Håller dollarhegemonin på att bryta ihop?

Stalin kallade dollarns segrande efter Bretton Woods för dollarimperialism. De Gaulle jämförde dollarns härskande med parasitism.

85% av världshandeln sker i dollar mellan länder. Länder handlar inte med sina egna valutor direkt utan – de använder  dollar mellan sig när de ska betala. USA har bara behövt hitta på dollar och har kunnat shoppa vad de velat i världen.   Som Henry C K Liu uttryckte det i Asian Times:

”World trade is now a game in which the US produces dollars and the rest of the world produces things that dollars can buy.”

Om något land vägrat använda dollar har USA sett det som en krigshandling. Såsom ekonomiprofessor Michael Hudson beskrev säger i den här artikeln i Kristianstadbladet:

”- Om andra länder inte accepterar amerikanska dollar så kommer USA att se det som en krigsförklaring. Det förklarade en amerikansk finansminister personligen för mig på 70-talet. Kinesiska tjänstemän jag talat med har sagt att de sitter på dollarobligationer för att USA inte ska attackera dem med kärnvapen. Det handlar om ren militär utpressning.”

USA har fått en ”Free ride” genom att vara världens reservaluta. Libyen, Irak, Iran, Sudan etc har alla haft det gemensamt att de haft en självständig centralbank som inte varit del av BIS (centralbankernas centralbank). Det finns mao ingen fri valutamarknad – 85% av världshandel sker med USA:s militär riktandes sina vapen mot de som avviker från dollarhegemonin.

Som jag skrev tidigare finns sker nästan alla dollar-transaktioner med digitala dollar. Dessa digitala dollar kan bara existera på USA:s centralbanks datasystem/centralbankskonton. Det betyder att nästan  85% av världen handel måste gå genom New York och USA:s centralbank, FED. Det är mao så centralstyrt det kan bli (Marx hade rätt när han sa att banksystemet är mer centraliserat än kommunismen).

Mycket tyder på att USA har fått det allt svårare att fålla in alla länder till att använda dollar. Utbrytningar tycks ske lite här och var – en del stora, en del små.  Det mest intressanta är kanske att  även västallierade länder bryter sig loss. Några länder där Kina ingått avtal om att använda ländernas valutor istället för dollar (kallas ”currency swaps”)

*Australien

*Nya Zealand

* Japan

* Sydkorea

* Faktiskt EU

* Storbrittanien, Frankrike och Tyskland samt en massa andra länder

De andra länderna som anges i artikeln ovan är bl.a BRICS-länderna som dessutom håller på att bygga ett eget internet (kablarna är dragna vad jag har förstått) och datasystem får att kringå FED.

Därutöver har t.ex Sydkorea ingått avtal med några länder om att använda ländernas valuta istället för dollar (med t.ex Indonesien och Australien).

Kina har dessutom börjat sätta upp clearinghus (FED är centralnavet i dagens clearing då 85% av betalningarna i världshandeln sker i dollar och därför måste gå denom FED:s centralbankskonton som, återigen, är det enda stället där digitala dollar kan finnas).

* Kina hade satt upp ett clearinghus i Keyna för Afrikanska länder strax för terroristdådet i köpcentret i Nairobi.

* Shanghai Clearing House har startat clearing i Yuan från Januari

MEN det som verkligen får mig att undra om inte råttorna håller på att överge det sjunkande dollarskeppet är att Bank of England har fixat en clearing-deal med Kina

Bank of England agrees Chinese London currency clearing hub

Kina har t.om gått förbi Kissingers petrodollarsystem och betala Saudiarabien  i Yuan. (Jag skrev om petrodolllarsystemet här om det är ett okänt begrepp för någon läsare).

Att svenska politiker med mini-Doktor Strangelove – Carl Bildt – i spetsen  hetsar till krig med presstituerade medias hjälp  (och en viss bloggare kallad Cornucopia 🙂 ) ska ses mot ovan bakgrund. Dollarhegmonin håller på att dö och de svenska bankerna är megastora i förhållande till Sveriges BNP  samt hopkopplade med USA:s banker. Fanns det ledande  politiker med lite vett borde plocka bort krigshetsaren Bildt och försöka ställa Sverige på rätt sida när vågskålen väger över. Sverige borde försöka minska möjligheterna för finansparasiterna att välta schackbrädet genom ett nytt världskrig där de återigen använder Simsons lösning då de blivit inklämda i hörnet.

Man kan för övrigt undra vad Israel håller på med när de stänger massa ambassader och konsulat världen över. Något på gång?  I stil med att spränga Mexicos parlament (japp Mossad försökte sig på det en gång).

—————–

Nedan filmer ger en bra intro till hur penningsystemet ”fungerar”.

Ovan filmer är nog bäst att kolla in före man kollar in nedan två som mer beskriver hur centralbanken är navet i storbankernas kartellbildning och hur RIX fungerar  (det blir lite upprepning)

Andra delen här:

Annonser

10 thoughts on “Håller dollarhegemonin på att bryta ihop?

 1. Väldigt intressant! Jag måste samtycka till det du skriver. De Källor jag kollat verkar stämma. Jag försöker bara hålla mig så objektiv som möjligt. Jag läser även Cornus blogg (trots dina ”förmaningar”;-) och det verkar vara två olika världsbilder som i stort sätt kolliderar. Undrar vad syntesen blir…;-)

 2. Det här är också intressant i sammanhanget:
  Russia to create national payment system to rival Visa, Mastercard

  Tydligen kör Indien samma race som Kina
  India in talks with 10 countries for currency swap pacts

  Mer på samma tema:
  China Takes Another Stab At The Dollar, Launches Currency Swap Line With France

  Citat:
  ”Finally, the question then will be not if, or how long, the US Dollar will remain the world’s reserve currency, when even the Developed world is forced to admit the PBOC’s monetarist primacy over the FED”

  Förtydligande; med PBOC menas Kinas centralbank (FED är USA:s centralbank)

 3. Detta klipp kom ut idag, strax efter att Keiser kollat på ditt klipp med Werner på youtube, låter det som att Keiser har blivit inspirerad? Jepp 🙂

 4. Ping: Parasitsystemet är i omedelbar upplösning… | Autentopia Blogg

Kommentarer inaktiverade.