Gästinlägg: Förslag till informationsblad rörande ”vårt” tragiska penningsystem.

”Farfar”har gjort ett bra förslag på ett folkbildningsmaterial som kan användas för att informera och skapa förståelse och avslöja det tragiska penningsystemet. Jag gillar att Farfar använder den Sokratiska modellen där läsaren genom frågor och eget resonerande kommer fram förståelse. Farfars förslag har alla förutsättningar att nå fler läsare än mina mer konfrontativa inlägg. Hjälp gärna till förslag om förändringar och tillägg.

Farfars inlägg:

”Förslag på en lista att dela ut. Den måste säkert redigeras med fler punkter och en del kan säkert tas bort, men jag skulle vilja att många bidrog till redigeringen och hjälpte till att dela ut den.

Har ni tänkt på varifrån pengar kommer?
Endast tre procent av dagens pengar är sedlar och mynt!
Vad är det då som utgör nittiosju procent?
Vem skapar dessa nittiosju procent?
Svaret är bankerna!
Bankerna lånar aldrig ut pengar, de skapar en kredit av ingenting som de kräver ränta på!
Detta är våra pengar, en digitalt post på ett konto skapad som en räntebärande skuld.
Denna post ska återbetalas av skuldtagaren plus en till skulden kopplad ränta!
Bankerna skapar aldrig “pengarna” till räntan i samband med att krediterna skapas!
Pengarna som ska utgöra räntan skapas av att fler låntagare sätter sig i skuld.
Om bankerna lånade ut besparingar så skulle det ju vara mindre med pengar på kontot ibland.
Har du varit med om det?
Har du hört talas om att någon överhuvudtaget fått mindre med pengar på sitt konto när banken lånat ut pengar?
På ett skuldbrev från banken står det aldrig att pengar har satts in på ett konto, det står att en kredit har beviljats.
Till och med staten måste sätta sig skuld för att få tag i pengar!
Pengar den lika gärna kunde skapat själv, utan att gå i skuld!
Hela samhället måste betala ränta till bankerna på statens skuldsättning!
Varför tar det flera dagar att flytta pengar mellan olika banker?
Är det moraliskt rätt att ta ränta på något som man inte äger?
Att ha makt över pengaskapande vilka fördelar kan det ge?

Slut på inlägget

——————-

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda – om någon vill göra dem snyggare så varsågoda.

Andra delen här:

————————————–

Bloggandet är inte alltid så optimalt för att skapa överblick. Man skriver det man känner för för dagen och det blir svårt att skapa någon helhet för läsaren. Det här är ett försök till sammanfattning av blogginlägg som jag tycker ger en övergripande bild av hur det sk kallade ”penningsystemet” fungerar (som egentligen till över 97% är ett bollande av bankernas skulder till kontoinnehavare och inget penningsystem).

1) QE, Interbank Lending och andra ”obegripligheter

2) Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Nedan är kanske lättast att läsa men det jag gör fel är att jag använder ordet krediter och påstår att banker lånar ut dessa. Banker skapar inga krediter, lika lite som de skapar svenska kronor, banker skapar skulder och inget annat. Ha det i åtanke om ni läser nedan

3) ”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

Annonser

11 thoughts on “Gästinlägg: Förslag till informationsblad rörande ”vårt” tragiska penningsystem.

 1. Hilma roligt att du tar in listan. Men det vore ännu roligare om vi som läser Lincolns blogg kunde enas om någon sorts redigering av den:)

 2. Jag tycker din lista är väldigt bra! Vet inte hur jag skulle kunna redigera något 🙂
  Men en tanke jag haft är att man skulle kunna göra något roligt av frågor, tex en tipspromenad, med ca 10 frågor, och några olika svarsalternativ, ett rätt, ett fel samt ett lite roligt. Eller så.
  Tex. fråga: Var återfinner du digitala kontanter?
  svar: 1. på ditt och allas våra bankkonton.
  2. I ett slutet system som bara bankerna kommer åt.
  3. På ett hemligt bankonto i Schweitz.
  Sen tvingar man ut julkalasgästerna på promenad och har kanske en liten trisslott som pris.
  Folk vill ju ha kul.

  • Även om jag tycker det mesta i Pers bok är bra tycker jag dock att den har en hel del brister. Jag vill dock framhåll att jag djupt respekterar Pers engagemang och helt stödjer den form av lösning som Per framställer boken. Men trots det tycker jag det är viktigt att kritisera Pers bok då den annars riskerar penningreformister att ha fel utgångspunkter förståelsen. Jag raddar upp några och hoppas att Per kan ta kritiken konstruktivt.

   1) Per har inte förstått att bankerna INTE lånar ut insättningar. Han använder den felaktiga muliplikatorteorin där banken påstås ”låna in” svenska kronor som de sedan ”lånar ut”.

