Riksbankschefen Ingves erkänner att banken ”lånar ut” bankens egna skulder till konton

Har startat en annan blogg där jag troligen kommer husera mer framöver än här. Lite mer kreativ och förhoppningsvis positiv 🙂

Art, inventions and the stuff in between

——————-

Erik Rydström skickade frågor till Riksbankschef Ingves och fick faktiskt svar (tack Erik för att du delar informationen). Det mesta av Ingves svar är samma rundgångssvammel som centralbankschefer brukar bladdra ur sig. men det finns en mening som är riktigt intressant där Ingves använder ordet ”tillgodohavande”  som på bankorwellianska är ett extremt töjbart ord.

Ingves skrev till Erik:
” På frågan om varför vi inte har ensamrätt att ge ut ”digitala kronor”, och jag antar att du här avser tillgodohavande på bankkonton”

(med ”vi” avser Ingves Riksbanken)

Ingves skriver här att banken ”ger ut” (observera ordvalet – banken ska framstå som en ””givare”)  tillgodohavanden på bankkonton  – men vad är ett tillgodohavande? Om du har ett tillgodohavande-kvitto i en butik så är det en skuld butiken har till dig. Samma sak med banken – ditt konto är ett tillgodohavande-kvitto på hur många kronor banken är skyldig dig (banken kan betala sin skuld genom att du, än så länge, t.ex kan göra bankomatuttag). Du skulle aldrig gå med på att butiken “lånar ut” tillgodokvittot till dig – tillgodokvittot är ju alltid vad butiken är skyldig dig – aldrig tvärtom. Men detta är precis vad banken gör när den påstår sig ”låna ut” till ditt konto  – du får “låna” ett tillgodohavande-kvitto (skrivs på ditt konto) där banken blir skyldig dig lika många kronor som du blir skyldig banken (men som aldrig ens existerat).

Banken kan inte “låna ut” tillgodohavanden till konton – banken kan inte “låna ut” sin egen skuld – precis såsom Bank of England skriver nedan. Men likt förbannat gör banken det – det är det som är bedrägeriets kärna.

Bank of England skriver i sin rapport om hur pengar skapas:

Bank deposits are simply a record of how
much the bank itself owes its customers. So they are a liability
of the bank, not an asset that could be lent out.”

Översatt blir detta:
Kontoinnehav är helt enkelt en sammanfattning av vad banken är skyldig sina kunder. De är en skuld banken har, inte en tillgång som kan lånas ut.”

(det hindrar inte Bank of England att samtidigt i rapporten hävda det Ingves hävdar – att bankerna kan ”låna ut” till konton – ekonomer och logik är två helt skilda saker)

(Sid 3)

http://www.bankofengland.co.uk/publications/documents/quarterlybulletin/2014/qb14q1prereleasemoneycreation.pdf

Så bankerna ”lånar ut” sina egna skulder och har genom Riksbanken skapat ett system där storbankerna internt kan bolla runt bankernas skulder mellan kundernas konton och på så sätt ersätta kronor som betalmedel. Vi ”betalar” varandra genom att få mer eller mindre av bankens skulder på våra konton (eller om man vill använda Ingves språk –  vi ”betalar” varandra genom att få mer eller mindre ”tillgodohavanden” på våra konton)  – vi kan aldrig få kronor på våra konton. Riksbanken hjälper storbankskartellen med detta genom clearingen som sker mellan storbankernas riksbankskonton. Hur det går till visade jag i föregående inlägg.

Hur storbankskartellen använder sitt monopol på Riksbanken vid clearingen

Annonser

2 thoughts on “Riksbankschefen Ingves erkänner att banken ”lånar ut” bankens egna skulder till konton

    • Nä, precis! Alla centralbanker är uppbyggda på samma sätt som Riksbanken. Och alla har till uppgift att se till att bankerna får skuldsätta så maximalt många som möjligt genom att ”låna ut” bankernas egna skulder.

      Precis som ekonomiprofessor Werner påpekar i filmen (och boken) ä problemet för lite demokrati och transparens. Det här, extremt simpla, bedrägeriet kan bara utföras bakom en ridå av lögner och halvsanningar. Penningsystemets uppbyggnad är grunden för den gobeläng av lögner som Pinter beskrev att vi lever bakom i sitt Nobeltal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s