Det är omöjligt för bankerna att avskaffa alla kontanter

Det är både sant och inte sant att det kontantlösa samhället håller på att införas. Kontanter är svenska kronor (till skillnad från bankernas kontopåhitt). Det är sant att bankerna håller på att avskaffa allmänhetens (samt staten/kommuners/företagens) möjlighet att använda fysiska kontanter, dvs sedlar och mynt.

Men det finns även digitala kontanter (dvs svenska kronor). Dessa digitala kontanter existerar bara på Riksbankskontona och storbankerna har sett till att de har monopol på dessa digitala kontanter då bara de har tillgång till dessa Riksbankskonton inom ramen för betalsystemet RIX . Bankerna måste ha kvar dessa digitala kontanter för att kunna kompensera varandra vid kontoöverföringar mellan bankerna (kolla gärna in filmerna nedan om det verkar kryptiskt). Bankerna kan inte avskaffa dessa digitala kontanter för då skulle hela clearingsystemet i RIX braka samman (återigen – kolla videorna om det ter sig kryptiskt).

Allmänheten borde också kunna få tillgång till Riksbankskonton de med så att vi kan använda digitala kontanter direkt mellan varandra på samma ätt som vi kan göra med fysiska kontanter. Faktum är att Postgirot skapades 1925 just för att folk, företag, stat och kommuner skulle kunna kringgå bank-binnikemasken. Genom postgirot kunde företag och folk ha konton direkt på Riksbanken och betalningar kunde ske helt utan att bankerna kunde lägga sig som en binnikemask i betalströmmarna och suga ut näring. 2002 köpte Nordea upp Postgirot och stängde den dörren.

Systemet i dag, då bankerna lägger sig i alla transaktioner, är extremt överkomplicerat. Jag beskrev hur mycket enklare det skulle bli om folk gavs möjligheten att ha digitala kontanter på centralbankskontona här (kanske är en intressant jämförelse):
Läsarfråga – vad är mest effektivt?

Bankerna kan genom att kontrollera kontanterna och betalsystemet ersätta svenska kronor med bankernas påhittade skuldsurrogat och på så sätt sätta hela samhället i evigt skuldslaveri. Jag beskrev den enorma skillnaden mellan kontanter (svenska kronor) och bankerna kontopåhitt i mitt föregående inlägg: Bankernas bakvända ”betalsystem”

Om man ska vara rent formel så existerar ingen kredit då en kredit förutsätter att något lånats ut. Bankerna har inte lånat ut någonting – bara hittat på två skulder på samma belopp kontanter som aldrig funnits. Dessa två skulder sätter banken på ömse sidor på sin balansräkning. Sedan har bankerna sett till att de såsom kartell har monopol på de digitala kontanterna så att de aldrig behöver betala sina skulder den vägen. Genom att avskaffa de fysiska kontanterna kan bankerna se till att de slipper betala sina skulder den andra möjliga vägen. Mao är bankernas mål att få en totalskuldavskrivning för sig själva medan de inhäktade skuldslavarna ska sitta i evigt skuldslaveri till banken.

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda – om någon vill göra dem snyggare så varsågoda.

Andra delen här:

Slut på inlägget

——————-

Bloggandet är inte alltid så optimalt för att skapa överblick. Man skriver det man känner för för dagen och det blir svårt att skapa någon helhet för läsaren. Det här är ett försök till sammanfattning av blogginlägg som jag tycker ger en övergripande bild av hur det sk kallade ”penningsystemet” fungerar (som egentligen till över 97% är ett bollande av bankernas skulder till kontoinnehavare och inget penningsystem).

1) QE, Interbank Lending och andra ”obegripligheter

2) Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Nedan är kanske lättast att läsa men det jag gör fel är att jag använder ordet krediter och påstår att banker lånar ut dessa. Banker skapar inga krediter, lika lite som de skapar svenska kronor, banker skapar skulder och inget annat. Ha det i åtanke om ni läser nedan

3) ”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

Mervyn King fd chef för Bank of England

Annonser