Bankernas bakvända ”betalsystem”

Vad går ett betalsystem ut på? Jo, att skulder betalas så att skulderna försvinner. Vad går bankernas ”betalsystem” ut på? Jo, att skapa maximalt med skulder och använda dessa skulder som surrogat till landets valuta (kronor i Sverige).

Vi tar det lite mer grundligt. Det finns två sorters pengar i dagens system

1) Svenska kronor som är permanenta. Dessa pengar sätter ingen i skuld genom sin existens och de dödar skulder. Du betalar frukthandlaren en 50-lapp i handen och skulden mellan er existerar inte längre. 50-lappen kan sedan fortsätta cirkulera och döda skulder och minska skuldbördan i samhället. 50-lappen dör inte när skulder betalas –  den fungerar som en katalysator som dödar skulder utan att själv förbrukas när den cirkulerar runt i samhället.

Den andra sortens ”pengar” är:

2) Bankernas skulder på svenska kronor till kontokunder (som banken kan betala genom att kunden gör t.ex bankomatuttag). Dessa kontopåhitt är ett surrogat för svenska kronor – de ÄR INTE svenska kronor i sig. Kunderna måste ”låna” dessa bankskulder av banken så att både banken och kunden hamnar i skuld på samma belopp ickeexisterande svenska kronor. När de påhittade skulderna betalas ”tillbaka” dödas skulden och kontoinnehavet. För att dessa kontopåhitt ska existera måste mao banken sätta så många i så mycket påhittad skuld som möjligt med bankens egna skulder.

Bankerna har därför sett till att den första sorten pengar, svenska kronor, ska utrotas och så att bara bankernas skuldpengar kan existera. Därför har vi ett penningsystem som är byggt på att maximera skuldbördan i samhället – inte minimera den.

Hur ska vi då bryta bankernas parasitära övertagande av betalsystemet där de ersatt svenska kronor med bankernas egna skulder (dvs kontopåhitt)? Jo, vi måste givetvis öka mängden svenska kronor i systemet. Detta kan göras genom att bankkartellens monopol på centralbankskontona tas ifrån dem.  För att förstå hur detta ska gå till kan ni kolla in videorna nedan.

Andra delen här:

Annonser

5 thoughts on “Bankernas bakvända ”betalsystem”

 1. Från Bohuslänningens blogg: som belyser skillnaden mellan bankernas skuld”pengar” och permanenta riktiga pengar (fysiska eller digitala kontanter) och bankerrnas skuldslaveri”pengar”.:

  ”En liten anekdot från ett samhälle – Den rika turisten gick in på hotellet i en liten stad i Europa. Hon lägger 300 euro på disken i receptionen och går upp för att titta på rummet. Hotellägaren tar omedelbart pengarna och springer till slaktaren och betalar sin faktura. Slaktaren tar sedan pengar och betalar bonden för det kött, som han köpte på kredit. Bonden tar pengar och betalar sin r äkning på bensinstationen där han fyllt på sin traktor på krita. Chefen för bensinmacken tar dom 300 eurona går till den lokala horan och betalar sin skuld . Horan går till hotellet och betalar vad hon är skyldig. Hotellets ägare lägger pengarna på disken. Turisten kommer tillbaka till receptionen. Hon tyckte inte om rummet och tar sina 300 euro tillbaka. Ingen har tjänat så mycket som ett öre, men hela staden är skuldfri och all framtid ser ljus ut för tillfället”

 2. ”Toxic assets” handlar alltså inte om lån – vilket massmedia ofta påstår. Det handlar om bankernas egna spelförluster på derivat.

  Tolv gånger världens BNP” (http://bohuslanningen.wordpress.com)..

  Det man (jag) då undrar: är hur kan systemet öht hänga ihop. Borde det inte, på rent logiska grunder, implodera av sitt eget inte tryck?

  Tydligen inte… Går det egentligen att förklara, eller?

  • Tack, Mimmi! Jag får också den känslan – allt fler börjar känna att det är något som är helt åt helvete med hur systemet är uppbyggt. Jag tror också allt fler börjar förstå hur parasitsystemet är uppbyggt.

 3. Ping: En bra sammanfatting | skvitts

Kommentarer inaktiverade.