Kapitel 6: Hur vi kan börja använda kronor som betalmedel igen genom kontosystemet

Kommer inleda varje inlägg med en uppmaning till Riksdagsledamot Jörgen Andersson (M) , suppleant i finansutskottet och näringsutskottet, att bemöta tidigare inlägg då Jörgen lovat att han ska göra detta. Jörgen föredrar tydligen karriären framför demokratin och han har tydligen inga som helst problem med att ljuga eller t.o.m censurera. Han har bl.a censurerat Peter – om detta kan ni läsa på Peters utmärkta blogg:

Riksdagsledamot Jörgen Andersson(M) tystnar i debatten kring Penningsystemet, raderar kommentarer på sin blogg

—————————–

Sjätte kapitlet i bloggboken om pengar.
Tidigare kapitel:
1) Bankernas konton innehåller inte kronor
2) Bankernas pengar dör när banken betalar sin skuld
3) Bankerna ”lånar ut” sina egna skulder enligt Bank of England
4) Ska vi ha ett skuldmaximerande eller skuldminimerande samhälle?
5) Hur vi betalar varandra med bankernas skulder

Bidde ingen bok – mer av ett häfte på 18 sidor. Jag tror dock den ger en ”crash course” i hur penningsystemet ”funkar” och hur vi kan fixa det. Kan laddas ned här som pdf-fil (titeln på häftet kan kanske diskuteras):

Hur samhället kan bli befriat från bankernas skuldslaveri

Överhuvudtaget är jag öppen för förändringar. Det estetiska är inte riktigt min grej. Jag tror dock på att beskrivningen ska grunda sig på det rent mekaniska för att öka förståelsen för hur maskineriet fungerar och hur vi kan ändra det.

———————–

Kapitel 6
Hur vi kan börja använda kronor som betalmedel igen genom kontosystemet.

Som vi såg i föregående kapitel använder vi bankernas skulder för att betala varandra. Vi såg också det paradoxala i att bankerna själva inte ser varandras konton som pengar. Vi tar och tittar på sista bilden igen:

6

Vi har tidigare sett att staten kan skapa skuldfria kronor och att kundernas kontoinnehav inte är kronor. Vi har vidare sett att folk, företag, stat, kommuner etc måste ”låna” bankernas skulder varvid allt blir skuldsatt av bankerna.

Det ligger givetvis i bankernas intresse att få folk att tro att betalsystemet måste vara uppbyggt på detta sätt och att alla pengar måste vara skuld till bankerna. Men kontantbetalningar är ett exempel på att betalningar inte alls behöver ske genom att någon är skuldsatt till banken och att banken agerar mellanhand . Nedan betalar Nisse Ulla 1000kr utan att någon bank är mellanhand.

2

Skulle det gå att betala genom kontosystemet utan att använda bankernas kontopåhitt som de skuldförslavar allt med? Jo, om alla hade konton på Riksbanken skulle alla kunna ha kronor där och kunna använda dessa för att betala varandra Se bilden nedan:

3

Bankerna är mao helt onödiga parasitära mellanhänder som tvingar samhället i skuld för att vi ska använda deras kontosystem och deras skulder (=kundens kontoinnehav) som pengar. 1925 skapades Postgirot just för att kringgå bankerna precis på ovan sätt. 2002 köpte Nordea upp Postgirot och stängde den dörren. Numer har storbankerna monopol på kronorna på Riksbankskontona och allmänheten (inte ens staten) kan betala med kronor längre genom kontosystemet  – alla betalningar måste gå genom bankernas kontosystem.

Så lösningen är mycket enkel:

Alla konton ska vara Riksbankskonton där skuldfria kronor kan existera och bankerna ska inte ha rätt att få skapa kontosystem vid sidan om där de ”lånar ut” sina egna skulder och låtsas som om de lånar ut kronor. Även bankernas ska ha Riksbankskonton.  Bankerna skulle då kunna syssla med vad de låtsas syssla med nu – låna ut kronor. Det skulle ske såsom bilden visar nedan.

4

————————

Nedan filmer ger en intro till hur penningsystemet ”fungerar”.

