Guldbaggar lär ut lögner om hur penningsystemet fungerar

Kommer inleda varje inlägg med en uppmaning till Riksdagsledamot Jörgen Andersson (M) , suppleant i finansutskottet och näringsutskottet, att bemöta tidigare inlägg då Jörgen lovat att han ska göra detta. Jörgen föredrar tydligen karriären framför demokratin och han har tydligen inga som helst problem med att ljuga eller t.o.m censurera. Han har bl.a censurerat Peter – om detta kan ni läsa på Peters utmärkta blogg:

Riksdagsledamot Jörgen Andersson(M) tystnar i debatten kring Penningsystemet, raderar kommentarer på sin blogg

—————————–

Mike Maloney är en guldbagge (tror att guld ÄR pengar) som givit ut en extremt snygg film om hur penningsystemet ”fungerar”. Tyvärr finns det massor av felaktigheter och direkta lögner i hans presentation.

Den största lögnen är den sk Fractional Reserv Banking-modell han beskriver som inte bara är felaktig – den är lögnaktig och legitimerar bankerna till viss del då den hävdar att banken tar emot insättningar som den sedan lånar ut. Jag kommer bara ta upp den lögnen i hans presentation då det är viktigast att reda ut. Dessutom krånglar den till något som är extremt mycket enklare.

Enligt FRB lögnen så sker följande, vi använder Riksbanken och kronor i detta fall

1) Riksbanken skapar 1000 kronor som den sätter i omlopp på ett eller annat sätt

2) Någon får tag på dessa 1000 kronor och går till banken och gör en insättning

3) Banken stoppar in 100kronor i valvet som reserv och lånar ut 900kr till någon

4) Någon annan får tag i de 900 kronorna och går till en bank och stoppar in dem.

5) Banken tar 90 kronor och stoppar i reserven och lånar ut 810 kronor.

6) Osv, osv.

Ovan är, som sagt, en direkt lögn och dessutom en omöjlighet.  Varför? Vi punktar ned det också:

1) Fractional Reserv Banking odlar myten att Riksbanken FÖRST skapar kronorna och att bankerna sedan lånar ut dessa. I verkligheten är de precis tvärtom, bevisat av bl.a de två ”nobel”pristagarna i ekonomin Kydland och Prescot). Det som händer är att bankerna skapar kontopåhittet FÖRST och att Riksbanken skapar kronor EFTERÅT

2) FRB myten får det att verka som om banken kan ”låna ut” kronor till kundkonton. Detta är en direkt omöjlighet! Som Bank of England skriver i sin rapport över hur pengar skapas kan bankens kundkonto ENBART innehålla bankens skuld till kunden. En skuld på kronor kan aldrig vara kronor.

3) Banken ges en falsk legitimitet i att vara förmedlare där insatta kronor lånas ut. Men, som sagt, bankens konto kan överhuvudtaget inte innehålla kronor. Men det är viktigt för banken att illusionen av att kundkontot kan innehålla kronor hålls levande så de är nog tacksamma för att Maloney fortsätter hålla liv i lögnen.

Hur går det då till i vekligheten? Jo, som bland annat ekonomiprofessor Steve Keen redogjort (men, som sagt, även Prescot och Kydland).  Vi säger att Nisse ”lånar” 1 miljon av banken :

1) Banken hittar på kontoinnehållet.  Det står nu 1 miljon ICKE-kronor på Nissse konto..Detta är BANKENS SKULD till Nisse

2)  Samtidigt skriver Nisse på ”låne”handlingarna att han lånat 1 miljon kronor (fast det, återigen, aldrig kan finnas några kronor på Nissses konto)

3) Banken ha i samma stund skapat två skulder på 1 miljon kronor som inte existerar, de två skulderna är
a) Bankens skuld till Nisse (dvs den miljon som står på Nisses konto)
b) ”Låne”handlingen som Nisse skrev på

4) Efter ungefär 1 år skapar Riksbanken kronorna för att bankernas balansräkningar inte ska bli helt åt helvete. Riksbanken skapar mao kronorna till bankernas reserver EFTER att bankerna hittar på kontokluddet till Nisse.

Steve Keen skriver i sin utmärkta redogörelse:

”If the entire banking system is at its reserve requirement limit, then the Federal Reserve has three choices:
* refuse to issue new reserves and cause a credit crunch
* create new reserves; or
* relax the reserve ratio.

Since the main role of the Federal Reserve is to try to ensure the smooth functioning of the credit system, option one is out—so it either adds Base Money to the system, or relaxes the reserve requirements, or both.”

