från varje spelare som har oturen att hamna på en privatiserad järnväg, återigen för att lära dem att deras regering ägs av bankerna.

Det finns ett nytt Studielånskort. Kortet säger, ” Grattis! Du innehar högskoleexamen. Din räntebetalning på ditt studielån har förfallit. Det minsta avgiftspåslaget är 200 IOU. Betala Bankiren.” Flera av dessa kort finns i leken så alla spelare kommer att få möjlighet att betala.

Det finns också ett helt nytt Du har blivit utsatt för inbrott kort. Det säger, ”Bankerna tvättar mer än en biljon av lagligt betalmedel per år via illegala droger och vapen. Underrättelsetjänster som t.ex. CIA ägs av bankerna. Dessa flyger heroin och kokain in i ditt land och säljer dem till knarkgäng. Missbrukare betalar för drogerna genom att bryta sig in i folks hem och stjäla saker. Du blev just rånad. Betala Bankiren 200 IOU:s. ”

Det finns också ett nytt Åtstramningskort. Detta är annorlunda än andra kort eftersom det gäller för alla spelare. Om detta dras, kommer spelaren att läsa det högt. Det säger, ” Den av Banken ägda Regeringen har betalat ränta på de IOU:s som Bankiren skapat ur tomma intet. Detta har lett till en allvarlig ekonomisk kris. Regeringen behöver en kapitalinjektion för att hålla igång. Banken kommer att beslagta 200 IOU:s från samtliga spelare.” Det här är en Bankägd regering så att betala Banken blir direkt mer meningsfullt än att betala regeringen. De dårarna skulle bara slösa bort intäkterna genom att mata svältande barn för att vinna röster. Det är mer kostnadseffektivt och förenklar processen genom att du direkt betalar din skatt till Banken.

Det finns ett sjukhuskort också. Det säger, ”Du blev skadad och skickad till sjukhus. En revisor gjorde en snabb kontroll av dina tillgångar och en bedömning av kostnaden för att behandla dina skador. Han har beslutat att du kommer att kosta den bankägda regeringen mer än du någonsin kommer att betala i skatt. Dödspanelen har sammanträtt och bestämde ditt öde. Du kommer att dö. Dina pengar kommer att beslagtas av bankiren eftersom han äger regeringen.” Spelaren lämnar sin spelpjäs och väntar på att de andra spelarna skall hamna i skuldfängelset.

Ett mål med spelet är att ge barn följande lärdom: Du måste ha mindre så att Bankerna kan få mer. Mycket mer.

Spelet kopior verkliga livet. Det är ett försök att bekanta barn med den nya verkligheten de kommer att möta när de blir vuxna. För att uppnå målet om realism har vi inkluderat ett Ekonomiskt Rekryteringskort. Den spelare som drar kortet kommer att läsa det högt. Det säger, ”Du är fattig och desperat, så du går med i militären i ett Natoland. Bankiren har förklarat krig på din bekostnad mot land X. Land X är full av onda människor som inte betalar ränta på de pengar Bankerna skapade ur intet eller försöker sälja olja mot annat betalmedel än IOU:s. Bankiren betalar dig 200 IOU:s för att gå med. Men efter tre omgångar, kommer du att dö av s.k. sidoskador från en amerikansk utarmad uranbomb. Bankiren kommer att beslagta dina tillgångar och din spelpjäs .”

Slut på inlägget

————

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda – om någon vill göra dem snyggare så varsågoda.

Andra delen här:

————————————–

Bloggandet är inte alltid så optimalt för att skapa överblick. Man skriver det man känner för för dagen och det blir svårt att skapa någon helhet för läsaren. Det här är ett försök till sammanfattning av blogginlägg som jag tycker ger en övergripande bild av hur det sk kallade ”penningsystemet” fungerar (som egentligen till över 97% är ett bollande av bankernas skulder till kontoinnehavare och inget penningsystem).

1) QE, Interbank Lending och andra ”obegripligheter

2) Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Nedan är kanske lättast att läsa men det jag gör fel är att jag använder ordet krediter och påstår att banker lånar ut dessa. Banker skapar inga krediter, lika lite som de skapar pengar, banker skapar skulder och inget annat. Ha det i åtanke om ni läser nedan

3) ”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

4) Hur JAK skulle kunna erbjuda sina kunder 100% uppbackade konton

Annonser

8 thoughts on “Gästinlägg: Det nya monopolspelets regler

   • Och:

    ”Sen lyfter han fram den viktigaste fördelen han ser, att komma runt bankernas makt över kortbetalningarna.

    – För varje kaffe jag säljer betalar jag 1,50 kronor till banken. På ett år blir det ofantliga summor jag betalar för att du ska lämna över pengar till mig. Slipper jag transaktionsavgiften kan jag sänka priset och ge 1,50 till mina kunder i stället. Och folk måste kunna vara med och påverka.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s