   2) Av ovan faller också Pers argument att bankerna är ”perfekta” falskmyntare. Om man utgår från multipliktorteorin skulle det kunna sägas att bankerna skapar förfalskade svenska kronor då bankerna enligt den modellen lånar ut SEK som banken ”lånat ut”. Men i verkligheten ”lånar” banken aldrig ut SEK till konton av den enkla anledningen att konton per definition inte kan innehålla SEK kronor – konton på banken kan bara innehålla banken skulder på SEK och bankens skuld på SEK är lika lite SEK som din elräkning är SEK. Mao är inte bankernas falskmynteri ”perfekt” som Per hävdar – bankens falskmynt är inte ens i enheten svenska kronor. Det bankerna hittar på till konton är ett substitut för SEK som bankerna försöker tränga ut SEK som betalmedel med. Vi bollar bankernas skulder mellan våra konton istället för att betala varandra längre med Svenska kronor(du får mer av din banks skulder på ditt konto och jag får mindre av min banks skulder på mitt konto vid en kontoöverföring mellan våra konton – vi får inte mer Svenska kronor på våra konton då, återigen, bankernas konton per definition inte kan innehålla enheten svenska kronor).

   3) Per tar inte alls upp hur RIX och clearingen sköts. Det är extremt viktigt att förstå om man vill förstå hur bankerna lyckats bolla sina skulder internt inom kartellen med Riksbankens hjälp och hur de lyckas tränga ut Svenska kronor som betalmedel.

   Därutövr har jag lite svårt för Pers sätt att skriva som, enligt mig, är personfixera kring Per. Han jämför sig bl.a med Gödel, vilket för mig, som också läst matte, är lite övermaga. En av anledningarna till att jag är anonym är att jag tycker det är totalt ointressant vem jag är.

   Som sagt, jag hoppas ovan leder till en saklig kritisk debatt kring vad Per skriver.

 3. Lincoln, hur ser du på detta: http://www.svenskhandel.se/Nyheter-och-press/Nyheter/2012/Okej-for-butiker-att-inte-acceptera-kontanter/

  Motiveringen till varför en butik kan neka kontanter är: ”men av Skuldebrevslagen framgår att en butik själv kan välja vilka betalmedel man vill acceptera.”

  Svensk handel syftar då på kort som ett alternativ till kontanter, de menar att plastkortet är ett betalningsmedel. Men i verkligheten är betalningsmedlet, det som förs över från köparen till säljaren svenska kronor, dvs kontanter oavsett om plastkort (för att föra över kontanter i RIX) används eller om man ger butiken kontanter i kassan. Bankerna vill få oss att tro att butiker som tar betalt i svenska kronor inte är skyldiga att ta emot kontanter trots att de själva frivilligt valde att sälja sina varor i svenska kronor.

  De har även lyckats lura juristerna att tro att plastkort och kontosiffror är betalningsmedel i sig, att de är en annan form av svenska kronor trots att de bara är fordringar på svenska kronor.

  • Sjukt! La till en kommentar:

   ”Det lustiga är att man inte kommer kunna handla med svenska kronor längre om kontanterna avskaffas. För ett bankkonto kan per definition bara innehålla bankens skuld på svenska kronor och INTE svenska kronor. Att Svensk Handel bidrar till avskaffandet av den svenska kronan som betalningsmedel är minst sagt bedrövligt.

   En annan aspekt med att använda bankernas skulder som surrogat för fysiska SEK (kontanter) är att bankerna slipper betala sina skulder. Detta då storbankerna som kartell har total kontroll på de digitala kontanterna (SEK) på centralbankskontona i RIX. Införandet av det kontantlösa samhället skulle mao innebära en total skuldavskrivning för banksystemet (detta då bankerna endast kan betala sina skulder till kontoinnehavare genom att kontokunderna gör kontantuttag – t.ex från bankomaten).

   Det Svensk Handel borde verka för vore att se till att de fysiska svenska kronorna (kontanterna) kan fortsätta ha sin funktion samt se till att storbankernas kartellmonopol på centralbankskontona avskaffas så att vi kan betala varandra utan att använda bankernas skulder (dvs kunders kontoinnehav) såsom ett dåligt substitut för SEK kronor. 1925 skapades Postgirot enkom för detta ändamål – för att företagare, privatpersoner, stat och kommuner skulle kunna betala varandra direkt från centralbankskontona och kringgå bankernas substitut på bankkonton. Men Nordea köpte upp Postgirot 2002 samt stängde den dörren för att man skulle kunna betala varandra direkt utan att bankerna ska lägga sig som en mellanhand i alla transaktioner. ”

   • Bra!

    Man kan fråga sig varför Riksbanken säger att genomförningarna i betalningssystemet görs i svenska kronor med en bild på kontanter bredvid, se här http://www.riksbank.se/sv/Finansiell-stabilitet/Betalningssystemet-RIX/

    Kan det vara så att svenska kronor är = kontanter? En ledtråd till, det står:

    in- och utväxling av sedlar och mynt avvecklas också i RIX.

    Ok, om siffrorna på RIX-konton växlas mot sedlar och mynt så är det vad siffrorna hos RIX motsvarar. Om siffrorna som används i betalningssystemet motsvarar kontanter hur kan man då kalla det som bankerna drömmer om för ett kontantlöst samhälle? 😀 Mycket märkligt, hur ska dom ha det?

   • Det är lite som att trolla. Kontanter (svenska kronor) i digital form krävs för att bankerna ska fixa clearingen av sina skulder internt i RIX. Samtidigt gör bankerna allt för att stänga dörren utåt – för de fysiska kontanterna. Om de fysiska kontanterna avskaffas och bankerna kan behålla sitt monopol på de digitala kontanterna har bankerna fixat en total skuldavskrivning för sig själva (detta då ingen längre kan kräva att bankerna ska betala sina skulder till kontokunderna – genom t.ex bankomatuttag).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s