Varför betalar vi skatt?

cover_i_sigil
Boken som mekaniskt beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt kan beställas här:
—————————–

 

Trött på allt gnäll på skatterna. Lika trött på de som försvarar höga skatter som de som vill ha lägre.  Båda synsätten är fast i den skuldbur som bankerna satt samhället i. För om man tittar utanför lådan skulle vi knappt behöva  betala någon skatt alls.

För  kollar man upp vem som sitter på statens skattekista så är det Wallenberg då skattekontona ligger på SEB.

Om staten fick skapa skuldfria pengar,dvs kronor, som de spenderade ut skulle staten knappt behöva ta ut någon skatt. Folk skulle då också kunna betala av de av bankerna påhittade skulderna och slippa alla räntor som också de är en skatt (eller om du vill kalla det ocker då bankerna inget lånat ut).

Kan någon förklara för mig varför vi ska använda bankernas skulder som surrogat för kronor som betalmedel? Vi bollar bankernas skulder mellan våra konton vid kontotransaktioner. För det du har på ditt bankkonto är inte kronor – det är bankens skuld till dig på kronor (som banken kan betala om du gör ett bankomatuttag – under förutsättning att inte för många gör det samtidigt med dig, såsom vid en bankrusning). Kan någon förklara varför vi måste ”låna” bankernas skulder och inte kan låna kronor?  (det enda sättet du kan låna kronor av någon är i form av kontanter – dvs om Nisse lånar ut en 1000-lapp i handen till dig). Kan någon förklara varför inte ens staten enligt lag (Maastricht) får använda kronor som betalmedel utan även de måste använda bankernas skulder? (staten måste ”låna” Wallenbergs, dvs SEB:s, skulder då skattekontona ligger på SEB)

Om staten fick skapa skuldfria pengar,dvs kronor, som staten spenderade ut skulle staten knappt behöva ta ut någon skatt. Så enkelt är det! Nu består penningmängden till 96% av bankernas skulder till kontoinnehavarna och max 4% är kronor. Varför har folk så djävla svårt att se det sjuka i detta? Varför ser inte folk att det är totalt vansinnigt att låta bankerna ”låna ut” sina egna skulder till konton och ersätta kronorna som betalmedel?

Alla borde sluta gnälla på höga/låga skatter och se vilka som suger  ut oss.  Vi kan hugga sönder buren fortare än kvickt. Tänk om alla skattekonton flyttades till den statliga banken SBAB! SEB skulle då behöva betala alla sina skulder som den har till staten (dvs allt som står på skattekontona) till SBAB och staten och SBAB skulle bli rika som troll! Fast de skulle de ju inte – för SEB har ju nästintill inga kronor – bara en massa skulder på kronor till staten som finns nedtecknade på skattekontona. Att flytta skattekontona från SEB till SBAB skulle vara det samma som en bankrusning mot SEB.

Så vi är inte maktlösa – även om ryggradslösa politiker som Jörgen Andersson vill få oss att tro så.

Schweiz har startat en namninsamling för att få en folkomröstning som ämnar stoppa bankerna från att låna ut sina egna skulder. Bankerna ska enligt förslaget tvingas göra det de låtsas göra idag – låna ut insatta schweiziska franc – banker ska mao fungera som folk tror att de fungerar. Pengar skulle, enligt förslaget, skapas på det sätt som folk TROR att det sker på idag – att staten skapar pengarna
I Schweiz måste politikerna följa folkomröstningens resultat.till skillnad från här i Sverige. Men det kanske skulle startas en liknande insamling i Sverige också.
http://www.positivemoney.org/2014/05/chance-sovereign-money-switzerland/

Men att verka för ett sådant demokratiskt beslut skulle säkert bromsa de flesta politikers framtida karriärer inom den finansella sektorn efter att de slutat med politiken. Så troligen kommer nog inget stöd för en sådan demokratisk reform. Politikerna får ju betalt för att inbilla folket att de måste sitta inne i bankerna skuldbur och se till att folk fortsätter lida  av Stockholmssyndromet.

Tillägg:

Det här var skrivet 2014 innan jag visste att SBAB inte har några betalkonton kopplade till sina kundkonton. Det betyder att kunder på SBAB måste likt förbannat gå igenom och ha kundkonton på de fem storbankerna. SBAB:s fd chef fick sparken för att han ville koppla betalkonton till SBAB:s tjänster.

————————-

Nedan filmer ger en intro till hur penningsystemet ”fungerar”.

Ovan filmer är nog bäst att kolla in före man kollar in nedan två som mer beskriver hur centralbanken är navet i storbankernas kartellbildning och hur RIX fungerar  (det blir lite upprepning)

Andra delen här:

 

Annonser

6 tankar om “Varför betalar vi skatt?

 1. Mycket intressant!

  Ekonombloggaren Cornucopia har räknat ut att man skulle kunna betala varje vuxen medborgare 6678 kronor netto i månaden om man tog bort all statlig byråkrati (AF, CSN, Försäkringskassan, etc) och sociala avgifter. Eftersom brottslighet har visst samband med socio-ekonomiska faktorer (en del av dem som inte har en regelbunden inkomst ”tar ut sin frustration” på annat sätt) så kan jag tänka mig att summan i själva verket ligger på 7000 – 7500 kronor netto i månaden.

