Bankernas pengar dör då de inte är kronor

Kommer inleda varje inlägg med en uppmaning till Riksdagsledamot Jörgen Andersson (M) , suppleant i finansutskottet och näringsutskottet, att bemöta tidigare inlägg då Jörgen lovat att han ska göra detta. Jörgen föredrar tydligen karriären framför demokratin och han har tydligen inga som helst problem med att ljuga eller t.o.m censurera. Han har bl.a censurerat Peter – om detta kan ni läsa på Peters utmärkta blogg:

Riksdagsledamot Jörgen Andersson(M) tystnar i debatten kring Penningsystemet, raderar kommentarer på sin blogg

—————————–

Det kan vara svårt att acceptera är att bankernas pengar, dvs kontoinnehav dör när den fiktiva skulden till banken betalas eller när banken betalar sin skuld (jag ska förklara i nästa blogginlägg varför penningmängden dör när banken betalar sin skuld och varför jag strukit texten) . Jag skriver fiktiva då banken inget lånat ut (se citaten av ekonomiprofessorerna Richard Werner och .Hyman Minsky ovan).

Jag tänkte försöka förklara varför bankernas pengar i form av kontopåhitt dör För att göra det mer konkret börjar jag med ett exempel där guld är pengar. Det här blir nog överpedagogiskt men hoppas ni står ut ändå.

Enligt den gamla guldsmedshistorien så kom folk in till guldsmeden och lämnade in sitt guld och fick ett kvitto på guldet. Skuldlappen som guldsmeden skrev ut cirkulerade sedan som pengar i samhället då de var enklare att hantera än guld. Mao fanns det två typer av pengar som cirkulerade i samhället

1) Själva guldet
2) Skuldsedeln som guldsmeden skrev ut på guldet

När någon kom in till guldsmeden med en skuldlapp fick innehavaren guld av guldsmeden och skuldlappen revs sönder.

1) Själva guldet
2) Skuldsedeln som guldsmeden skrev ut på guldet

Mao penningmängden i form av skuldsedlar ”dog” när guldsmeden betalade sin sin skuld och skuldlapparna revs. Dvs penningmängden i samhället minskade.

Guldsmeden skrev och ”lånade ut” en massa skuldsedlar på guld han inte hade så att till slut bestod nästan hela penningmängden av skuldsedlar på guld och nästan inget guld. Vid en bankrusning då folk vill ta ut sitt guld uppdagades bedrägeriet.

Sammanfattning, so far:
Hoppas att ovan klart visar att:
1) skuldsedeln på guldet ”dog” när skuldsedeln revs sönder när guldsmeden betalade sin skuld
och
2) att penningmängden då också minskade.

 

Bankerna har satt upp precis samma system idag. Allt man i princip behöver göra för att ersätta orden guldsmed ovan med bank och ordet guld med kronor.

Folk kom in till banken och lämnade in sina kronor i form av sedlar och mynt . Kunden fick ett skuldkvitto på kronorna (idag i form av ett kontobesked).. Skuldlappen som banken skrev ut cirkulerade sedan som pengar i samhället istället för kronor . Mao finns det två typer av pengar som cirkulerade i samhället

1) Själva kronorna
2) Skuldsedeln som banken skrev ut på kronorna (ditt kontoinnehav)

När någon tar ut kronor från banken (genom t.ex bankomaten) rivs skulden banken har till kunden. Mängden pengar i samhället minskar mao när banken betalar, dvs dödar, sin skuld – se nedan.

1) Själva kronorna
2) Skuldsedeln (kontoinnehavet) som banken skrivit ut på kronor.

Bankerna har skrivit ut massa skuldsedlar på kronor (dvs kontopåhitt) som de ”lånat ut” så att nästan hela penningmängden består av bankernas skuldsedlar på kronor och nästintill inget av penningmängden längre är kronor..

:
Vad har vi lärt oss:

1) När banken betalar sin skuld till kontoinnehavaren rivs den digitala skuldsedeln och motsvarande belopp av penningmängden dör. Detta är analogt med att guldsmeden rev sönder skuldkvittot när kunden kom och hämtade ut sitt guld – färre skuldkvitton cirkulerade ju då i samhället – dvs penningmängden minskade.

2) Bankerna har ”lånat ut” sina egna skuldsedlar på kronor de inte har så att nästan hela  penningmängden numer består av bankernas skuldsedlar (kontoinnehav). Detta är analogt med att guldsmeden lånade ut en massa skuldsedlar på guld han inte hade.

3) Vid en bankrusning kan inte banken betala sina skulder till kontoinnehavarna och bankomaterna stängs illa kvickt. Detta är analogt med att att guldsmeden inte kunde betala sina skulder när många kunder samtidigt kom för att kräva ut sitt guld.

