Kommer USA få hyperinflation när dollar havererar?

Som jag skrev i förra inlägget håller dollarn på att dö och dess dagar som parasitär reservvaluta åt världen är räknade . Allt fler länder kringår dollarn då de ska betala (kolla förra inlägget för att kolla in exempel). Snart kommer inte 85% av världshandeln mellan länder längre ske i dollar.

USA har, precis som Putin påpekade 2011, levt som parasiter på resten av världen genom att hitta på dollar från luften som de kunnat shoppa runt med. Allt som oftast hör man att det kommer bli hyperinflation när alla dessa dollar som USA shoppat med  ”återvänder” till USA som då skulle komma att bada i dollar – likt t.ex hyperinflationen i Tyskland på 20-talet. Men det är en stor skillnad på Tysklands penningtryckande på 20-talet och USA:s ”tryckande” av dollar. För att förstå det måste vi kolla in de två olika sorters dollar som finns. Jag tror bilden nedan säger mer än att jag sätter ord på hur det funkar.

USpennigsyst

 

Nästan all världshandel (runt 85%) sker i digitala dollar och MÅSTE därför ske inom  USA:s (FED:s)  centralbankssystem. Detta då det enda stället digitala dollar kan finnas på är på FED. Det finns mao inga ”berg” av digitala dollar som kan återvända till USA – de är redan i USA för det är det enda stället de kan finnas på. Och som jag beskriver på bilden är de digitala dollarna helt inneslutna inom banksystemet så att allmänheten inte  kan komma åt dem. Så USA kommer inte få hyperinflation av att digitala dollar ”hemvänder” – för de är redan hemma och helt inkapslade så att de inte rinner ut i den riktiga ekonomin (om inte bankerna ”kredit”expanderar genom att ”låna ut” sina egna skulder men det är nog svårt i USA då folk redan är maximalt skuldsatta – det blir svårt för bankerna att hitta nya skuldslavar).

Det betyder iofs inte att USA inte kommer få grava problem med inflation – det kommer de säkert få – de kan ju inte shoppa loss gratis längre i världen. Men det beror inte på att digitala dollar ”hemvänder” och dränker amerikanerna i dollar. Amerikanarna kommer mao inte gå med skottkärror med dollarsedlar liknande det som skedde i Tyskland under hyperinflationen där på 20-talet. Men visst kommer det bli dyrare för amerikanerna när de inte längre får en ”free ride” genom bara hitta på dollar från luften och tvinga andra länder att använda dollar i handeln mellan varandra.

—————–

Nedan filmer ger en bra intro till hur penningsystemet ”fungerar”.

Ovan filmer är nog bäst att kolla in före man kollar in nedan två som mer beskriver hur centralbanken är navet i storbankernas kartellbildning och hur RIX fungerar  (det blir lite upprepning)

Andra delen här:

 

Annonser

7 thoughts on “Kommer USA få hyperinflation när dollar havererar?

  • Det är sektaktiga tycker jag och det är inte en ”perfekt matematisk” modell. Jag käbblade med en MPE anhängare en gång – ska se om jag hittar det.

   • Håller med, han framstår som en riktigt otrevlig typ den där Mike och anhängarna är rätt konfrontativa och aggresiva, men jag kan inte riktigt hitta problem med idén som sådan, möjligen att alla skulle skapa en massa ”prommissary notes” för en viss trång sektor och därmed skapa enorma prisstegringar när man ska övertrumfa varandra och det skulle ju vara problematiskt.

   • Jo, det var nog det jag käftade med honom om – att pengar måste vara ” “prommissary notes” (Stev Keen gör också det ”misstaget”). Det blir vagt när man skriver att pengar måste vara ett ”papper” på ett ”löfte”. Ett löfte är en obetald skuld i någon form. Krediter är löften om att betala senare. Men kontanter är inte ett löfte i sig själva. Om du är totalt skuldfri finns det inget löfte från din sida att betala något – din 1000-lapp är enbart en tillgång för dig men ingen skuld för någon – det finns inget löfte bakom att den ligger i din plånbok – 1000-lappen har ett värde i sig själv.

    Jag ser det här med att få pengar till att de måste vara ”löften om att betala” som ett sätt att gegga ihop retoriken och försöka dimma ut gränsen mellan skuldfria pengar och bankernas så kallade krediter (som inte är krediter då inget lånats ut).

    Jag ser det här med att skriva ”“prommissary notes” som en omskrivning för samma ordning som råder idag där pengar skapas genom skuldsättning. Andra ord – samma skit. Det är en enorm skillnad mellan att staten skapar skuldfria pengar och att hävda att pengar bara kan skapas genom att en skuld måste existera. Jag beskrev det i videon nedan:

 1. Set är riktigt. Penningsystemet kommer att krascha. Det måste krascha. Enda sättet att dölja det uppenbara är att starta ett rejält krig, världskrig tyvärr tyvärr

 2. En till spik i dollarkistan. Tyskland och Kina har gjort upp om fixa i Frankfurt clearing i Kinas valuta Renminbi. Bank of England har ju precis nyligen gjort samma sak.
  ”Xi also pointed out that China welcomes the establishment of an RMB clearing and settlement mechanism in Frankfurt, as well as Germany’s active participation in building the Silk Road economic belt.”

  China, Germany establish comprehensive strategic partnership

Kommentarer inaktiverade.