Hur storbankskartellen använder sitt monopol på Riksbanken vid clearingen, variant 2

Har startat en annan blogg där jag troligen kommer husera mer framöver än här. Lite mer kreativ och förhoppningsvis positiv 🙂

Art, inventions and the stuff in between

——————-

Det här blir en variant av inlägget om hur storbankskartellen använder sitt monopol på Riksbanken. Kanske blir det lättare att förstå hur vi kan använda bankernas skulder som ”betalmedel”..

Det du har på ditt konto föredrar bankerna att kalla för ditt tillgodohavande på banken. Liksom ett tillgodohavande i en butik kan betalas av butiken genom att du får en annan vara (eller pengarna tillbaka) så kan du kräva (än så länge) kronor av banken – detta genom t.ex bankomatuttag – banken betalar då sin skuld som motsvarar ditt tillgodohavande hos banken..Så tillgodohavandet på ditt konto är bankens skuld till dig på kronor och inget annat.

Kan man använda tillgodohavanden för att betala med? Jodå, det funkar om motparten går med på det. Säg att du är helt pank och skyldig Nisse 1000 kronor. Till julklapp fick du dock ett presentkort på Kjell&Co på 1000 kronor – dvs du har ett tillgodohavande på KjellCo. Du kan då erbjuda Nisse att ta över presentkortet som betalning. Om Nisse går med på det är tar han över tillgodohavandet och Kjell&Co är nu skyldig Nisse varor för 1000 kr. Observera att Kjell&Co:s skuld bara har flyttas från dig till Nisse – du har betalt din skuld till Nisse men inga kronor har används.

I princip skulle tillgodohavandet på Kjell&Co kunna snurra runt som betalmedel i samhället som beskrivs ovan. Kjell&Co är ju glada så länge ingen hämtar ut varor som motsvarar skulden. Men förr eller senare måste Kjell&Co betala skulden – Nisse är nog ganska ensam om att acceptera presentkortet som betalning.

Kjell&Co kan inte få sina presentkort (ditt tillgodohavande) att snurra runt i evighet som betalmedel men bankernas skulder – ditt tillgodohavande på banken – används som betalmedel genom att det kan snurra runt i samhället. När jag betalar dig genom kontot får du ett ökat tillgodohavande på ditt konto – dvs din banks skuld till dig ökar. Liksom Kjell&Co är bankerna glada så länge ingen kräver att banken ska betala sin skuld- det är därför bankerna försvårar användningen av kontanter då det enda sättet banken kan betala sin skuld (ditt tillgodohavande) på kronor till dig är genom att du gör uttag från t.ex bankomaten. .

Bankerna som kartell,  med hjälp av Riksbanken, har satt upp ett system som gör att bankerna kan bolla runt sina skulder internt inom kartellen så att kartellen som helhet aldrig behöver betala sina skulder till kontoinnehavarna  Storbankskartellen kan göra detta då de har monopol på kronorna på Riksbankskontona. Genom detta system har de sett till att vi nästintill bara kan använda bankernas skulder (kunders kontotillgodohavanden) som betalmedel istället för kronor. Det är detta system jag beskriver nedan grafisk nedan.

1) När vi betalar varandra genom bankernas konton betalar vi med bankernas skulder. Vi får mer eller mindre av vår banks skulder på våra konton – ditt tillgodohavande minskar eller ökar.  Bankerna övertar varandras skulder vid en kontotransaktion (inga kronor kan flyttas mellan bankernas kundkonton då kundkontona inga kronor kan innehålla – kontona är ju bara ”tillgodohavanden” – dvs bankens skuld)

1

2) För att förstå clearingen måste man kolla in Riksbankens kronkonto-system. Detta är förenklat uppbyggt så här

2

(tillägg – vid bankrusningar kan bankernas konton tömmas men Riksbanken kan fylla på med kronor på bankernas Riksbankskonton efter behov då Riksbanken kan skapa dessa från ingenting. Men inga kronor från storbankernas riksbankskonton kan ”rinna ” över till bankernas kundkonton – dessa kan ju överhuvudtaget inte innehålla kronor ):

3) Flödena mellan bankerna tar ut varandra för det mesta. Blir en bank skyldig en annan bank regleras skulden vid dagens slut vid clearingen på Riksbanken. Banken som är skyldig betalar den andra banken med kronor från Riksbankskontona

4

Som synes skyddar storbankerna varandra inom kartellen då de har monopol på kronorna på Riksbankskontona och dagligen betalar varandra den vägen (den sk clearingen). Nollsummespelet med kronorna på Riksbankskontona utspelar sig varje dag och om en bank hamnar på minus hamnar en annan bank lika mycket på plus. Kartellen som helhet hamnar på plus minus noll.