4) Bankerna har mao satt hela samhället i skuld genom att ”låna ut” bankens egna skuld på kronor (precis såsom guldsmeden som ”lånade ut” skuldsedlar på guld han inte hade – skuldsedeln var ju guldsmedens skuld på guld – skuldsedeln i sig kunde ju aldrig VARA guld).

Det funkade inte så bra för guldsmeden att inbilla kunden att skuldsedeln i sig var guld men bankerna har snurrat upp folk så mycket att de flesta faktiskt tror att de håller kronor på sitt bankkonto.Guldsmeden hängdes upp i lyktstolpen när bedrägeriet uppdagades. När bankernas bedrägeri håller på att haverera är bankerna ”to big to fail.

Hoppas det hjälpte någon i förståelse.

————————

Nedan filmer ger en intro till hur penningsystemet ”fungerar”.

Ovan film är nog bäst att kolla in före man kollar in nedan två som mer beskriver hur centralbanken är navet i storbankernas kartellbildning och hur RIX fungerar (det blir lite upprepning)

Andra delen här:

 

Annonser

7 tankar om “Bankernas pengar dör då de inte är kronor

 1. Lite roligt hur SCB räknar det här med penningmängden. Jag la upp det här på facebook och Johan kommenterade innan jag hade hunnit sticka därifrån (jag använder annars bara facebook som anslagstavla -postar och flyr fort som fan 🙂 ), Johan poängterar, mycket riktigt, att bankernas innehav av kronor inte räknas in i SCB:s mått av penningmängd. Jag lägger upp vår diskussion (Johan är bra – har en djävla koll på det här med penningsystemet):

  Johan

  ””När någon tar ut kronor från banken (genom t.ex bankomaten) rivs skulden banken har till kunden (kundens kontoinnehav . Mängden pengar i samhället minskar mao när banken betalar, dvs dödar, sin skuld – se nedan.

  1) Själva kronorna
  2) Skuldsedeln (kontoinnehavet) som banken skrivit ut på kronor.

  I själva verket är penningmängden bevarad i just detta fall då (enligt SCB) kontanter som bankerna har i kassan INTE räknas med i penningmängden – så fort de hamnar i händerna på allmänheten gör de dock det.
  ——
  De räknas inte med, av samma anledning som bankernas tillgångar i RIX inte gör det – penningmängden har som syfte att räkna pengarna som allmänheten innehar, inte bankernas tillgångar.
  ———
  Penningmängden minskar dock (i samma takt som bankens tillgångar) när banklån amorteras – då ”kvittas” insättningen/bankens skuld mot delar av skuldsedeln/bankens tillgång.

  Mina två följande svar:
  ”Nä, dom gör inte det men det visar bara att de har ett magiskt tänkande. Kronor upphör att vara kronor när de kommer in i bankens madrass men de är fortfarande kronor om du stoppar in dem i din egna madrass. Lite magi det där Om man stoppar in pengarna i en IKEA-madrass kanske kronorna försvinner när SCB räknar. Man kanske ska fråga SCB i vilken madrass kronorna fortfarande existerar 🙂
  ——–
  ”Det blir ju mer konkret om man tar ett guldbaserat system istället där guld är pengar.Om du gräver en grop och gömmer guldmynten i gropen, får alzheimer och glömmer totalt bort var gropen är så räknas guldmynten ändå in i penningmängden. Så länge bankerna håller i guldet i kassavalvet så räknas dock inte guldet som pengar. Klart bankerna inte vill att guldet ska ses som pengar då de bytt ut guldet mot bankens skuldsedlar. – det är ju det som är bankens ”affärsmodell” (om bedrägeriet nu kan kallas ”affärsmodell”).

  Analogt ligger det i bankernas intresse att få det till att bankernas skuldsedlar på kronor är pengar men de kronor banken håller i inte är pengar och därför inte ska räknas in i penningmängden.”

  • Fördelen ligger i att bankerna kan ”låna ut” sina egna skulder på kronor (precis såsom guldsmeden kunde ”låna ut” en skuldsedel på guld – skuldsedeln i sig var ju guldsmedens skuld på guld).

   Det är väl ett ganska stort privilegium att få ”låna ut” sin egen skuld på kronor man inte har och ta ränta på detta? Eller vad tycker du?

   Det bankerna försöker göra är att få bort kronor som betalningsmedel så att det enda pengar som existera är bankernas konton. Bankens konton ä ju per definition bankens skuld på kronor till dig – när du plockar ut pengar från bankomaten betalar banken sin skuld. Om det kontantlösa samhället införs behöver bankerna överhuvudtaget inte betala sina skulder till kontoinnehavarna – de får en totl skuldavskrivning gentemot kontoinnehavare. Bankerna jobbar mao aktivt med att inte kronor ska fortsätta vara en pengar och därmed jobbar de för att kronor inte ska ingå i penningmängden. Om de fysiska kronorna (sedlar och mynt) försvinner kommer det inte finnas en krona i penningmängden såsom SCB räknar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s