Ekonomer har svårt med den enklaste logiken

I väntan på att riksdagsman Jörgen Anderson (M) , suppleant i finansutskottet och näringsutskottet, ska våga bemöta mina och läsarnas frågor  så tänkte jag försöka visa vilket extremt enkelt tankefel Jörgen blivit förledd att tro på.  Jag ska inte håna Jörgen för det – han tror att experterna, dvs ekonomerna, vet vad vad de talar om och att ekonomer talar sanning. Ekonomerna själva har i sin tur stängt av den egna tankeverksamheten då de lärt sig vad 99% av alla läroböcker lär ut (som t.o.m Bank of England nu förklarat vara en total saga).

Vad är det då för logisk kortslutning som ekonomerna lärt sig mantra tills dess de på fullaste allvar tror den är sann? Jo, att bankerna lånar ut insättningar till konton. Ekonomerna tror – precis som de flesta andra – att bankerna är en förmedlare av kronor. Så här tror de att det går till:

1) Banken tar emot en insättning från Moster Matilda på 10 000kr
2) Banken lånar ut Moster Matildas 10 000kr till Faster Greta

Banken lånar då in kronor som den lånar ut.  Banken har varit en förmedlare, en intermediär. Men det är ju inte så det går till. För att förstå detta måste vi först förstå vad ett konto kan innehålla.

Tänk att du hittar 10 000kr i en plastpåse hos din avlidna Moster Matilda. Säg att du går med dessa kronor till banken. Banken tar då emot de 10 000 kronorna som nu banken blir skyldig dig och skriver upp sin skuld på ditt konto. Mao det som står skrivet på ditt konto är bankens skuld på kronor till dig. Du kan få banken att betala sin skuld genom att du plockar ut dina 10 000kr från t.ex bankomaten. Mao ditt konto hos banken kan ALDRIG innehålla kronor – ditt konto kan BARA innehålla bankens skuld på kronor (och en skuld på kronor kan ALDRIG vara kronor). Det är också så det skrivs på bankens balansräkning – ditt konto skrivs som bankens skuld på kronor till dig.

Säg istället att du är pank och att du går till banken och vill låna 10 000kr. Banken beviljar ditt ”lån” och hävdar att du nu har 10 000 kronor insatta på ditt konto. Men det är en fullständig lögn enligt ovan! Det enda som kan finnas på ditt bankkonto är ju bankens skuld till dig – det kan ALDRIG finnas kronor på ditt bankkonto (man kan inte förebrå bankpersonalen för detta – bankpersonalen tror uppriktigt att han/hon stoppat in 10 000 kronor på ditt konto).

Det banken gör är att den låtsas att du går till banken med en plastkasse som du inte har och stoppar in 10 000 kronor. Banken får då en skuld på de 10 000 kronor du aldrig stoppat in som banken skriver på ditt konto. Banken ”lånar” sedan ”ut” dessa, sina egna skulder, tillbaka till dig så att både du och banken hamnar i ömsesidig skuld på de 10 000kronor som aldrig funnits. Jag tar det sista en gång till -både du och banken blir ömsesidigt skyldiga varandra de 10 000 kronor som ingen lånat eller som ens existerat.

Jörgen Andersson ska som sagt inte hånas för att han inte förstår ovan logik. Han har blivit felinformerad av de ekonomer vars ”utbildning” är baserad på sagor om att banker lånar ut insättningar till konton (vilket ju enligt ovan är en omöjlighet då konton inte kan innehålla kronor).

Jörgen ska inte heller lastas för att han tror att penningmängden i samhället består av kronor. I verkligheten består 97% av penningmängden av bankernas skulder på kronor (dvs kontopåhitt) – endast runt 3% av penningmängden är kronor. Jörgen har blivit induktivt hjärntvättad av de som är primärt hjärntvättade – ekonomerna. Det är inte Jörgens fel.

Vi använder mao ytterst sällan kronor längre vid betalningar (bara när vi använder kontanter). För det mesta flyttar vi bankskulder mellan våra konton och tror att vi betalar varandra med kronor men i verkligheten får vi bara mer eller mindre av bankens skulder på våra konton – vi får inte mer eller mindre med kronor på våra konton då kontona inga kronor kan innehålla. Kronor har mao ersatts av bankernas skulder (dvs kontopåhitt) som betalningsmedel. Det är därför hela betalsystemet rasar vid bankrusningar då bankerna tvingas betala sina skulder till kontoinnehavarna.

