Om kronor varit vatten – förklaring hur bankernas penningsystem fungerar

Har startat en annan blogg där jag troligen kommer husera mer framöver än här. Lite mer kreativ och förhoppningsvis positiv 🙂

Art, inventions and the stuff in between

——————-

Jag tänkte förklara hur bankernas penningsystem fungerar men använda vatten som bas istället för kronor. Jag tror vansinnet i det rådande penningsystemet blir mer konkret och förståeligt då.

Vi säger att vatten används som pengar i samhället. Vattnet kan antingen ha penningformen flytande eller fast – dvs is. Reglerna för vattnet som pengar är:

1) Allmänheten får bara använda formen is som betalmedel.

2) Storbankerna har monopol på det flytande vattnet. Storbankerna håller det flytande vattnet i tankar på riksbanken. Varje bank har sin egen tank med flytande vatten på Riksbanken.

Det här är givetvis ett extremt opraktiskt penningsystem. Särskilt på sommaren 🙂 då man snabbt måste plocka ur sina isbitar från frysen – springa ned till ICA och handla mjölken och försöka ge kassörskan isbiten innan den smälter bort. Kassörskan i sin tur skulle inte ha en kassaapparat utan en megastor frys som hon stoppade isbiten i.

För att råda bot på ovan problem skapar bankerna ett kontosystem. Folk kan då lämna in sina isbitar till banken och banken skriver upp sin skuld på kundens konto. Banken tinar sedan upp isbiten och sänder den som flytande vatten genom rör till sin tank på Riksbanken.

Observera här att det som står på kundens konto INTE är vatten – varken i flytande eller fast form (is). Det som står på kundens konto är bankens SKULD på is till kontoinnehavaren.

Nu har det blivit lite lättare att betala varandra. Istället för att betala med is betalar folk varandra genom sina konton. Den stora frysen vid kassan på ICA ersätts med en liten  kontoapparat där man stoppar in sitt kontokort. Nästan ingen använder is som betalmedel längre.

Visst, det blir mycket lättare – men, som sagt, folk använder inte isen som betalmedel längre. Det folk använder är bankens skuld på is – detta då, återigen, detta är det enda som kan finna på kundens konto.

Bankerna kommer på att de kan ”låna ut” sina egna skulder på is till kontoinnehavarna.Observera igen att det enda banken kan ”låna ut” till kundens konto är bankens egna skuld på is till kunden. Detta är givetvis en omöjlighet – ingen kan ”låna ut” sin egen skuld – men bankerna gör det ändå. Banken hittar på is som inte finns som den först ”lånar in” av kunden och sedan ”lånar ut” till kontot – Magi? Nä, bara ett simpelt bedrägeritrick. Bankerna skuldsätter sedan hela samhället genom att ”låna ut” sina egna skulder medan de samtidigt försöker döda alla möjligheter att betala med is.

Till slut består nästan hela penningmängden av bankernas skulder på is till kontokunderna och pengar i form av is är utdöende.

Men om nästintill hela penningmängden består av bankernas skulder på is hur kan vi då betala med bankernas skulder (kontoinnehavet)? Det är här bankernas vattentankar på centralbanken kommer in. Vid en kontoöverföring blir en bank skyldig den andra banken is (skulden på is överflyttas från den ena bankens kundkonto till den andra bankens kundkonto). För att bankerna ska överta varandras skulder vid kontotransaktioner kräver de kompensation i form av flytande vatten från vattentankarna på Riksbanken. En bank måste öppna sin kran och pumpa över vatten från sin tank till den andra bankens tank.

Bankerna betalar mao varandra på ovan sätt för att överta varandras skulder till kontokunderna Men observera att vattentankarna på Riksbanken är ett slutet system som storbankerna har monopol på. Inget vatten kan rinna ut från dessa tankar till allmänheten. Så länge som bankerna inte behöver betala sina kontokunder (genom att göra isbitar av vattnet i tankarna och forsla ut till kunderna) så kommer storbankerna som kartell aldrig behöva betala sina skulder till kontokunderna. Visst, en bank kommer kanske ha lite mindre med vatten i sin tank efter en dag – men då måste någon annan bank inom kartellen ha lika mycket mer vatten i sin tank. Nästa dag kanske flödena av vatten mellan bankernas vattentankar gör att en bank får mer vatten i sin tank medan någon annan bank får mindre får mindre med vatten i sin tank. Det är mao ett nollsummespel bankerna sysslar med genom att fylla på varandras tankar fram och tillbaka på Riksbanken. Bankkartellen som helhet betalar nästintill aldrig sina skulder till sina kontokunder.

Byter ni ut vatten ovan mot kronor så får ni en ungefärlig bild av hur penningsystemet fungerar. Kronor i fast form (motsvarande isen i exemplet) är sedlar och mynt. Kronor i flytande form (motsvarande vattnet i bankernas centralbankstankar) är bankernas kontoinnehav på Riksbanken.När bankerna pumpar vatten mellan sina vattentankar motsvaras av det som kallas ”clearing” av kronor på bankernas Riksbankskonton. På kundernas konton finns bara bankens skuld på kronor till kunden.

Ovan är givetvis ett stort bedrägeri. Varför ska vi använda bankernas skulder som substitut för kronor? Varför ska bankerna få ”låna ut” sina egna skulder till konton och sätta hela samhället, ja hela världen i skuld?

Det här systemet har nått en skuldmättnadspunkt då det inte går att fylla på med mer skulder

Vad är då lösningen. Jo givetvis att erkänna bedrägeriet och ha skuldavskrivningar. Sedan måste givetvis bankernas monopol på Riksbankskontona avskaffas – då kan folk använda de skuldfria kronorna som Riksbanken kan skapa.

Mao, släpp skuldslavarna loss. Punktera bankernas vattentankar och låt vattnet rinna ut och bevattna den skuldöken som bankerna skapat där ökenråttorna springer i ekorrhjulen för att komma ikapp de påhittade skulder som bankerna satt dem i. I en värld med brist på vatten kommer alltid törsten vara det största problemet – men i verkligheten finns egentligen ingen brist på vatten – vi har bara blivit hjärntvättade till att tro så.

Annonser

2 tankar om “Om kronor varit vatten – förklaring hur bankernas penningsystem fungerar

  1. Oj, denna förklaringsmodell kan till och med ett barn förstå. Kanske till och med en politiker 🙂
    Hoppas vår gode vän Jörgen Andersson som väl fortfarande sitter i finansutskottet läser detta… :p

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s