Va fan ”lånar” banken ut för något?

Jag tycker det är extremt frustrerande att ingen bryr sig kolla enheterna på det som kallas ”pengar”. I Sverige används t.ex pengar i enheten kronor i form av fysiska sedlar och mynt samt storbankernas innehav på centralbankskontona – detta utgör runt 3% av penningmängden i Sverige. Resten, dvs 97%, har INTE  enheten kronor. Vilken enhet har då dessa 97% som INTE är kronor? Jo, de är i bankernas egna enheter. Varje bank hittar på sina egen ”valuta” där de substituerar bort landets valuta med bankens skuld på valuta (så att vi bollar bankskulder mellan varandras konton istället för att betala varandra med kronor).

Vad är pengars funktion? Jo, att betala skulder med. Visst, det finns andra funktioner, beroende på tycke och smak, som pengar kan ha men att pengar duger till att betala skulder är dock grunden. Gör pengar det i dagens system? Jo, faktiskt kan man betala skulder med bankernas skulder (dvs kontopåhitt). Men man kan ju ifrågasätta legitimiteten i att bankerna ska slippa betala sina skulder på valuta. För om bankerna tvingas betala sina skulder (t.ex vid en bankrusning) så rasar systemet. Så varför överhuvudtaget ha ett system som riskerar att haverera om bankerna tvingas göra det vi alla andra måste göra – betala våra skulder? Vilka företag kan ha som affärsidé att skita i att betala sina skulder utan att få kronofogden på sig? Jo, bankerna – vilket i sig är ett bevis på att banker inte är företag.

Men det sjuka stannar inte vid att bankerna helst aldrig ska behöva betala sina skulder – de kan dessutom låna ut sina egna påhittade skulder och på så sätt skuldsätta samhället med detta dubbelpåhitt. Banken hittar på att ”låntagaren” gör en insättning på x kronor på sitt konto som ”låntagaren” aldrig gjort – banken har då satt sig i skuld till ”låntagaren” (detta då kundens konto alltid är bankens skuld till ”låntagaren”). Sedan påstår banken att den har ”lånat ut” denna fiktiva insättning till ”låntagaren” så att både banken och ”låntagaren” blir satta i skuld med samma påhitt . ”Låntagaren” tror att han lånat kronor av banken när hen i ”verkligheten” bara ”lånat” tillbaka ett fiktivt belopp ickekronor som banken hittat på.

Det är ett skuldslavsystem där bankerna tillåts göra skuldslavar av alla genom att bankerna ersätter valuta (kronor i Sverige) med bankernas egna skulder på valuta till kontokunder.

Ovan är så fullkomligt absurt att jag inte kan förstå hur någon kan försvara galenskapen. Dags att erkänna att ingen har någon skuld till banken på de kronor banken aldrig lånade ut. Det är dags att göra det bankerna gör – skita i att betala sina skulder till banken. Dags att nollställa systemet och avmaska betalsystemet genom att spola ut binnikemasken bankerna.

Ekonomiprofessor Richard Werner berättar nedan hur bankerna hittar på att ”låntagaren” först gör en ”insättning” som banken sedan påstår att banken ”lånar ut” tillbaka till kontokunden.

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

Mervyn King fd chef för Bank of England

————-

Slut på inlägget

——————-

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda – om någon vill göra dem snyggare så varsågoda.

Andra delen här:

Annonser

3 thoughts on “Va fan ”lånar” banken ut för något?

  1. Jag måste erkänna att jag tycker det är lite synd att det inte kommer några fler svammelmästare hit. Visst, jag vet att det stundtals blir ganska påfrestande, men det kan faktiskt vara kul också 🙂

  2. Ping: En bra sammanfatting | skvitts

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s