Hoppas Jörgen förstår detta nu och att han kan ta till sig att det fungerar såsom ekonomiprofessor Richard Werner förklarar nedan –  att bankerna hittar på insättningar som aldrig skett och sysslar med ”kreativ bokföring” (Werner är bl.a myntare av uttrycket QE samt har varit rådgivare åt Japanska staten – han är också en av grundarna av Positive Money och förespråkare av att staten ska skapa skuldfria pengar)

“Banking is not money lending; to lend, a money lender must have money.”

Hyman Minsky, professor och en av få ekonomer som förstått ovan.

—————————————–

cover_i_sigil

Boken som mekaniskt beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

5 tankar om “Ekonomer har svårt med den enklaste logiken

 1. Tack för ditt diplomatiska inlägg, för visst är det så att Jörgen inte haft möjlighet att ta del av sanningen eftersom den inte öppet redogjorts för förrän nyligen gm Bank of England (http://www.bankofengland.co.uk/publications/Documents/quarterlybulletin/2014/qb14q1prereleasemoneycreation.pdf). Som The Guardian (http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/mar/18/truth-money-iou-bank-of-england-austerity?CMP=fb_gu&commentpage=2) påpekade i samband med detta, så måste läroböckerna och studentlitteraturen skrivas om. Annan litteratur än den hegemoniska centralbankstrogna kommer att hamna i studieplanerna på universiteten, Keynes Bancorförslag kommer att lyftas fram osv – särskilt som dollarns tid som reservvaluta är nedräknad. Det är en process som tar tid att tröska från insikt till spridande till folket, men den är i rullning nu.

  Slaveriet är på väg att avslöjas (apokalyps betyder just avslöjande), och därmed upplösas. När inte längre centralbanksystemet kontrollerar kunskaperna, slås korthuset ned fullständigt. Det innebär att även andra kunskapsområden som tidigare manipulerats till osynlighet, lyfts upp i ljuset. Ett speciellt värdefullt kunskapsområde som skulle förändra världen radikalt, är Teslas bidrag avseende fri energi – centralbanksystemets största skräck näst efter kontrollen över pengatrixandet och kontrollen över författningarna (det vi lurats tro är detsamma som lagar, men som i verkligheten kräver vårt medgivande), eftersom kontrollen över energin också är en grundbult i upprätthållandet av slaverisystemet.

  Hittade ett mycket intressant föredrag av Mark Passio, inspelat i januari 2014 i samband med firandet av ett Teslajubileum i denna organisation: http://www.institutotesla.org/ . Här bilds alla centralbanksrelaterade punkter ihop, och om 3% (enligt Griffin) av en befolkning skulle kunna greppa detta och bli insiktsbildande, så skulle det räcka för att förändra samhället i sin grund. Det kommer att ta tid för Jörgen Andersson att ta in detta – om hans skulle orka försöka, men Annika Lillemets har förutsättningarna. Generellt har MP med sin historia lättare för att suga upp ny kunskap, och 2018 kan de – om de lyfter fram sina mest skärpta och radikala representanter i tid (läs efter höstens val) – t o m kunna nå ensam majoritet, för nu är fred- och frihetsrörelsen stor och i kraftigt tilltagande. Här är föreläsningen: http://www.youtube.com/watch?v=a2X6aPPoB9s som jag önskar att särskilt Jörgen hittar, suger in och processar 🙂

 2. Japp!

  Werner 2005: Showing the truth in textbooks would not only be more memorable, but it would also teach students about what banks really do: they create money out of nothing. The bank just pretends it has the money, credits someone’s books with them, and nobody knows the difference

 3. La till följande:
  Vi använder mao ytterst sällan kronor längre vid betalningar (bara när vi använder kontanter). För det mesta flyttar vi bankskulder mellan våra konton och tror att vi betalar varandra med kronor men i verkligheten får vi bara mer eller mindre av bankens skulder på våra konton – vi får inte mer eller mindre med kronor på våra konton då kontona inga kronor kan innehålla. Kronor har mao ersatts av bankernas skulder (dvs kontopåhitt) som betalningsmedel. Det är därför hela betalsystemet rasar vid bankrusningar då bankerna tvingas betala sina skulder till kontoinnehavarna.

 4. Hej, Ursäkta att ni får vänta har varit upptagen och dessvärre är jag det ytterligare några dagar. Från morgon till sen kväll t o m lördag, det är valår ni vet, skrev en kort kommentar på min blogg under rubriken ” En känsla av frihet” för att försöka tydliggöra några ståndpunkter. Ska försöka återkomma snarast, men vad är det man brukar säga – den som väntar på något gott ; )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s