Därför vill inte finansparasiterna ha minskad arbetstid eller medborgarlön

Kommer inleda varje inlägg med en uppmaning till Riksdagsledamot Jörgen Andersson (M), , suppleant i finansutskottet och näringsutskottet, att bemöta tidigare inlägg då Jörgen lovat att han ska göra detta. Jörgen föredrar tydligen karriären framför demokratin och han har tydligen inga som helst problem med att ljuga eller t.o.m censurera. Han har bl.a censurerat Peter – om detta kan ni läsa på Peters utmärkta blogg:

Riksdagsledamot Jörgen Andersson(M) tystnar i debatten kring Penningsystemet, raderar kommentarer på sin blogg

————–

Jag skrev  en kommentar på Birgers Schlaugs blogg.  All heder åt Schlaug som propagerar för arbetstidsminskning till 30 timmar (och dessutom villa ha en medborgarlön). Tyvärr gör Schlaug samma sak som vanligt – han kopplar aldrig ihop sina förslag med den finansiella verkligen som råder.

Min kommentar var ett svar på signaturen ”kuckeliku”:s kommentar som löd:

”Arbetstidsförkortning innebär ett underutnyttjande av högproduktiva människors potentialer. Man får inte vara nyttig för samhället mer än trettio timmar i veckan, åtminstone inte i det man verkligen är bra på.

Kan du inte lika gärna föreslå att folk går i pension vid femtio, som i Grekland?”

Mitt svar:

”Ditt ord ”underutnyttjande” säger en del om din människosyn. Det gäller att utnyttja människor. Men du har givetvis rätt inom det paradigm som råder. Ekonomin kan indelas i den reella och den fiktiva finansmarknaden. Den fiktiva ekonomin lever på och utnyttjar den reella. En civilingenjör eller ens en läkare tjänar bara en bråkdel av vad penningskyfflarna får in. Notera ordet ”tjänar”. Den reella ekonomin är tjänare åt den fiktiva ekonomin.

Den fiktiva finansekonomin anskaffar tjänare framför allt genom att skapa pengar såsom skuld. Genom räntan ökar skuldsättningen exponentiellt varvid den fiktiva ekonomins växer fortare än den reella. Den fiktiva ekonomin blir ett svart hål som suger in allt mer av vad den reella ekonomin skapar.

Hela penningsystemet är uppbyggt som ett pyramidspel där bankerna ”lånar ut” sina egna skulder (för ett kundkonto kan aldrig innehålla kronor – när banken ”lånar ut” till ett konto ”lånar” banken ALLTID ut sin egen skuld – ingenting annat). Om många kontokunder springer till bankomaten och kräver att bankerna ska betala sina skulder, dvs sk bankrun, punkteras allt och pyramidspelet faller. Så för att pyramidspelet ska kunna fortgå måste det växa. Allt fler skuldslavar måste skapas i samhället för att jaga de ”pengar” som bankerna skapat genom att ”låna ut” sina egna skulder. Skuldslavarna luras till att tro att de kommer bli rikare om de sätter sig i allt djupare skuld för det kommer alltid finnas någon ny skuldslav som bankerna lurat till att ta ett än större ”lån” för att köpa bostaden. Bankerna har byggt ett gigantiskt fängelse av människors bostäder där folk sitter fängslade i tron att de är miljonärer fastän de sitter med miljoner i påhittade skulder till banken – de tror att bubblan, pyramidspelet, alltid kommer växa och att en ny skuldslav kommer köpa bostaden för ett högre pris.

Den finansiella utsugningen är mao helt beroende på att alla värden skapas och förmedlas genom penningsystemet. En minskad arbetstid skulle innebära att folk skulle kunna skapa värden utanför penningsystemet. Det finns folk som redan gör det på sin fritid som har mycket hög kompetens. Open source med Linuxutvecklingen är ett exempel, den nya maker-rörelsen ett annat.

Så, som sagt, du har helt rätt.- folk kommer bli ”underutnyttjade” – dvs den parasitära finansiella sektorn kommer få det svårare att suga ut de mervärden som den reella sektorn skapar. Det betyder inte nödvändigtvis att den reella ekonomin kommer sluta skapa värden för samhället – snarare kommer mer och fler lokala värden skapas då folk skulle komma närmare varandra och har mer tid för varandra .  Men den finansiella sektorn kommer, precis som du skriver, inte i samma utsträckning kunna ”utnyttja” de reella värden som skapas.

En minskad arbetstid och/eller en basinkomst minskar den finansiella parasitens förmåga att suga ut den reella ekonomin.”

—–

För att återkoppla detta till Jörgen Anderson,  politikern som vägrar svara på frågorna som jag och mina läsare ställt – detta fastän han lovat. Jörgen kommer nog snart till ett vägskäl där han antingen tjänar den reella ekonomin eller fortsätter tjäna den finansiella parasiten (och här är det rätt att skriva ”tjänare” då Jörgen ska vara ”tjänare” åt folket – man får hoppas att Jörgen kommer på det någon dag). För en politiker kan inte, såsom ekonomiprofessor Michael Hudson så riktigt påpekar i videon nedan, både tjäna den finansiella parasiten och den reella ekonomin samtidigt.

Slut på inlägget

————————-

Nedan filmer ger en intro till hur penningsystemet ”fungerar”.

Ovan filmer är nog bäst att kolla in före man kollar in nedan två som mer beskriver hur centralbanken är navet i storbankernas kartellbildning och hur RIX fungerar  (det blir lite upprepning)

Andra delen här:

Annonser

4 tankar om “Därför vill inte finansparasiterna ha minskad arbetstid eller medborgarlön

 1. Schweiz har startat en namninsamling för att få en folkomröstning som ämnar stoppa bankerna från att låna ut sina egna skulder. Bankerna ska enligt förslaget göra det de låtsas göra idag – låna ut insatta schweiziska franc – banker ska mao fungera som folk tror att de fungerar. Pengar skulle, enligt förslaget, skapas på det sätt som folk TROR att det sker på idag – att staten skapar pengarna
  I Schweiz måste politikerna följa folkomröstningens resultat.till skillnad från här i Sverige. Men det kanske skulle startas en liknande insamling i Sverige också. Om inte annat för att upplysa allmänheten och inte minst politikerna som verkar helt okunniga i ämnet.
  http://www.positivemoney.org/2014/05/chance-sovereign-money-switzerland/

  Hur Jörgen Andersson skulle ställa sig till att tvinga bankerna till att göra det bankerna påstår sig göra är väl ganska uppenbart.

 2. Var på föredrag av Guy Standing om basinkomst, klart intressant!
  Prekariatet växer dag för dag, diskussion behövs NU om detta.
  Effekterna av försök m basinkomst är uteslutande positiva.

  Lillemets & Mutt var där, passade på a tacka f deras motion om Chicagoplanen mm.
  De höll med mig om a det borde hållas en infodag m obligatorisk närvaro
  i riksdagen om hur penningsystemet fungerar o bankernas nuvarande funktion…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s