Bankerna ”lånar ut” sina egna skulder enligt Bank of England

Kommer inleda varje inlägg med en uppmaning till Riksdagsledamot Jörgen Andersson (M) , suppleant i finansutskottet och näringsutskottet, att bemöta tidigare inlägg då Jörgen lovat att han ska göra detta. Jörgen föredrar tydligen karriären framför demokratin och han har tydligen inga som helst problem med att ljuga eller t.o.m censurera. Han har bl.a censurerat Peter – om detta kan ni läsa på Peters utmärkta blogg:

Riksdagsledamot Jörgen Andersson(M) tystnar i debatten kring Penningsystemet, raderar kommentarer på sin blogg

—————————–

Jag tänkte försöka skapa en bok om hur penningsystemet fungerar på önskemål av läsare. Mina två föregående inlägg blir de första kapitlen, det här det tredje. Lägger upp så långt jag kommit hitintills i en pdf-fil som ni kan ladda ned här. Om någon vill snygga till innehållet så varsågod  (har bara släng in kapitlen har inte ens rättstavat eller kollat grammatikfel – jag skriver sedan får det bli som det blir – är inget vidare på det där estetiska) . Jag tänkte att jag fyller på vartefter med nya kapitel så länge jag orkar och har lust. Kom gärna med förslag på vad som ska komma härnäst. Tänkte det kunde bli en gemensam framväxande bloggbok.

Kapitel 3
Bankerna ”lånar ut” sina egna skulder enligt Bank of England

Vi har sett i tidigare kapitel att banken inte lånar ut kronor. Det banken ”lånar ut” är sin egen skuld på kronor. Vi visade också att detta är analogt med att guldsmeden ”lånade ut” sin egen skuld på guld såsom bilden visar nedan.

1

Vi kom även fram till att Nisse troligen aldrig skulle gå på det bedrägeriet från guldsmeden. Nisse skulle kolla på skuldsedeln och säga:

-”Men det här är ju inget guld! Det här är ju bara en grön papperslapp som jag ”lånat”!”

Men i dagens system är detta precis vad bankerna gör. Banken påstår sig ”låna ut” kronor till kontot men det banken i verkligheten gör är att den ”lånar ut” (vilket är ett totalt missbruk av ordet lån då banken inget ”lånar ut” alls – lika lite som guldsmeden i exemplet ovan) sin egen skuld på kronor. Både den bankanställde och kunden tror dock att att kunden lånar kronor.

Det är ju även enkelt att logiskt snabbt komma till den slutsatsen då:
1) Kundens konto står alltid på bankens skuldsida på balansräkningen
2) När du går till bankomaten så betalar banken skulden den har till dig genom att du får kronor i handen

Ovan är rent logiska argument som bevisar att banken omöjligt kan låna ut kronor till konton. Tyvärr har i synnerhet ekonomer svårt för logik då de blivit så totalt hjärntvättade till att tänka som de blivit tillsagda – det enda de lyssnar på är vad auktoriteten säger åt dem att tro och tänka. Så ovan logiska argument duger inte för att övertyga ekonomer. Vi tar därför och visar att även Bank of England säger att ovan är rätt.

På sid 3 i en rapport över hur pengar skapas skriver Bank of England:

“Bank deposits are simply a record of how
much the bank itself owes its customers. So they are a liability
of the bank, not an asset that could be lent out.”
Översatt blir detta:
“Kontoinnehav är helt enkelt en sammanfattning av vad banken är skyldig sina kunder. De är en skuld banken har, inte en tillgång som kan lånas ut.”

Här skriver mao BoE att det enda som kan finnas på ett kundkonto är bankens skuld.

http://www.bankofengland.co.uk/publications/documents/quarterlybulletin/2014/qb14q1prereleasemoneycreation.pdf

På sid 1 i samma skrift skriver BoE hur banken skapar ”lån” :

”The reality of how money is created today differs from the
description found in some economics textbooks:
• Rather than banks receiving deposits when households
save and then lending them out, bank lending creates
deposits.”

Här skriver BoE att bankens ”utlåning” skapar kontoinnehållet. Men enligt vad BoE skrev ovan är ju kontoinnehavet inget annat än bankens skuld. Vi har därmed, med BoE egna ord, visat att det enda banken kan ”låna ut” till kontot är bankens egna skuld som banken själv skapar vid ”lånetillfället”.

Och, återigen är detta analog med bilden ovan där Nisse ”lånar” guldsmedens skuldlapp av Lurifax (skuldlappen är ju guldsmedens skuld på guld ) men skriver ett avtal om att han ”lånat” 100gram guld av Lurifax. Bankerna gör exakt samma sak, fast enheten är kronor istället för guld – banken lurar i kunden att kunden ”lånar” kronor men i  verkligheten ”lånar” banken bara ”ut” sin egen skuld.

——————————

cover_i_sigil
Boken som mekaniskt beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt kan beställas här:
Annonser

3 tankar om “Bankerna ”lånar ut” sina egna skulder enligt Bank of England

  1. YES – dina landvinningar blir en utmärkt bok. Mycket bra att knyta ihop säcken med en sammanhängande text. Om du vill kan du lägga ut den som ”print on demand” på nätpubliceringsverktyget Publit. Jag kan i så fall hjälpa dig med att hyfsa till allt estetiskt i layoutprogrammet In Design. Go, go go!!! 🙂 ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s