Jan Björklund påstår sig veta hur pengar skapas

Kommer inleda varje inlägg med en uppmaning till Riksdagsledamot Jörgen Andersson (M), , suppleant i finansutskottet och näringsutskottet, att bemöta tidigare inlägg då Jörgen lovat att han ska göra detta. Jörgen föredrar tydligen karriären framför demokratin och han har tydligen inga som helst problem med att ljuga eller t.o.m censurera. Han har bl.a censurerat Peter – om detta kan ni läsa på Peters utmärkta blogg:

Riksdagsledamot Jörgen Andersson(M) tystnar i debatten kring Penningsystemet, raderar kommentarer på sin blogg

————–

Björklund sa

”Tre av fyra rödgrönrosa partier har ingen aning om hur pengar skapas. De är bara inriktade på hur pengar fördelas. De verkar alla ha samma inställning som Gudrun Schyman, att pengar ska brännas.”

http://t.sr.se/1zLeK6T

Undrar om Jan Björklund hade en aning om vad ha sa när han uttryckte detta? För jag tror faktiskt Jan Björklund lika lite som Jörgen Andersson (M) ovan vet hur pengar skapas. Jörgen Anderson (M) som sitter i finansutskottet och näringsutskottet tror på sagan om multiplikatorteorin. Jag tvivlar på att Jan Björklund fattar så mycket mer. Tyvärr är nog både vänster och höger så totalt förblindade i den fotbollsmatch de spelar att de inte ser varken regelverk, domare eller ens spelplanen.

Birger Schlaug tog upp detta i ett blogginlägg. Jag svarade på en kommentar av en viss Wiklund som skrev

”Pengar skapas så att staten tar ett lån. Det är inget konstigt med det. Däremot verkar det mer obegripligt för en del hur värde skapas, dvs sånt som man köper för dom där pengarna. ”

Mitt svar. till Wiklund:

”Lån av vad? Staten kan inte låna kronor av Riksbanken för att finansiera sin verksamhet. Enligt Maastricht artikel 104(1) är stater tvungna att ”låna” bankernas skulder på kronor (detta då bankernas kundkonton inget annat kan innehålla än bankernas skulder på kronor – banken kan betala skulden genom att kunden gör t.ex bankomatuttag).

Så staten är tvungna att göra som alla andra – tigga om att få ”låna” bankernas skulder. Hur går det då till? Ekonomiprofessor Richard Werner (bland annat myntare av begreppet QE) beskrev det så här:
“It is basically an accounting trick … Banks create money. They don’t lend it … When a bank gives out what is called a loan, it basically pretends that you have deposited the money… it has to invent the liability … This is how the money supply is created.”

Så enligt Werner låtsas bankerna att ”låntagaren” kommer in med en kasse med 1 miljon kronor till banken och gör en ”insättning”. Banken tar emot den icke-existerande kassen av ”låntagaren” varvid banken blir skyldig ”låntagaren” 1 miljon kronor som skrivs som bankens skuld till ”låntagaren” på ”låntagarens” konto. Banken ”lånar” sedan ut sin skuld till ”låntagaren” tillbaka till ”låntagaren” så att både banken och ”låntagaren”blir satta i skuld av den miljon kronor som aldrig existerade.

Av ovan följer att varken banken eller ”låntagaren” lånat några kronor alls. Banken har bara skapat två skulder på 1 miljon kronor som aldrig existerat. Skillnaden är att bankens skuld (kundens kontoinnehav) används som surrogat för kronor i samhället genom att storbankerna kontrollerar betalsystemet genom sitt monopol på kontosystemet

För dig är kanske ovan inte är ”konstigt” – för mig är det dock så maximalt skruvat det kan bli. Vilket bland annat Bank of Englands fd chef King håller med om då han sagt att det nuvarande systemet är det absolut sämsta sättet att sköta bank och penningsystemet på.”

Och, som sagt, jag tror inte Björklund heller  har en susnng om att det är så det går till.

————————-

Nedan filmer ger en intro till hur penningsystemet ”fungerar”.

————————-

Nedan filmer ger en intro till hur penningsystemet ”fungerar”.

