Jan Björklund påstår sig veta hur pengar skapas, del två

Kommer inleda varje inlägg med en uppmaning till Riksdagsledamot Jörgen Andersson (M), , suppleant i finansutskottet och näringsutskottet, att bemöta tidigare inlägg då Jörgen lovat att han ska göra detta. Jörgen föredrar tydligen karriären framför demokratin och han har tydligen inga som helst problem med att ljuga eller t.o.m censurera. Han har bl.a censurerat Peter – om detta kan ni läsa på Peters utmärkta blogg:

Riksdagsledamot Jörgen Andersson(M) tystnar i debatten kring Penningsystemet, raderar kommentarer på sin blogg

————–

Bloggaren Stan (bra blogg) har hittat det här från facebook om att Björklund ondgör sig över att andra partier inte vet hur pengar skapas. Del 1 om Björklund synbara okunskap går att läsa här.

Från Facebook:

”Jag skickade ett brev till Folkpartiet. Det ska bli intressant att se hur de svarar.

”Hej. Jag hörde Björklund tala i Göteborg förra helgen. Han vitsade då fyndigt om att de rödgröna inte vet hur pengar skapas – bara hur man bränner dem. Men det fick mig att undra hur pengar skapas egentligen.Om jag går in på banken och lånar en miljon – är det då pengar som banken har, eller skapas de i samma ögonblick som de skriver in beloppet på mitt konto?Hur går det annars till när pengar skapas?
Vänligen, hjälp mig med mitt bryderi.
Johan”

 

Och jag fick också svar:
”Sofia Karlsson
AUG 10, 2014 | 03:10PM CEST
Hej Johan,Penningfrågan är en av de mest komplexa frågorna inom nationalekonomin, för pengar skapas ju på så många fler sätt än bara genom att mynt och sedlar trycks. Speciellt idag, är kopplingen mellan de fysiska pengarna och det totala penningutbudet väldigt svag.
Jag tror dock att det Björklund menade är hur välfärden växer, det vill säga allt vi producerar ökar, tillväxt i ekonomin. Det kan man kalla pengar, eftersom värdet på det som produceras, mäts i pengar. Och här kan man gott säga att oppositionen är mer intresserad av att fördela, än att se hur produktionen kan öka.

 

Med vänliga hälsningar
Sofia KarlssonFolkpartiet liberalerna Brevsvar

 

ps. Penningutbudet däremot ökar i takt med att pengar används: du har 10 kronor, du sätter in dem på banken, banken får 10 kronor som de lånar ut, person A lånar 10 kronor och investerar i Bs affärsidé, B har då 10 kronor och kan förverkliga sin idé och säljer en sak till dig, Du köper den för dina 10 kronor som du har på banken, B kan betala tillbaka vinst till A, som betalar tillbaka sitt lån till banken som då kan ge dig pengarna som du satte in – i verkligheten förflyttas inga pengar alls, utan de flyttas bara mellan konton. Genom att pengarna snurrar kan många fler dra nytta av de pengar vi har och de skapar också tillväxt. Under finanskraschen 2008, försvann pengar för att folk började hålla på dem, banker ville inte låna ut och folk ville inte investera. Så ja, på sätt och vis skapas pengar när du går in på banken och lånar dem, även om de också finns. Detta är dock en helt annan historia, och som jag skrev i inledningen, förmodligen inte det Björklund avsåg.

 

Sofia Karlsson Brevsvar Folkpartiet liberalerna
Socialförsäkringsutskottet Arbetsmarknadsutskottet

Slut på inlägget på facebook.

 

Herregud, vilket djävla svammel från kvinnan!

Först svamlet om tillväxt. Nä, tillväxt skapar inte pengar. Skapas det 5 miljoner nya bilar innebär det inte att penningmängden ökar med 5 miljarder. Bankerna skapar pengar (genom att skuldsätta allt de kommer åt) bilfabriken skapar bilar. Kan inte kvinnan ens se skillnad på en bank och en bilfabrik och fatta att de sysslar med helt skilda saker? Pengar växer inte i bilfabriker, såsom hon verkar tro!

Så till resten av svamlet.

Nä, bankerna ”lånar” inte ”ut” kronor till konton av den enkla anledningen att bankernas konton inte kan innehålla annat än bankernas SKULDER på kronor (ditt kontoinnehav är bankens skuld på kronor som banken kan betala dig genom att du gör t.ex uttag från bankomaten) Det är fan otroligt att de inte ens fattar att ett konto överhuvudtaget inte kan innehålla kronor och att de tror att banken ”lånar ut” kronor till kontot. Det är just det Bank of England säger i sin rapport:

“Bank deposits are simply a record of how
much the bank itself owes its customers. So they are a liability
of the bank, not an asset that could be lent out.”