Så länge bankerna får ha ett kontosystem utanför Riksbankens konton skapar bankerna ”pengar” när de ”lånar ut” sina egna skulder till kundkontona (detta då det enda som kan finnas på bankernas kundkonton är bankernas skuld till kunden – ALDRIG kronor). Storbankerna bör fråntas sitt kartellmonopol på kronorna på Riksbankskontona så att alla kan göra betalningar med kronorna. Riksbanken kan ge alla ett kundkonto direkt på Riksbanken. Se bilden nedan:

6

Som jag skrev i ett tidigare inlägg undrar jag om Positive Money inser att bankernas rätt att ha fristående konton utanför Riksbankens kronkontosystem måste tas ifrån dem ifall bankerna inte ska kunna skapa ”pengar” genom att ”låna ut” bankens egna skulder till kundkonton.

Annonser

4 thoughts on “Hur storbankskartellen använder sitt monopol på Riksbanken vid clearingen, variant 2

 1. En fråga
  Det var tydligt förklarat. Det erbjuder samma möjligheter som det jag eftersträvar men du var bättre insatt i detaljerna.
  Hoppas att public service kan lockas att utnyttja ditt material
  Vet du om det finns politiker idag som driver opinion om det?
  Givetvis finns det övergångsproblem med alla beroenden som existerar från det hitillsvarande.
  Jag menar just dom sakerna kan behöva tas hänsyn till eftersom etablissemanget annars skräms till att lägga locket på.

  • Nja, det är ingen som vågar lyfta upp den här frågan. Det är ju ett pyramidspel som kan rasa om någon ifrågasätter dess trovärdighet (bankerna kan ju utsättas för bankrusning). Lite som kejsaren utan kläder – i det här systemet ska vi vara tysta om att bankerna är nästintill nakna och har (nästintill) inga kronor för att betala sina skulder till kontokunder.

   Men faktiskt var det en Riksdagsman, Jörgen Andersson (M) , suppleant i finansutskottet och näringsutskottet, som råkade halka in på den här bloggen. Han halkade ut lika snabbt och blev knäpptyst. Han censurerade t.o.m sin egen blogg. Peter, en annan penningreformist, har skrivit bra om Jörgens ”svansen mellan benen och bli tyst” – beteende

   http://intressantanyheter.blog.se/riksdagsledamot-jorgen-anderssonm-tystnar-i-debatten-kring-penningsystemet-raderar-kommentarer-pa-sin-blogg/

   Jörgen kan i alla fall inte längre låtsas som om han inget fattar – men tydligen väljer han karriär framför att vara ärlig.

   Så det finns väl två läger bland makthavarna och säkert även media
   1) de som inte har en susning som säkert utgör 99%
   och
   2) En liten liten klick som fattar hur det funkar men som pga av sin egen vinning helst ser att pyramidspelet hålls uppe.

   • Dina inlägg skulle göra nytta på många bloggar.
    En sak som är av betydelse är vad det skall bli av alla högavlönade som nu i praktiken lever som improduktiva parasiter. De har ju inte i brådrasket någon adekvat utbildning i ett förändrat samhälle där produktivitet är det enda som ger möjlighet att klättra.
    Före WWI var Englands överklass i precis den situationen med penningutlåning och försäkringsförsäljning ist för produktion. Tyskarnas produktivitet motiverade England att provocera fram kriget och på den vägen är vi. Läs på https://firstworldwarhiddenhistory.wordpress.com om hur England sen höll igång kriget bla med Sveriges hjälp genom att släppa fram vitala råvaror till Tyskland för att kriget inte skulle gå över fort utan Tyskland skulle hinna nötas ner ordentligt.
    Usa England mfl överklass är nu i en liknande situation som England före WWI och beter sig analogt. Evigt krig.

   • Tack! Intressant läsning. Japp, finanseliten stöder alltid båda sidor och håller igång krigen så länge det går för att sätta länderna i maximalt med skuld. Andra värdskriget var det samma sak. Mest känt är väl IG-farben men Ford etc servade också båda sidor likfloden. Lite intressant om IG-farben:

    ”German bankers on the Farben Aufsichsrat (the supervisory Board of Directors) in the late 1920s included the Hamburg banker Max Warburg, whose brother Paul Warburg was a founder of the Federal Reserve System in the United States. Not coincidentally, Paul Warburg was also on the board of American I. G., Farben’s wholly owned U.S. subsidiary. In addition to Max Warburg and Hermann Schmitz, the guiding hand in the creation of the Farben empire, the early Farben Vorstand included Carl Bosch, Fritzter Meer,Kurt Oppenheim and George von Schnitzler. All except Max Warburg were charged as ”war criminals”after World War II.”

    Familjen Bush har ju också skitiga händer och blev dömda för ”trading with the enemy”. Wallenberg var för övrigt också delägare i IG-Farben genom Stockholms Enskilda Bank. Dessutom skapade Wallenberg Bofors för att Krupp skulle kunna kringgå förbuden i Versaille-avtalet.

    Osv, osv

    I botten till världskrigen (även det eventuellt kommande) finns en maktkamp om vilken valuta so ska vara herrevaluta. Skrev om det i den bl.a Mark hotade Pundet och hur det var en mycket trolig orsak till första världskrget:
    Bankirerna kommer starta ett till världskrig för att behålla rätten att parasitera – del2

Kommentarer inaktiverade.