Ovan film är nog bäst att kolla in före man kollar in nedan två som mer beskriver hur centralbanken är navet i storbankernas kartellbildning och hur RIX fungerar (det blir lite upprepning)

Andra delen här:

Annonser

3 tankar om “Kapitel 6: Hur vi kan börja använda kronor som betalmedel igen genom kontosystemet

 1. Utmärkt – tack – bra grafik också! Skriver en blogg för att sprida din ”Penningsystemets Lilla Katekes” 🙂 Hoppas andra bloggare gör det också. Det är en stor fördel att det bara är 18 sidor, för som du har konstaterat så är ju penningsystemet snillrikt konstruerat i all sin enkelhet, men till oigenkännlighet inlindat i varmluft och tomma kalorier.

 2. Tycker att din blogg är lysande och följer i den tysta vanligtvis.
  Precis som du skriver så är ekonomer helt omedvetna om detta och egentligen inte ignoranta utan snarare skolade till att inte se sanningen. Har testat denna tes och frågar samtliga ekonomer jag stöter på var pengar kommer från när de tar ett lån samt vad de har på sitt lönekonto på sin bank och ofelbart så kommer dessa inlärda rökridåer.

  Efter viss argumentation, trots uppenbara bevis från t.ex. Bank of England, så kommer vi oftast till ett läge där de ”leker med tanken” att min ”hypotes” skulle vara sann och helt sonika säger att ”-Vad spelar det för roll? Jag får min lön/pengar och om banken tjänar en hacka på ränta så gör det inte mig något.”

  Detta är ganska så symptomatiskt och lite svårare att slå hål på med enkla argument. Varför skall de bry sig? Finns ju givetvis massor av anledningar men vore bra om denna och andra bloggar även tar upp anledningar som biter på individen, för de flesta är egoistiska och tänker oftast endast på hur något kan gynna den själv.

  Oavsett om det är rätt angrepsvinkel ur ett moraliskt perspektiv så tror jag att anspela på individens girighet är det enda sättet att få den stora massan att vakna och sluta acceptera det monetära system vi har idag. För om sanningen skall fram så med detta system är merparten förlorare, det gäller bara att få dom att förstå det !

  • Sant,
   Bra liknelse med dimma och rökridåer som man försöker få att åtminstone få lite klarhet i. Ekonomi måste helt klart vara den mest hjärntvättade inbillningen som skapats av det så kallade utbildningsväsendet (för att kalla det utbildning är ju på gränsen till löjeväckande – i synnerhet nationalekonomer som varken har pengar, banker eller skuld i sina textböcker enligt t.ex ekonomiprofessor Richard Werner – hur ska man då kunna förvänta sig att de har en aning om vad de sysslar med?).

   Som du skriver lär sig ekonomer att ”tjäna” pengar och det är precis vad de är – ”tjänare” till de som skapar pengar genom att skuldsätta allt. Ekonomer är en sekt bestående av avhumaniserade tjänare som tror sig vara individer. De leker naturvetare och snickrar ihop korkade teorier om socialdarwinism, ”sink or swim” och att egoismen och egennyttan är värdegrunden som ett samhälle ska bygga på. Och såsom alla sekter kan de inte tänka utanför den mentala fålla de är inhägnade i.

   För ekonomer ska inte pengars skapande baseras på ett allmänt socialt kontrakt grundat på att det ska vara ärligt uppbyggt och inte gynna några särintressen. Tvärtom, pengar ska enligt dem skapas så att de gynnar egennyttan under maximalt parasitära former – helst genom att banker kan skuldsätta allt genom att ”låna ut” inget.

   Håller helt med om att man borde ha mera om konsekvenserna av denna parasitism, grundad på ren psykopatisk egennytta, har för samhället och individer. Men tyvärr är nog de flesta ekonomer ”skolade” till att bli sekundära psykopater så det är nog omöjligt att nå dem med moraliska och emotionella argument. Att försöka få dem att se det ologiska i det dom påstår är ju bara det nästintill omöjlig – ”iblandekonomi” är ju ett lysande exempel på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s