En Tobinskatt skulle hota dollarns möjlighet att parasitera

Det sista USA vill är att införa en Tobinskatt  då detta skulle sänka värdet på dollarn och hota dollarhegemonin. Det samma gäller nog för Euron som försökt bli en alternativ utsugningsvaluta till dollarn.

85% av världshandeln sker i dollar mellan länder. Länder handlar inte med sina egna valutor direkt utan – de använder dollar mellan sig när de ska betala. USA har bara behövt hitta på dollar och har kunnat shoppa vad de velat i världen. Som Henry C K Liu uttryckte det i Asian Times:

”World trade is now a game in which the US produces dollars and the rest of the world produces things that dollars can buy.”

USA har bara behövt hitta på dollar och kunnat köpa vad de velat gratis från resten av världen (något bl.a De Gaulle men även nyligen Putin påpekat, han jämförde USA med en parasit  – se även videon nedan- vilket kanske förklarar en del varför han framställs som stora satan av väst).

Dollarna finns i digital form på FED i New Yorks datasystem. En hög omsättning (många transaktioner) skapar stor efterfråga på dollar. Stor efterfrågan på dollar innebär fortsatt högt värde på dollarn och att USA kan fortsätta handla allt gratis. Mao ju mer spekulationer och transaktioner utan reellt innehåll där dollar bollas runt desto mer efterfrågan och desto bättre för dollarn som utsugningsinstrument av världens reella ekonomi.

Att slänga in grus i det maskineriet i form av en Tobin-skatt är mao det sista som USA vill.

Och då euron har samma ambitioner som dollarn så är det inget EU:s finanstopp vill införa heller.

Lite tragikomiskt att de finns fortfarande finns religiöst troende  marknadsliberaler  som på fullaste allvar tror  att det finns en ”fri marknad” och ”frihandel”.

Putin säger att USA är en parasit

Slut på inlägget

————————-

Nedan filmer ger en intro till hur penningsystemet ”fungerar”.

Ovan filmer är nog bäst att kolla in före man kollar in nedan två som mer beskriver hur centralbanken är navet i storbankernas kartellbildning och hur RIX fungerar  (det blir lite upprepning)

Andra delen här:

3 thoughts on “En Tobinskatt skulle hota dollarns möjlighet att parasitera

 1. I DN kan man idag läsa:

  En majoritet i EU-parlamentet uppmanar EU-kommissionen att ta fram lagförslag på en skatt på finansiella transaktioner, en så kallad Tobinskatt.

  Svaret från EU-kommissionen kom genast:

  Om skatten införs globalt är det en god idé och EU ska driva frågan i G20-gruppen. Men att bara införa den på EU-nivå vore oansvarigt och möjligen skadligt för konkurrenskraften.

  G20, med USA i spetsen, har redan flera gånger gjort tummen ner för en Tobinskatt.

  http://www.dn.se/ekonomi/eu-parlamentet-vill-ha-tobinskatt/

  Någon som är förvånad över att USA inte vill ha någon Tobinskatt?
  Vidare förklaras det inte varför det skull vara skadligt för konkurrensen om det bara infördes på EU-nivå. Man kan nog hävda motsatsen – den reella ekonomin skulle ges större utrymme än den fiktiva spekulationsekonomin. Den fiktiva spekulationsekonomin skulle då hamna där den ska vara – i fiktionen. När fiktioner suger ut den reella ekonomin är det inte fråga om ”konkurrens” – det är fråga om parasitism.
  .

  • Läste häromdagen att Belgien, med en BNP på 480 miljarder, har köpt Amerikanska statsobligationer för 141,2 miljarder dollar under tiden Nov. 2013 till Jan. 2014. Belgien som dessutom har ett budgetunderskott har plötsligt ”pengar” över att Amerikansk skuld för:)

   Man vet inte om man ska skratt eller gråta längre. Allt är en charad, frågan är bara vad som kommer efter smällen?

Kommentarer inaktiverade.