Lars Adaktuson (KD) är lika vilse i pannkakan som Jörgen Andersson (M)

Dave1b tipsade om det här inslaget där SVT:s journalist Kodjos ställer den mycket enkla frågan om Europeiska Centralbanken (ECB) kan få slut på pengar till ECB:s chef, Mario Draghi . Det märks att Draghi är mycket besvärad av denna mycket enkla från Kodjos  som inte är en ekonomijournalist (och just därför kan ställa vettiga enkla frågor).

Draghi säger mycket riktigt att ECB inte kan få slut på pengar. ECB kan skapa så mycket skuldfria pengar de vill, antingen i fysisk form (sedlar och mynt) eller i digital form  på ECB:s centralbankskonton. Prylen är att endast storbankerna (de sk tier1-bankerna) kommer åt de digila kontanterna då endast de har konton på ECB.  Resten av samhället är tvungna att ”låna” bankernas kontopåhitt. 97% av penningmängden består av bankernas kontopåhitt som de skuldsatt samhället med  (och t.o.m Bank of England har erkänt att det är påhitt från bankernas sida –  så det är en ickefråga)

Så varför skapar då inte ECB skuldfria euro och ser till att allmänheten och samhället kan komma åt digitala kontanter? Jo, för då skulle de kunna betala av sina påhittade ”skulder” till bankerna och bankerna skulle bli av med sina skuldslavar. ECB:s uppgift är att hålla EU i evig skuld till bankerna – inte att avskaffa skuldslaveriet.

Det samma gäller givetvis vår egen Åsa-Nisse, Ingves, Riksbankens chef. Han skulle också kunna skapa hur mycket skuldfria kronor som helst och hjälpa folk att komma ur bankernas skuldgrepp. Men det är, som sagt inte heller hans uppgift. Hans uppgift är att se till att bankerna kan maximera skuldsättningen och skuldslaveriet genom att tillåta bankerna att ”låna ut”så mycket kontopåhitt de kan.

Av ovan har ”vilse i pannkakan”-politikern Lars Adaktusson inte förstått ett smack. Lyssna nedan i samma program hur han menar att nedskärningar är det enda sättet som man kan bli av med skulderna på. En väldigt enkel fråga till Adaktusson:

Hur ska samhället kunna få pengar så det räcker att betala sina skulder till bankerna när pengarna ÄR bankernas skulder?

För faktum är ju att  utan bankernas skuldsättning av allt genom kontopåhittande finns nästintill inga pengar (mer än ynka 3% i sedlar och mynt). Betalas skulderna försvinner mao 97% av penningmängden.

Troligen skulle Adaktuson inte förstå ett ord av frågan då han har lika lite koll som Jörgen Andersson (M), riksdagsledamot och  suppleant i finansutskottet och näringsutskottet, som vägrar svara på de frågor han lovat besvara.  Troligen är det nog så att Adaktuson inte har en aning – men det kan nog  inte Jörgen Andersson riktigt skylla på längre.

”There is nothing left now for us but to get ever deeper and deeper into debt to the banking system in order to provide the increasing amounts of money the nation requires for its expansion and growth.  An honest money system is the only alternative.”

Fredrick Soddy, Nobelpristagare i kemi. Troligen fattar inte Adaktusson ett ord av vad Soddy skrev ovan heller.

Slut på inlägget

————————-

Nedan filmer ger en intro till hur penningsystemet ”fungerar”.

Ovan filmer är nog bäst att kolla in före man kollar in nedan två som mer beskriver hur centralbanken är navet i storbankernas kartellbildning och hur RIX fungerar  (det blir lite upprepning)

Andra delen här:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s