Guldbaggar lär ut lögner om hur penningsystemet fungerar 2

Kommer inleda varje inlägg med en uppmaning till Riksdagsledamot Jörgen Andersson (M) , suppleant i finansutskottet och näringsutskottet, att bemöta tidigare inlägg då Jörgen lovat att han ska göra detta. Jörgen föredrar tydligen karriären framför demokratin och han har tydligen inga som helst problem med att ljuga eller t.o.m censurera. Han har bl.a censurerat Peter – om detta kan ni läsa på Peters utmärkta blogg:

Riksdagsledamot Jörgen Andersson(M) tystnar i debatten kring Penningsystemet, raderar kommentarer på sin blogg

—————————–

En annan lögn (utöver den om Fractional Reserve Banking som jag angav i förra inlägget) som Maloney hänger sig åt friskt är att blanda ihop begreppen skuldsedel (IOU) och ordet ”fiat”. Kronan är fiat-valutan i Sverige och den backas inte upp av något mer än att lagen säger att den är det giltiga betalmedlet i samhället.

Det här är det klassiska bladdret från många guldbaggar (antagligen är det bara rent oärligt från Maloneys sida). Maloney vill sälja guld och skiter fullständigt i om det han skriver är sant eller ej.

Guldbaggar har i allmänhet inga problem med att skilja på guld och en skuldsedel på guld. De kan historien om guldsmeden som skapade skuldsedlar och hur dessa användes som pengar istället för guldet. De kallar, fullt riktigt, guldsmedens tilltag att skriva fler skuldsedlar än det det fanns guld för ett bedrägeri. Om penningmängden bestod av 97% skuldsedlar på guld och det bara fanns 3% riktigt guld skulle de aldrig kalla detta system för en guldmyntfot – de skulle kalla det, fullt riktigt, för ett bedrägeri..

Men när det gäller fiat blandar de ihop fiat med skuldsedeln friskt och har ”ingen aning” om hur man ska skilja dem åt. Skuldsedeln och fiaten klumpas ihop till en och samma heffaklump som de kallar ”fiat”. Så när 97% av penningmängden består av skuldsedlar på kronor (kunders kontoinnehav) och endast 3% är kronor (fiat) är är allt ”fiatens” (kronornas) fel enligt de flesta guldbaggar. De flesta guldbaggar kan inte alls skilja bankernas skuldsedlar på kronor (kundens kontoinnehav) från kronorna. Vilket blir än mer tragikomiskt av att guldbaggarna mycket väl vet vad en bankrusning är.

Som ekonomiprofessor Steve Keen skrev i sin artikel som jag hänvisade till i föregående inlägg:

”Call­ing our cur­rent finan­cial sys­tem a “fiat money” or “frac­tional reserve bank­ing sys­tem” is akin to the blind man who clas­si­fied an ele­phant as a snake, because he felt its trunk. We live in a credit money sys­tem with a fiat money sub­sys­tem that has some inde­pen­dence, but cer­tainly doesn’t rule the mon­e­tary roost—far from it.”
Problemet ligger i att bankerna har rätt att skriva ut skuldsedlar. Med guld som bas måste vi använda bankernas skuldsedlar (om vi inte ska klistra ett frimärke på guldet och hoppas att det kommer fram till säljaren om vi köper något genom t.ex Internet). Dessutom kommer det bli omöjligt att kolla upp om alla skuldsedlar på guld har full täckning. Jag skrev lite mer ingående varför en guldmyntfot är samma skit som idag bara med ett annat ansikte. Guld är bankirernas räddningsplanka för att bevara systemet med utskrivande av skuldsedlar.

För att bli av med bankernas skrivande av skuldsedlar måste vi ha en fiatvaluta (kronor) i Sverige. Bankerna ska tas ifrån rätten att hålla egna kontosystem utanför Riksbanken kronkontosystem (Riksbankens konton är enda kontona som kan innehålla kronor). Så länge bankernas kontosystem ligger utanför Riksbankens kronkontosystem kan bankerna skriva digitala skuldsedlar på kronor som de ”lånar ut” till ”kunders” konton (märk väl att banken ”lånar ut” sin egen skuld men låtsas som om banken lånar ut kronor till kontokunden – bara det borde vara tillräckligt för att stoppa bedrägeriet).

Om endast Riksbankens kontosystem var legitima skulle banken kunna bli den förmedlare av kronor den låtsas vara idag, dvs bankerna skulle kunna syssla med in och utlåning av kronor. Det enda banken gör idag är att hitta på skuldsedlar på kronor – banken kan inte, för att tjata in detta,  låna ut några kronor till konton då bankens konton inte kan innehålla kronor . Så länge bankernas kontosystem ligger utanför Riksbankens kron-kontosystem kan bankens kundkonton endast innehålla bankens digitala skuldsedlar på kronor – ALDRIG kronor.
Därutöver ljuger Maloney friskt om historien också. Han grundar den på den Österrikiska skolans störste historieförfalskare, Menger. Stephen Zarlenga bemöter hans lögner i boken ”Lost science of Money”. Här är en bra sammanfattning av Zerlengas slakt av Mengers lögner.men boken är t.o.m bättre.

Det finns ärliga och bra ”guldbaggar” som ser guld som en hedge och ett sätt att lagra värde i som tyvärr också kommer känna sig träffade av vad jag skrev ovan. Det är inte min avsikt – det är inte deras fel att Maloney ljuger och förvrider sanningen som han gör.

————————

Nedan filmer ger en intro till hur penningsystemet ”fungerar”.