Ovan film är nog bäst att kolla in före man kollar in nedan två som mer beskriver hur centralbanken är navet i storbankernas kartellbildning och hur RIX fungerar (det blir lite upprepning)

Andra delen här:

 

 

Annonser

12 tankar om “Jan Björklund påstår sig veta hur pengar skapas

 1. Egentligen skulle man släpa ut alla politiker på Mynttorget och be dem redogöra för hur de tror att pengar skapas – sen kan du ge dem facit, Lincoln! 😀 Penningsystemet (och personnummersslaveriet) är ändå drivhjulet för det parasitsamhälle som de föreställer sig att de gör någon nytta i, men där de bara är hjärntvättade marionetter som tror på sagan om den politiska polariseringen. Bra skrivet – skulle dock inte tro att Björklund försöker försvara sig. Enklare för honom att bara låtsas som han fortfarande har byxorna uppe… 😉 Kollektivisterna har så extremt höga tankar om sig själva, och så oerhört liten tilltro till sanningen – men apokalypsen rullar på friskt nu! 🙂

  • Jo, tyvärr har du nog helt rätt. Det är illa ställt med demokratin i samhället, oavsett vilken färg man viftar med, om man totalt missar vilka som kontrollerar penningsystemet. För om partitoppen är så extremt okunniga osom Björklund och J Andersson hur ska man du kunna förvänta sig att knapptryckarkompaniet som fd riksdagsledamot Anne-Marie Pålsson, i sin bok “Knapptryckarkompaniet” helt dömer ut kompetensen kunna förstå vad de sysslar med (det än mer tragiska är att troligen har inte ens Påhlson, nationalekonom, har en aning om hur pengar skapas då, enligt ekonomiprofessor Richard Werner, 99% av ekonomilitteraturen inte ens har pengar med i sina modeller). Jag tycker alla borde lyssna på hur illa ställt det är enligt Påhlson:

   [audio src="http://k005.kiwi6.com/hotlink/nrv54wa9hi/knapptryckarkompaniet.mp3" /]

 2. Dessa jävla politiker…. och vad är det för människor som går och röstar på dem och tror något ska bli bättre, det hela är ett stort dårhus. Politikerna är till för att göra de rikaste rikare och resten fattigare, inget annat

  • Samtidigt är nog de flesta politiker totalt okunniga om hur det fungerar. Att de dessutom nästan flyr från att tänka själva, såsom de knapptryckare de är enligt Påhlson (se min kommentar till Carina), gör ju inte saken bättre.

   En som insåg hur stor okunnigheten om hur pengar skapas var SvD gamle chefredaktör Zetterberg. Han skrev:

   “Om detta vet vi vanliga medborgare emellertid nästan ingenting. Hur det egentligen går till vet några enstaka politiker, akademiker, bankmän och valutaspekulanter och några centralt placerade ämbetsmän. Finansministern har framgångsrikt idkat “learning by doing”. Några (antagligen inte alla) i riksbanksfullmäktige kan också besvara frågorna hur pengar skapas och behåller sitt värde.

   Det finns ingen lärobok i ämnet, ingen skrift i forskningsrådsnämndens publikationer “Källa” som illustrerar de vetenskapliga kontroverserna om saken. Och i studieförbundens kurskataloger letar man förgäves efter en studiecirkel om hur pengar skapas och värdesäkras. Det verkar vara likadant i andra länder. “
   http://www.zetterberg.org/Press/DN/dn951210.htm

   Så han menade att troligen kan inte ens alla i Riksbanksfullmäktiga svara på frågan hur pengar skapas! Så att Björklund skulle ha en susning är inte så troligt- än mindre att hans knapptryckande undersåtar i Riksdagen har en susning.

   • Tack, det hade jag helt missat. Blir skrämmande när man inser hur få det är som faktiskt vet hur pengar skapas eller ens vad det är, den enda, utanför banksystemet jag vet som kan förklara vad som sker är du.

    Sedan har vi massa gatekeepers som vet hur systemet fungerar i detalj men som använder sin kunskap till att vilseleda istället för att sprida kunskapen, detta är sannolikt bara ett fåtal personer som går under olika namn, anonym, carlito, gromph på flashback. Skulle vara intressant att faktiskt veta vilka dessa personer är och vilken koppling de har till bankerna, är de storägare eller är de anställda?

    Jag anser inte att politikerna är problemet, de är bara okunniga precis som du säger, de som är skyldiga är befolkningen i stort som röstar på folk som inte har en aning och förväntar sig förändring och samtidigt lånar biljoner av storbanker utan att ställa sig frågan: varifrån kommer alla pengar? Befolkningens barnsliga beteende är = bankernas vinster.

 3. Men hur hålls skenande inflation stången? Alltså, som jag förstått det så skapas pengar genom lån. Som då också teoretiskt borde betalas tillbaka. Och om så gjordes skulle en accelererande deflation påbörjas som skulle medföra att alla pengar försvann in i ett svart hål och till sist skulle det bara finnas skulder kvar. Och därför är systemet beroende av allt större lån för varje år. Vilket medför att banksektorn utgör en allt större andel av ekonomin. Vilket till sist leder till att någonting går sönder och hela systemet rasar. Ungefär så har jag fattat det.