Översatt:
“Kontoinnehav är helt enkelt en sammanfattning av vad banken är skyldig sina kunder. De är en skuld banken har, inte en tillgång som kan lånas ut.”

(Sid 3)

http://www.bankofengland.co.uk/publications/documents/quarterlybulletin/2014/qb14q1prereleasemoneycreation.pdf

Men ändå är detta precis vad banken påstår att de gör – ”lånar ut” kronor till konton. Banken säger:
-”Den miljon kronor du lånat finns på ditt konto”
Vilket mao är en total jävla lögn då det är en total omöjlighet! Detta då – återigen – KONTOT INGA KRONOR KAN INNEHÅLLA!

Det sorgliga är att svammelkvinnan inte är ensam om gå på bankernas lögn – nästan alla av ”våra” folkvalda (troligen t..o.m Jörgen Andersson ovan) tror att bankerna kan ”låna ut” kronor till konton. Va fan ska till för att de ska förstå?
POLITIKER! LÄS FÖR I HELVETE VAD BANK OF ENGLAND SÄGER OVAN! EN BANK KAN INTE ”LÅNA UT” KRONOR TILL KONTON DÅ DET ENDA SOM KAN FINNAS PÅ KUNDKONTOT ÄR BANKENS SKULD! DET ENDA BANKEN KAN”LÅNA UT” TILL KUNDKONTON ÄR MAO BANKENS EGNA SKULD – ALDRIG KRONOR!

Penningmängden består till 97% av bankernas skulder på kronor till kontoinnehavarna – och bara 3% är kronor. Det är därför det går åt helvete vid bankrusningar – det finns knappt några kronor men det finns en djävla massa skulder på kronor som bankerna har till sina kontokunder.
Det är sorgligt när politiker alltid måste dölja sin totala okunskap bakom en harang av fullständigt svammel! Stor käft och små öron tycks vara vara grunden för att man ska bli politiker. Är det undra på att frustrationen och politikerföraktet ökar?

Angränsande inlägg:

Banken kan bara ”låna ut” sina egna skulder till konton

————————-

Nedan filmer ger en intro till hur penningsystemet ”fungerar”.

————————-

Nedan filmer ger en intro till hur penningsystemet ”fungerar”.

Ovan film är nog bäst att kolla in före man kollar in nedan två som mer beskriver hur centralbanken är navet i storbankernas kartellbildning och hur RIX fungerar (det blir lite upprepning)

Andra delen här:

Annonser

3 tankar om “Jan Björklund påstår sig veta hur pengar skapas, del två

  1. Ping: ‘Nästan alla politiker går på bankernas lögn’ « Penningsystemet

  2. Egoism, en stor käft och en förkrympt hjärna, underlättar troligen oxå för den som har planer på en politisk karriär:) Gör som jag, sluta rösta!

    • Japp! och förmågan att tänka som man blir tillsagd vilket sälert Björklund har en enorm förmåga till då han är gammal yrkesmilitär (sedan finns det miltärer jag mött som utvecklat en enorm förmåga att tänka självständigt som en motvikt till alla kommandon – Björklund är dock totalt tuktad).

      Riksdagsledamöternas höga löner brukar ju motiveras med att det annars är svårt att få kompetens in i Riksdagen. Men jag tror nog mer på att det är för att partitoppen vill ha lojala rövslickare som är rädda som fan för att bli av med sina förmåner. Det som talar för det är t.ex att fd riksdagsledamot Anne-Marie Pålsson, i sin bok “Knapptryckarkompaniet” helt dömer ut kompetensen hos Riksdagsledamöterna. I slutet av intervjun nedan säger hon dessutom rakt av att partitopparna minst av allt vill ha kompetenta Riksdagsledamöter som kan få jobb utanför Riksdagen. Partitopparna vill ha inkompetenta Riksdagsledamöter som är rädda om arslet och röstar som de blir tillsagda (ok, hon använder inte mina ord men det är andemeningen av vad hon säger 🙂 ). Pålsson säger också att det är de 9 partiledarna som bestämmer i Riksdagen, resten, 340 riksdagsledamöter, är knapptryckande boskap enligt Pålsson.
      [audio src="http://k005.kiwi6.com/hotlink/nrv54wa9hi/knapptryckarkompaniet.mp3" /]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s