Ovan film är nog bäst att kolla in före man kollar in nedan två som mer beskriver hur centralbanken är navet i storbankernas kartellbildning och hur RIX fungerar (det blir lite upprepning)

Andra delen här:

Annonser

7 tankar om “Guldbaggar lär ut lögner om hur penningsystemet fungerar 2

 1. Jag har också lagt märke till hur flera så kallade etablerade guldförespråkare blandar ihop FIAT med bankkrediter. Ett tag trodde jag att de i hastigheten bara skrev så, men efter ett tag börjar man undra, de borde ju veta.

  Jag har läst och lyssnat på Harvey Organ som påstår att USA,s guld sålt till Kina: https://www.youtube.com/watch?v=aZwSiHBxm0c

  Sedan finns det de som påstår att USA har lagrat över 8000 ton guld och att de planerar en ny dollar som då ska vara guldbaserad??:

  http://www.businessinsider.com/countries-with-largest-gold-reserves-2014-8?op=1

  Men att något stort snart kommer att hända med dollarn och därmed dagens ekonomier är väl helt säkert och att pyramidspelet måste kollapsa kan ju knappast vara en nyhet för dess skapare:) Frågan är bara vad bankmaffian har planerat som efterträdande valuta? En rättvis värld med skuldfria pengar kan vi nog tyvärr bara drömma om, så länge det finns verkliga värden att exploatera. Fossil energi, lättutvunna metaller, rent vatten, för att nämna några.

  Vad gäller guld är min syn så här: Guld är den enda oförstörbara och lättransporterade värdebevararen, så länge vi tillåter att opålitliga politiker och stater ”leder” oss genom att kalla dagens demokrati för rättvisa.

  • Nja guldets så kallade ”inneboende” värde har det fått för guldet varit en fiat-valuta där staten bestämt att guldet ska vara pengar och saten satt priset på guldet. Under stora depressionen höjde t.ex priset på guld genom lag från 21 dollar till 35 dollar per ounce 1933. Detta när allt annat föll i pris – men som sagt, priset var satt högt genom att staten genom lag höjde det.

   Historiskt är det samma sak. Det gamla guldmynten hade ett fixt, genom lag, bestämt värde. Man fick ett visst antal sädeskorn för varje mynt. Från Zarlengas bok där han drar upp hur mycket sädeskorn man fick för guldmynt från olika ställen – och alla hade det gemensamt att det det var staten som genom fiat (lag) bestämde hur många sädeskorn man skulle få för varje mynt.

   Går man framåt i tiden är det samma sak där – guld var pengar genom fiat och guldpriset bestämdes av staten

   Det är så mycket som guldbaggar lär sig fel. Kanske skulle dra upp det här också som ett eget blogginlägg men tror inte jag pallar.

  • Nja guldets så kallade ”inneboende” värde har det fått för guldet varit en fiat-valuta där staten bestämt att guldet ska vara pengar och saten satt priset på guldet. Under stora depressionen höjde t.ex priset på guld genom lag från 21 dollar till 35 dollar per ounce 1933. Detta när allt annat föll i pris – men som sagt, priset var satt högt genom att staten genom lag höjde det.

   Historiskt är det samma sak. Det gamla guldmynten hade ett fixt, genom lag, bestämt värdemotsvarande ett visst antal sädeskorn för varje mynt. Från Zarlengas bok där han drar upp hur mycket sädeskorn man fick för guldmynt från olika ställen – och alla hade det gemensamt att det det var staten som genom fiat (lag) bestämde hur många sädeskorn man skulle få för varje mynt.

   Går man framåt i tiden är det samma sak där – guld var pengar genom fiat och guldpriset bestämdes av staten

   Det är så mycket som guldbaggar lär sig fel. Kanske skulle dra upp det här också som ett eget blogginlägg men tror inte jag pallar.

   • Jag tycker vi har samma uppfattning ungefär:) Om man går tillbaka 5000 år i tiden, så var troligen människors uppfattning om guld, att det var en obrukbar men enkelt smidbar metall. Den kom därför nästan enbart till användning vid smycketillverkning. Smyckena följde sedan ofta de döda i graven, vilket visar värdet.

    Men i och med att byarna växte till stater koncentrerades makten till kungarna och politikerna. Så blev, för att göra en lång historia väldigt kort, guld efterhand till samma förslavningsmedel som sedlar i och med sagan om dess ”värdebevarande” egenskaper. Man kan inte äta guld, men i en oärlig värld styrd av oärliga människor så:)

   • Finns lite olika varianter om det där. Jag har nog torskat mer in på tempelhistorien (inte för om jag vet om den är mer sann 🙂 ). Zarlenga tar också upp templen som en grund. Det var smart i så fall. Prästerna fick befolkningen att offra sitt guld till gudarna i templet. Prästerna tog guldet och shoppade loss varvid guldet hamnade i händerna på folk igen som sedan gick templen och offrade guldet så prästerna fick tillbaka det och kunde gå ut och shoppa igen. Bra ”förklaring” till hur skattesystemet uppkom 🙂 (som sagt om det är sant är en annan sak). Bra förklaring till hur dollar reycling och dollarhegemonin funkar med. USA shoppar runt i världen med dollar som den hittar på från ingenting. För att det inte ska bli för mycket dollar har USA fixat ett tempel i New York kallat börsen dit dollarna vallfärdar tillbaka och offras till en fiktiv marknad styrd av en osynlig hand.

    Av ovan är i alla fall det med dollarn sant 🙂

  • Jo, på bilden ofrar prästen på myntet från 475 före kristus (finns det någon bra för det likt BC på engeslka?) ett guld/silver-mynt. Han plockade nog upp det sen och shoppade loss? 🙂 Också från Zarlengas bok

   Kom på i efterhand
   Visst fan eam på engeslka är bagge. Men religtöst är det i alla fall 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s