  Men jag tycker inte det här helt överensstämmer med beskrivningen ovan. Hur hålls inflationen tillbaka? Varför har vi inte hyperinflation? Kommer vi att få det? Jag frågar eftersom jag just nu sitter på pengar (och en del guld) men skulle vilja köpa fastighet(eller snarare jordbruksmark). Dock känns det tråkigt att köpa fastighet när riksbanken just gjorde det ännu billigare att låna, pengar som jag måste tävla mot. Så jag skulle vilja vänta tills fastighetsbubblan sjunker. Men då äts ju hela tiden mina pengar upp av inflationen. Så det är ju relevant för mig hur pengar skapas. Är de lån eller luft? Hur balanseras inflationen?

  • Jo, när skulderna betalas tillbaka dödas penningmängden med motsvarande belopp. Det var det som hände vid stora depressionen på 30-talet. Det som fattades inte produktionskapacitet eller produkter, tvärtom den fanns kvar och skulle kunnat ha räckt gott och väl ( dagens produktivitet är ÄN bättre) – det som fattades var pengar – penningmängden i USA minskade med 1/3 (Friedman). När det fattas pengar får man mer för de pengar som finns och priserna på varor sjönk. Det blev deflation och för att höja priset på varor förstördes enorma mängder av produkter. Steinbeck beskriver detta i ”Vredens druvor”:
   ”And a homeless hungry man, driving the roads with his wife beside him and his thin children in the back seat, could look at the fallow fields which might produce food but not profit and that man could know how a fallow field is a sin and the unused land a crime against the thin children. An such a man drove along the roads and knew temptation at every filed, and knew the lust to take these fields and make them grow strength for his children and a little comfort for his wife. The temptation was before him always. The fields goaded him, and the company ditches with good water flowing were a goad to him.

   And in the south he saw the golden oranges hanging on the trees, the little golden oranges on the dark green trees; and guards with shotguns patrolling the lines so a man might not pick an orange for a thin child, oranges to be dumped if the price was low. ”

   I Kapitel 25 skriver han än mer klart om detta fruktansvärda brott som begicks av de psykopatiska finansparasiterna:

   There is a crime here that goes beyond denunciation. There is a sorrow here that weeping cannot symbolize. There is a failure here that topples all our success. The fertile earth, the straight tree rows, the sturdy trunks, and the ripe fruit. And children dying of pellagra must die because a profit cannot be taken from an orange. And coroners must fill in the certificates–died of malnutrition–because the food must rot, must be forced to rot.
   The people come with nets to fish for potatoes in the river, and the guards hold them back; they come in rattling cars to get the dumped oranges, but the kerosene is sprayed. And they stand still and watch the potatoes float by, listen to the screaming pigs being killed in a ditch and covered with quicklime, watch the mountains of oranges slop down to a putrefying ooze; and in the eyes of the people there is a failure; and in the eyes of the hungry there is a growing wrath. In the souls of the people the grapes of wrath are filling and growing heavy, growing heavy for the vintage.

   När jag läste det sista avsnittet i yngre tonåren blev jag helt paff- hela boken var en enorm läsupplevelse och har ni inte läst ”Vredens druvor” ännu så gör det.

   Så jo, när skuldbubblan spricker kommer det bli deflation när penningmängden sjunker.

   Och visst har vi haft inflation när skuldbubblan byggts upp. Men den har marknadsförts som ”värdeökningar” och varit delar i pyramidspelen som bankera byggt upp för att dra in fler skuldslavar. ”Bostadsmarknaden” är ett exempel där prishöjningarna (inflation) kamouflerats om till ”värdeökningar” – det pyramidspelet har blåsts upp av tron på att bankerna alltid kommer hitta en större skuldslav som bostadebn kan säljas till senare. Börsen är ett annat pyramidspel där priserna pumpats upp av att bankerna blåst upp sina balansräkningar.

 4. Bra talat av Zetterberg – hade också missat det! När proppen går ur kommer det att finnas ett enormt behov av sanningssägare – vi lär få fullt upp då! 🙂 Böcker och kurslitteratur måste skrivas, studiecirklar och helgkurser startas. I världshistoriens största paradigmskifte blir bildningsbehovet omfattande…

  • Du missade fortsättningen:
   ” Tyvärr är det inte så enkelt som att Finlands centralbank genom ett musklick ska kunna göra Finland skuldfritt. I och med att Finlands bank numera är en del av Europiska centralbanken så finns det ett strikt förbud mot att centralbankerna direkt ska finansiera statsskulden.”

   Det ”strikta förbudet” är Maadticht-avtalet som jag nämner i blogginlägget.

 5. Ping: 11 aug |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s