Bankerna behövs inte – vi behöver inte två betalningar för att utföra en betalning

Enligt en undersökning i USA är ungdomar i USA väldigt skeptiska till banker. Förståeligt och förståndigt.

Vilken uppgift är den viktigaste för pengar? Jo, att de kan betala skulder.

Den enklaste sättet är med kontanter (kronor):

Du betalar Nisse 1000kr i handen – när Nisse får 1000-lappen är skulden betald.

Ovan skulle även kunna funka om vi alla kunde få ha kronor på centralbankskontona – de konton på Riksbanken som storbankerna har monopol på idag. Du skulle kunna betala Nisse 1000kr direkt från ditt konto till Nisses konto.

Men vi kan knappt betala något längre med kronor – för vi kan knappt längre använda kronor. Bankernas konton är inte kronor – det är bankernas skulder på kronor till kontoinnehavaren (en skuld som banken betalar när kunden gör t.ex kontouttag). Detta gör att vid en betalning mellan ditt och Nisses konto måste två betalningar ske:

1) En kontoöverföring så att ditt innehav av bankskulder blir Nisses innehav av bankskulder. Ditt kontoinnehav av bankskulder minskar med 1000kr – Nisses kontoinnehav av bankskulder ökar med 1000kr

2) Den bank som ökat sina skulder vid kontoöverföringen (Nisses bank – som nu är skyldig Nisse 1000kr) kräver att den sändande banken (din bank i exemplet) betalar 1000kr i kompensation för att ta över skulden. Detta sker genom att din bank betalar Nisses bank 1000kr genom centralbankskontona.

Det måste mao ske två betalningar för att du ska kunna betala Nisse. Detta då du INTE betalar Nisse i kronor – du betalar Nisse i bankskulder vid en kontoöverföring (återigen: detta då det enda som kan finnas på ett bankkonto är bankens skuld till kontoinnehavaren).

Det finns ingen anledning till att ha bankerna som en parasitär mellanhand och att vi tvingas använda bankernas skulder som betalmedel. Det är det som ungdomarna i USA fattat och de har alldeles rätt i att alternativ till dagens betalsystem (typ Bitcoin, komplimenterande lokala valutor eller liknande) kommer bli alltmer förekommande när folk och företag upptäcker att deras betalningar inte nödvändigtvis måste gå genom binnikemaskarna bankerna. Vi kan betala varandra direkt med vad vi kommer överens om är pengar. Det hela bygger på trovärdighet och bankerna tappar sin allt snabbare i takt med att folk ser parasitismen. Att bankerna dessutom anbringar skuldslavar genom  att ”låna ut” sina egna påhittade skulder till konton ökar ju inte trovärdigheten när folk vaknar och ser  bedrägeriet.

—————————–

Nedan filmer ger en bra intro till hur penningsystemet ”fungerar”.

Ovan filmer är nog bäst att kolla in före man kollar in nedan två som mer beskriver hur centralbanken är navet i storbankernas kartellbildning och hur RIX fungerar  (det blir lite upprepning)

Andra delen här:

Annonser

16 thoughts on “Bankerna behövs inte – vi behöver inte två betalningar för att utföra en betalning

 1. Hej Lincoln, det var ett tag sen sist! Trodde du skulle dra ner på inläggen men jag ser nu till min glädje att så inte skett! 🙂

  Fick nedan bild mailad till mig av en god vän. Den är tagen från en tidning (Tror den heter ”Goda Affärer” eller dyl) och där kan man läsa följande: ”Ekobanken står också för en allmänt låg riskexponering genom att man bara lånar ut de pengar som faktiskt finns insatta i banken” Rätta mig om jag har fel men om banken ska lyckas med denna bedrift borde den följaktligen då endast tillåta inlån av fysiska kontanter eftersom sifferkludd på deras konto inte är nåt annat än Ekobankens skuld till kund på svenska kronor. För inte kan det väl vara så att Ekobankens kunder har konton direkt knutna till RIX?! Men för den som bor nära Ytterjärna kan ju bege sig kulturhuset och ställa lite kloka frågor imorgon förmiddag…

  • Nä, precis, Ekobanken har inga egna konton på Riksbanken – de har konton på storbankerna som vilket företag som helst. Och t.o.m enligt Bank of England skapas inte kontona genom insättningar – de skapas genom att storbankerna hittar på dem.Så Ekobanken kan bara ha bankskulder på sina konton då de bara är en tier2 bank. Ekobanken har ju de facto mycket mindre med kronor än storbankerna då storbankerna dels har kronor på centralbankskontona och dels har hand om kontanthanteringen. Det enda som kan sättas in på ett Eko-bankkonto är mao bankskulder från en annan bank. Samma sak med JAK-banken som har sina konton på bl.a SEB – så om du har konto på JAK har du i verkligheten ett konto på SEB för det är där JAK:s konton ligger.

