Banken kan bara ”låna ut” vad den ”lånar” av dig till kontot – del2

Kommer inleda varje inlägg med en uppmaning till Riksdagsledamot Jörgen Andersson (M) , suppleant i finansutskottet och näringsutskottet, att bemöta tidigare inlägg då Jörgen lovat att han ska göra detta. Jörgen föredrar tydligen karriären framför demokratin och han har tydligen inga som helst problem med att ljuga eller t.o.m censurera. Han har bl.a censurerat Peter – om detta kan ni läsa på Peters utmärkta blogg:

Riksdagsledamot Jörgen Andersson(M) tystnar i debatten kring Penningsystemet, raderar kommentarer på sin blogg

—————————–

Det som jag skriver nedan kanske ska läggas till i bloggboken? Jag tar det som fullkomligt givet att det här är allmänt förstått (då jag snöat in så djävla länge på det här så jag inbillar mig att alla andra är lika insnöade – my bad). Men tydligen är nedan, som enligt mig är busenkelt att förstå, svårt att ta till sig. Jag kan ha förståelse för detta då bankernas bombning av desinformation och lögner är enormt förvirrande. Jag hade nyligen en diskussion på facebook (där jag nu är spärrad igen – om någon vill lägga upp det här på facebook vore jag tacksam). med en civilingenjör som hade extremt svårt att ta till sig att bankerna bara kan ”låna ut” sina egna skulder till konton. Han trodde, liksom Henning Witte, att bankerna ”lånar ut” kronor till konton. Vi tar och visar att detta är vad bankerna vill få oss att tro men det är en total lögn.

Vi börjar med att citera Bank of England (civilingenjören kunde inte alls acceptera att det BoE skriver är sant):

“Bank deposits are simply a record of how
much the bank itself owes its customers. So they are a liability
of the bank, not an asset that could be lent out.”
Översatt blir detta:
“Kontoinnehav är helt enkelt en sammanfattning av vad banken är skyldig sina kunder. De är en skuld banken har, inte en tillgång som kan lånas ut.”

Ovan skriver BoE just att det enda som kan finnas på ett kundkonto är bankens skuld.

http://www.bankofengland.co.uk/publications/documents/quarterlybulletin/2014/qb14q1prereleasemoneycreation.pdf

Det enklaste sättet att visa ovan är med bilder -så därför har jag kluddat ihop några. Tror att det är lättast att kolla in dem stegvis utan att jag skriver så mycket.

1) Du lånar 1000kr av Nisse. Du kan inte handla för eller låna ut din skuld

1

2) Samma sak gäller för banken. Banken lånar 1000kr av Nisse. Banken kan inte ”låna ut” bankens skuld, dvs Nisses kontoinnehav  (men som vi ska se gör banken det ändå)

2

3) Banken ”lånar ut” sin egen skuld genom att hitta på att Nisse gör en fiktiv insättning. Banken ”lånar” inte ut några kronor – bara bankens egna skuld (Nisses konto kan ju bara innehålla bankens skuld till Nisse)

3

Hur bankerna kan bolla sina skulder mellan varandras konto beskriver jag i kapitel 5 i bloggboken. Kapitlet finns även som blogginlägg här:

Kapitel 5. Hur vi betalar varandra med bankernas skulder

Nedan beskriver ekonomiprofessor Richard Werner just hur bankerna ”lånar ut” sina egna skulder. Werner berättar att banken hittar på att Nisse gör en fiktiv insättning och hur banken sedan ”lånar ut” bankens egna skuld till Nisses konto. Detta då, återigen; det enda som kan finnas på Nisses konto är bankens skuld till Nisse – ALDRIG kronor. Det är därför som bankerna får problem när många kontokunder samtidigt kräver att banken ska betala sina skulder vid t.ex en bankrusning – banken har inga kronor på kundkontona – kontot är bara bankens skuld.

Hoppas ovan lättar dimman för någon

————————

Nedan filmer ger en intro till hur penningsystemet ”fungerar”.

Ovan film är nog bäst att kolla in före man kollar in nedan två som mer beskriver hur centralbanken är navet i storbankernas kartellbildning och hur RIX fungerar (det blir lite upprepning)

Andra delen här:

Annonser

3 tankar om “Banken kan bara ”låna ut” vad den ”lånar” av dig till kontot – del2

 1. Hej. Skulle vilja dela ett citat från professorn jag hade i kursen ”Economics of Money and Banking” Perry Mehrling som säger, citat ” All banking is a swap of IOUs” vilket helt stödjer det Bank of England skriver (som du tar upp ovan). Hittade ett klipp från kursen som i början nämner just detta (resten av klippet är intressant också). Man skall dock ha i minnet att terminologin som används har underbyggts tidigare i kursen samt att klippet är ett av många och är lite taget ur sitt sammanhang. Inte säker på att alla håller med vad Mehrling säger men tyckte det var ett intressant klipp i ämnet.
  Här är klippet:https://www.youtube.com/watch?v=b7hIPnhx9Dg

  • Jo, det var intressant, men ett extremt krångligt sätt säga en bank inte accepterar en annan banks skuld (kundkonto) som pengar och kräver kompensation genom centralbankskontona. Tycker jag beskriver det extremt mycket enklare än snubben i videon som finns i inlägget.

   Så jo, bankerna bollar sina skulder (kunders kontoinnehav) mellan sig för att slippa betala sina skulder till kontoinnehavarna. För att mottagande banken ska överta kontoskulden kräver den valuta (dollar i USA, kronor i Sverige). Detta, återigen, beror på att bankerna internt inte ser varandras skulder (kundkonton) som pengar -det är bara vi utanför banksystemet som ska inbillas tro de är fullgoda pengar.

   Men det var intressant att han inledningsvis beskriver just att banken ”lånar ut” samma miljon dollar som kontokunden samtidigt ”lånar ut” till banken – mao ingen lånar någonting alls – bara två skulder på samma belopp aldrig existerande miljon dollar skapas på bankens balansräkning. Om jag lånar ingenting av dig samtidigt som du lånar ingenting av mig så har ingen av oss lånat något av någon. Att grunda ett system där bankerna hittar på att banken ”lånar en miljon dollar av kontokunden som de sedan påstår sig ”låna ut” tillbaka till kontokunden är och förblir en logisk kortslutning och jag har all förståelse för Bank of Englands fd chef som skrivit att det är inte bra för ett penningsystems trovärdighet att grunda sig på ”allkeni”.

   Jag tycker också att bankpersonal ska lära sig att de inte lånar ut kronor (i Sverige). De ska inte säga:
   -”Den miljon kronor du lånat finns på ditt konto”
   Bankpersonalen (och övriga ekonomer) ska säga som det är:
   ”Banken kan inte låna ut en miljon kronor men du kan få ”låna” bankens skuld på 1 miljon kronor. Vi kan skriva upp att vi är skyldiga dig 1 miljon kronor på ditt konto”

   Det finns ju en anledning till att bankerna inte gärna vill att ekonomer ska berätta sanning – än mindre förstå den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s