Inte ens bankerna ser sina ”pengar” som pengar

Vi använder pengar för att avveckla skulder mellan varandra. Den enklaste formen av betalning är när fysiska kontanter används. Nisse ger Per 1000kronor i handen så är skulden borta. Inga banker behövs i den transaktionen.

Det sk betalsystemet som bankerna håller i blir överkomplicerat då bankernas konton INTE är kronor. Bankernas konton är bankernas skulder till kontoinnehavarna på  kronor såsom bilden nedan visar.

1

Som bilden också visar kan Nisse inte få sina pengar genom att banken betalar i digitala kontanter. Storbankerna har som kartell sett till att de har monopol på centralbankskontona på Riksbanken som är det enda stället där digitala kronor kan förvaras.

”Betalningen” mellan Nisse och Per genom bankernas ”betal”system sker genom att den ena banken, mot kompensation, övertar den andra bankens skuld, såsom bilden nedan visar:

2

Mao SEB ser INTE Swedbanks konton och skulder såsom om de vore pengar. Om bankerna inte ens  ser varandras konton och skulder som om de vore pengar, varför ska vi andra se dem som pengar? Detta i synnerhet då ovan är extremt sårbart, kostsamt samt innebär att bankerna som kartell kan slippa betala sina skulder till kontoinnehavarna – de kan bolla sina skulder internt inom bankkartellen. Varför ska vi ha ett system som helt är uppbyggt på att alla, utom bankerna själva, ska se bankernas skulder till kontoinnehavare såsom pengar? Varför överhuvudtaget ha ett betalsystem som är byggt på  bankens skulder och att bankerna helst aldrig ska behöva betala sina skulder?

Clearingprocessen där bankerna kompenserar varandra med digitala kontanter vid kontoöverföringar kallas interbank lending och det var den som brakade 2008 i Sverige så att nästan hela ”betal”systemet tvärnitade. Enligt IMF var det svenska banksystemet en hårsmån från en hjärtinfarkt. Vi skulle kunna ta bort den risken väldigt enkelt genom att helt enkelt förenkla betalsystemet genom att låta alla ha digitala kontanter på Riksbanken. Interbank lending är en totalt onödig del av ett dysfunktionellt ”betal”system som kan kapas bort från betalsystemet.  En betalning mellan Nisse och Per skulle då bli lika enkel som med fysiska kontanter, såsom bilden nedan visar:

3

Pengar ska definieras såsom bankerna definierar pengar – pengar är kronor. Jag tycker bankerna gör helt rätt i att inte se sina ”pengar” som pengar.

————-

Slut på inlägget

——————-

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda – om någon vill göra dem snyggare så varsågoda.

Andra delen här:

————————————–

Bloggandet är inte alltid så optimalt för att skapa överblick. Man skriver det man känner för för dagen och det blir svårt att skapa någon helhet för läsaren. Det här är ett försök till sammanfattning av blogginlägg som jag tycker ger en övergripande bild av hur det sk kallade ”penningsystemet” fungerar (som egentligen till över 97% är ett bollande av bankernas skulder till kontoinnehavare och inget penningsystem).

1) QE, Interbank Lending och andra ”obegripligheter

2) Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Nedan är kanske lättast att läsa men det jag gör fel är att jag använder ordet krediter och påstår att banker lånar ut dessa. Banker skapar inga krediter, lika lite som de skapar svenska kronor, banker skapar skulder och inget annat. Ha det i åtanke om ni läser nedan

3) ”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

Mervyn King fd chef för Bank of England

Annonser

3 thoughts on “Inte ens bankerna ser sina ”pengar” som pengar

  1. Ping: Konton i Riksbanken nu! Privata bankerna parasitära och onödiga mellanhänder! | Helena Palena

  2. Ping: GOD JUL & GOTT NYTT ÅR! | Autentopia Blogg

  3. Ping: En bra sammanfatting | skvitts

Kommentarer inaktiverade.