   Så varken JAK eller Ekobanken är säkrare än den storbank som deras konton ligger på. Undrar förresten hur det skulle bli vid en ”bail-in” (dvs skuldavskrivning för storbankerna)? Undrar om JAK:s och Ekobankens konton på storbankerna kommer friseras de med?

   • Tack för en radda av intressanta inlägg senaste tiden. Just din fråga har jag funderat på också – rent hypotetiskt förstås 😉 Nu är Riksgälden är stängd för allmänhetens förvar av RIX-kronor, så återstår ju bara tier2-bankerna, men som sagt – hur säkra är de? Även de fristående Sparbankerna torde tillhöra denna kategori, och de har ofta enorma kapitalansamlingar via systemkritiska stor- och småbönder som nitiskt ansamlar förmögenheter som de anförtror de gamla Sparbankerna. 100 000 Euro är fickpengar för dem, och många skulle nog behöva information om vad som händer med deras kapital i en bail-insituation. Blir de drabbade så kommer de att lyncha sin lokale kamrer, så det vore nog bra att veta även för dessa… 🙂

   • Tier2-bankerna är inte säkrare en den storbank som tier2 banken håller sina konton på. Japp, alla sparbankerna är tier2-banker och annex till en tier1 storbank (är de inbäddade i någon annan storbank än Swedbank?). Så det enda dessa banker kan ”låna ut” till kontokunder är storbankens skulder (då detta är det enda som kan finnas på ett bankkonto). Rasar tier1-banken rasar tier2-banken.
    Lagret med tier2-banker är mao ett försök att skapa illusionen av att det finns konkurrens.
    Japp, det kommer bli allt svårare för bankchefer att låtsas som om de inte fattat att de aldrig lånat ut några kronor när Bank of England nu t.o.m sagt att bankerna inte lånar ut insättningar (egentligen behövs det inte så mycket tankeverksamhet för att komma på det heller – hur skulle banken kunna ”låna ut” kronor till konton när konton bara kan innehålla bankens skulder på kronor?)

  • Jo, det finns mycket som är vettigt i ”social credit”. Lite olyckligt att han använder ordet kredit då ”kredit” i dagens system är samma sak som skuld som bankerna skapar från ingenting. Jag tror det är viktigt att inte göra ordet legitimt såsom de används idag av bankerna. Det är risk att folk blandar ihop den kredit såsom Douglas avsåg (skuldfritt utgivande av pengar genom en form av basinkomst till alla) med bankernas användande av ordet (skuldsättande genom kontopåhittande av allt och alla). Det kan skapa förvirring som är onödig.

  • Hon förklarar det bra, Pettifor (start 3:35). Lögnerna börjar falla och hur en enda ekonom kan tro sig ha något tolkningsföreträde är ju löjeväckande.

   Att Bernanke tror att bankerna kan låna ut sina reserver till kundkonton tror jag inte på – han vet förbannat väl att bankerna inte kan låna ut sina reserver. Så totalt inkompetent är han inte.

   • Mycket sevärd, han pratar snabbt om Wicksell i frågestunden, Wicksell beskrev vad bankerna faktiskt gör redan i slutet av 1800-talet, sedan av någon anledning glömde nästan alla bort vad som pågår (förutom bankerna själva så klart), bra för dem…. 🙂

   • Låter väldigt intressant. Ska kolla in imorgon. Såg att Bill Still kommenterade Kumhofs tal – orkade bara kolla in första delen.

    Ja, va konstigt att Wicksell glömdes bort, bara en sådan där ”shit happens”-pryl, eller hur? 🙂

 2. Precis! När materialismen överskuggar alla filosofiska funderingar på rättvis resursfördelning och osunt och oreflekterat skyfflande uppåt i pyramiden, och allt bara handlar om pengars funktion för de enskildas statusklättring – ja, då har eliten skapat exakt det samhälle de planerade…

 3. @Dave och Carina
  Somliga föds med guldbyxorna på medan andra får gå med trasiga skor genom livet och drömma om guldbyxorna 🙂

Kommentarer inaktiverade.