Bankerna kan inte ”låna ut” sina skulder men gör det ändå

Bank of England kom ut med en rapport för att avmystifiera hur pengar skapas. Det lite roliga är att Bank of England hamnar i en logisk kortslutning då de skriver:

“Bank deposits are simply a record of how
much the bank itself owes its customers. So they are a liability
of the bank, not an asset that could be lent out.”

Översatt:

“Kontoinnehav är helt enkelt en sammanfattning av vad banken är skyldig sina kunder. De är en skuld banken har, inte en tillgång som kan lånas ut.”

(Sid 3)
http://www.bankofengland.co.uk/publications/documents/quarterlybulletin/2014/qb14q1prereleasemoneycreation.pdf

Låter ju vettigt att banken inte kan låna ut sina egna skulder  – men ändå påstår sig banken ”låna ut” till konton – banken säger:

-”Pengarna du lånat finns på ditt konto”

Dvs banken kan ”låna ut” sin egen skuld till kundkontot – vilket de ju inte kunde enligt Bank of England. Ekonomer är duktiga på att logiskt kortsluta sig själva men med högdragen min låtsas som ingenting – kanske det enda som de är riktigt duktiga på 🙂

Bank of England berättar också, helt riktigt,  i rapporten att kontoinnehavet (dvs bankens skuld) hittas på vid ”låne”-tillfället och inte tas någon annanstans.

Notera att bankens skulder (dvs kundkontona) aldrig kan vara kronor. Ditt kontoinnehav är alltid bankens skuld på kronor till dig som banken kan betala genom att du t.ex gör uttag från bankomaten.

————————-

cover_i_sigil

Boken som mekaniskt beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

4 tankar om “Bankerna kan inte ”låna ut” sina skulder men gör det ändå

  1. Jag släppte inte igenom ”anonyms” kommentar då han i sedvanlig ordning kommer med påståenden men inga sakargument eller logik för att backa upp påståendet.

    Jo, ”anonym” jag är intresserad av att diskutera den ”logiska kullerbytta” som du påstår att jag gör. Men som vanligt anger du aldrig sakargument utan kommer bara med påståendet att jag tänker fel. Fast å andra sidan – när kom du med ett sakargument? Så varför förvånas?

    Du vet reglerna – jag släpper igenom sakargument från din sida och inget annat – sedan är det inte mina problem att du inte komma upp med några sakargument.

  2. Anonyms drivkraft är imponerande i sig, vad kan driva en person så starkt att försvara bankerna? Har svårt att se varför någon skulle orka lägga ned så mycket tid på att övertyga bloggare om hur fel de har om banksystemet och hur bra bankerna faktiskt är (något vi kritiska inte förstått ännu).

    • Ändå mer imponerande är hans övertygelse om att han tror sig kunna övertyga andra om att han har rätt utan att anföra ett enda sakargument 🙂 . Han tror t.ex det räcker med att komma med påståendet att jag gjort en ”logisk kullerbytta” – men han anser sig inte behöva ange vari den ”logiska kullerbyttan” ligger – det räcker med att vara arrogant och överlägsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s