Så det som händer är direkta motsatsen till det guldbaggen Mahony förespeglar. Kronor skapas inte först som sedan ”lånas ut” av banken (fast bankerna är säkert jätteglada över att Mahoney fortsätter hålla liv i lögnen).

Den enkla sanningen är att bankerna FÖRST  hittar på sina egna skulder (dvs den 1 miljon som skrivs på Nisses konto) som den ”lånar ut” och Riksbanken fyller på med kronor efteråt (efter ungefär 1 år enligt Kydland och Prescot).

Hoppas att en och annan guldbagge öppnar ögonen och ser lögnerna  Maloney ”lär” ut.

————————

Nedan filmer ger en intro till hur penningsystemet ”fungerar”.

Ovan film är nog bäst att kolla in före man kollar in nedan två som mer beskriver hur centralbanken är navet i storbankernas kartellbildning och hur RIX fungerar (det blir lite upprepning)

Andra delen här:

Annonser

14 tankar om “Guldbaggar lär ut lögner om hur penningsystemet fungerar

 1. ”Kommer inleda varje inlägg med en uppmaning” <– Kan du inte sluta med det där? Han kommer uppenbarligen aldrig att svara, och läser troligen inte det du skriver här. Det bara tar ner kvalitén på varje nytt inlägg du postar och jag börjar läsa det med irritation och ilska efter att ha sett den där tröttsamma uppmaningen som aldrig kommer att få någon effekt.

  • Vem tvingar dig att läsa det? Klarar du inte av att hoppa över några rader ligger nog problemet mer hos dig.

   Glömde skriva avsnittet om Jörgen några gånger och en läsare saknade det. Så du kanske får öva dig med att skutta några rader utan att bli irriterad 🙂

 2. Reblogga detta på Palanthir och kommenterade:
  Bra att komma påminna sig om att systemet går baklänges och är upp och ned i förhållande till vad som lärs ut. Alltså att det avgörande för den mekaniska funktionens utveckling är motivet och den punkt där hittepåpengarna skapas som krediter.

 3. Maloney är en duktig säljare, jag tror inte han försöker sprida felaktiga teorier utan det snarare beror på okunskap. Hade han velat skapa ett ännu bättre case för att maximera sin guldförsäljning hade han givit en korrekt version av hur pengar skapas.

   • Bra att du gör det, de flesta har jag märkt bara antar att han har rätt för att han lägger fram det på ett övertygande sätt. Det är därför den här bloggen är så viktig, mer sånt. Sprids väldigt många felaktiga teorier om just penningsystemet.

 4. Om jag nu kommer till banken med en miljon kronor i sedlar (riktiga pengar) och sätter in dem på mitt konto, vad använder banken de sedlarna till?

  • Banken kan göra den ena av följande saker med sedlarna:

   1) stoppa in dom i t.ex bankomaten eller lägga dom i valvet
   eller
   2) Växla om dem hos Riksbanken och få kronor på sitt Riksbankskonto (som är de enda kontona som kan innehålla kronor, dvs centralbnkspengar) och använda dem i clearingen mellan bankenra

   Men banken kan ALDRIG stoppa in kronor på kundens konto då kundens konto bara är en förteckning på vad banken är skyldig kontokunden (banken kan betala skulden genom att kunden, än så länge, kan göra uttag fårn t.ex bankomaten).

   Det enda som kan finnas på ett kundkonto är bankens skuld till kunden, dvs vad banken lånat av kunden – detta är entydigt enligt bankens egna balansräkning.

 5. Ditt inlägg är guld värd, eller kanske inte…;;-) (Den var dålig.).

  Nämen man undrar ju hur det hela ska sluta? Guld räknas ju som ”säkert” för de som har tillgångar och kan spekulera,, men när vi väl har facit så kanske det inte är så…

 6. Nu är det ju inte ”min” förklaring att centralbanken skjuter till centralbankspengar /base money) utan vad de två ”nobelpristagarna prescot och Kydland empiriskt kommit fram till. Dessutom framför ekonomiprofesor Steve Keen starka logiska bevis för att så är fallet (om du orkar bemöda dig att läsa länken jag angav så kommer du upptäcka att det inte var ”min” förklaring – fastän jag tycker det framgår med all tydlig önskvärdhet av vad jag skriver där jag klart och tydligt hänvisar till Keen, Kydland och Prescot – men tydligen inte tydligt nog för att du skulle märka det).

  När det gäller punkt 1-3 vet jag inte vad du menar med Riksbanken. Var har jag skrivit att de är inblandade i punkt 1-3?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s