  Men detta kommer förstås aldrig att ske, eftersom politikerna i så fall skulle mista sin makt över folket. Ja, det är inte säkert att det skulle fungera med medborgarlön ändå, men det är ändå en intressant tanke.

  http://cornucopia.cornubot.se/2012/11/medborgarlon-en-alternativ.html

  • Prylen är bara att staten kan inte ge ut någon medborgarlön i kronor. Nästa år försvinner möjligheten att ha kronor på Riksgäldskontona då dessa konton skrotas. Det var det sista stället där kronor kan hållas på konton (men inte användas då Riksgäldskontona inte ingår i betalsystemet). Så om en sådan lön ska betalas genom t.ex skattekontona kommer det ske i form av SEB:s skulder (då kontoinnehav alltid är bankens skuld på kronor).

   Tänkt dig att staten skapar konton som kan innehålla kronor (centralbankskonton) och slipper slipper ”låna” bankernas skulder.Folk skulle då slippa en massa skatt vilket skulle läggas på de 7000-7500 kronor som slopandet av byråkrati etc som Cornu räknat ut. Jag vet inte hur mycket staten och kommunerna betalar i ränta och amorteringar för att få ”låna” bankernas skulder – troligen kommer Cornu inte heller räkna ut det 🙂 (Cornu tycker nämligen om att bankerna ”lånar ut” sina egna skulder och låtsas att de är kronor – fråga mig inte varför).

   Lägg därtill att när dessa skuldfria kronor kommer i omlopp kommer de döda skuldslavarnas ”skulder” till banken. Boskuldslavarna skulle mao bli befriade från sitt skuldslaveri vilket kan också kan läggas på de 7000 kronor som Cornu räknade ut.

   Lägg därtill att runt hälften av kostnader på varor och tjänster är påslag beroende på att företag tvingats ”låna” bankerna skulder (bonden har lånat bankernas skulder – inte kronor – och köpt maskiner, mejeriet har också ”lånat bankernas skulder, ICA-handlaren likaså etc – alla dessa totalt onödiga ”skulder” till banken gör att priset blir ungefär dubbelt så dyrt). Även detta skulle kunna läggas ovanpå de 7000 kronor Cornu räknat ut om vi fick ett ärligt penningsystem.

   Lägg därtill att betalsystemet skulle kunna reformeras och bankernas ställning som mellanhand kapas bort. Bankerna kan lägga sig som en binnikemask i varje transaktion och ta avgifter. Tas binnikemasken bort kan dett också läggas ovanpå de 7000 kronor som Cornu räknat ut. Beskrev hur otroligt överkomplicerat bankernas betalsystem är i jämförelse med att vi börjar betala varandra med digitala kronor (istället för att, såsom nu , bolla bankernas skulder mellan våra konton).
   Läsarfråga – vad är mest effektivt?

   Så sammantaget finns enorma möjligheter till reformer bara vi inser att vi måste avliva parasiten först. Men det kan ju bli svårt när politikerna, som Jörgen Andersson, är beroende av att parasiten hålls vid liv. Men snart är politikerna i hörnet där de antingen måste välja att tjäna folket eller bankparasiten – precis såsom ekonomiprofessor Michael Hudson beskriver här:

  • Det finns beräkningar från partiet Enhet (hittade inget dokument när jag kollade hemsidan men jag känner den som räknat) att en medborgarlön på 15 000 brutto skulle kunna utbetalas i etapper med början med de som har det sämst (upp till 7 500). Den enda skillnad från dagens budget är att jobbskatteavdragen på 90 miljarder istället används till medborgarlönen, och att myndigheterna läggs ner efter hand.

   Jag skulle vilja vända på kakan, Peter, och påstå att politikerna kommer att bli tvungna att introducera en medborgarlön ifall de vill behålla sina löner i skendemokratin Sverige. När systemet havererar blir arbetslösheten för deras främsta valboskap enorm. Banktjänstemän, civilekonomer, civilingenjörer, jurister (+ handels- och restaurangsanställda) m fl kommer inte att sitta och tigga överlevnadsmedel hos småflickorna på socialen, utan de kommer med sitt sociala och intellektuella kapital att kräva den värdighet som inte tidigare friställda grupper har klarat av, d v s industriarbetarna och kontoristerna. Så för att upprätthålla den representativa demokratin ytterligare en tid efter systemhaveriet, så måste folket avlönas för detta – vare sig de har jobb eller inte. Det är min tes 🙂

  • Sedlar och mynt är det enda som allmänheten kan komma åt som har enheten ”kronor”. Bankernas konton kan bara innehålla bankernas ”skulder på kronor”, vilket också är enheten på det som bankerna ”lånar ut”. Banken kan mao bara ”låna ut” sina egna skulder till konton då det är det enda som kontona kan innehålla – banken kan aldrig låna ut kronor till konton.

   Jag tycker det är tydligare att hålla reda på vad som är kronor och vad som inte är kronor. Men visst, som sagt, sedlar och mynt är kronor.

   På Riksbankens centralbankskonton finns också pengar med enheten kronor. Men dessa konton har bara storbankerna tillgång till. Riksgäldskontona är iofs centralbankskonton som man än så länge kan ha kronor på men de stänger ned sina konton till allmänheten nästa år. Man kan i alla fall inte betala från Riksgäldskontot – det kunde man med Postgirot som också hade centralbankskonton. Postgirot skapades 1925 enkom för att man skulle kunna göra betalningar direkt med kronor och gå förbi bankernas kontosystem. 2002 köpte Nordea upp Postgirot och stängde den dörren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s