Va fan har JAK-banken på sina kundkonton?

För något år sedan skrev jag ett blogginlägg där jag försökte klura ut vad JAK som tier2 bank har på sina kundkonton. Jag trodde felaktigt att JAKs kundkonton låg på en av storbankerna. Men tydligen har JAK ett eget kontosystem utanför storbankens. JAK:s kontosystem är kopplat till JAK:s konto på en av storbankerna. Jag illustrerar detta nedan.

1

Vi slänger in en till tier2 bank, ICA banken, som har sitt konto på Handelsbanken:

2

Säg att Erik ska betala Per 1000 ”vad det nu är” från sitt JAK-konto till Pers ICA-konto  (inte kronor, för de enda kronorna finns i de gröna ringarna). Då blir gången denna, följ pilarna och siffrorna

3

Om man sätter ord på det så:

1) Erik vill betala Per med 1000 ”vad det nu är”. JAK tar emot Eriks begäran och

2) Begär att SEB ska överför 1000 av sina skulder till ICA-bankens konto hos SHB.

3) SHB ökar då sin skuld till ICA-banken med 1000. SEB måste betala SHB 1000 kronor från Riksbankskontot för att SHB ska acceptera övertagandet av skulden.

4) ICA-banken registrerar att den fått ökat innehav av SHB:s skulder på sitt konto och skriver att Per fått 1000 ”vad det nu är” på sitt konto.

Som sagt är de enda kronorna som används de som SEB och Svenska Handelsbanken använder mellan sig vid clearingen (de gröna ringar). Resten är bara bankernas skulder på kronor av första eller andra ordningen.

Jag beskrev clearingen här:

Hur storbankskartellen använder sitt monopol på Riksbanken vid clearingen

Ovan är givetvis totalt vansinne och precis som Bank Of Englands fd chef Mervyn King sagt det absolut sämsta sättet att sköta betal och penningsystemet på. Bankerna har gjort sig till extremt långa överkomplicerade binnikemaskar i betalsystem. Och det spelar ingen roll hur välmenande JAK är – de är ändå bara en liten blindtarm av storbankerna.

Om alla hade konton på Riksbanken som innehöll kronor skulle vi kunna betala varandra direkt utan att bankerna som parasitära mellanhänder i betalströmmarna. Storbankernas monopol på kronorna på Riksbankskontona måste tas ifrån dem, såsom bilden nedan visar.

4

Bankerna skulle då också kunna fungera som den förmedlare av kronor mellan långivare och låntagare som de låtsas vara idag. Ärliga banker, såsom JAK, skulle kunna arbeta på samma villkor som storbankerna.

Annonser

3 thoughts on “Va fan har JAK-banken på sina kundkonton?

  1. Hoppas att det framgår av bilderna att det nsätintill inte finns några kronor kvar i systemet – varken i fysisk form /sedlar och mynt) eller på storbankernas Riksbankskonton. )7% av penningmängden består ju av bankernas skulder på kronor till kontoinehvarna – bara 3% är kronor.

    Med ovan i åtanke är nedan läsvärt – bankruns är ju det samma som att banken betalar sin skuld till kontokunderna (vilket de ju inte kan då de bara finns 3% kronor eller vad det nu är för valuta i landet ifråga)

    ”Dr. Philippa Malmgren: “We have seen Banco Santander, which is considered the most important of the continental banks in Europe, recently announce without any warning that they didn’t have enough cash and they had to do a very sudden and abrupt cash call of almost $8 billion just to stay alive….”

    ”Former White House Official – Europe In Danger Of Mega-Bank Runs That Jeopardize The World”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s