Pyramidspelet bygger på att folk inte kan skilja kronor från bankernas skulder

När man diskuterar penningsystemet är det stora problemet att man lätt dras in i en begreppsvärld där inga kronor finns. Istället för att särskilja på vad som är kronor och vad som är skulder på kronor (bankernas kundkonton) så buntas de ihop till det dimmiga samlingsbegreppet  ”pengar”. Hela pyramidspelet kallat ”penningsystemet” bygger på att lura folk till att tro att bankernas skulder till kontoinnehavare ÄR kronor – folk ska inte ställa frågan.

”- Finns det kronor på mitt konto?”

Den frågeställningen besvaras ju ganska konkret vid t.ex en bankrusning då pyramidspelet faller.

Så för att bankerna bedrägeri och nakenhet ska synas måste vi särskilja på vad som är kronor och vad som är bankernas skulder på kronor (till kontoinnehavarna). Vi ska inte falla in i fällan att kalla dem båda för ”pengar” och ge bankernas skulder till kontoinnehavarna samma status som kronor.

Nedan är frågeställningar som det inte går att svamla bort genom att använda det dimmiga begreppet pengar. Skriver svaren i slutet av inlägget.. Testa någon och se hur många rätt hen får.

1) Kan banker låna ut kronor till kundkonton? Ja/Nej

2) Det enda storbanken kan ”låna ut” till kundkonton är bankens egna skuld? Ja/Nej

3) De enda kronor som kan finnas på konton är de som ligger på Riksbankens konton? Ja/Nej

4) Storbankerna har ett monopol på kronorna på Riksbankskontona som kan användas inom betalsystemet? Ja/Nej

5) Består 97% av penningmängden av bankernas skulder till kontoinnehavare? Ja/Nej

6) Kan bankernas skulder vara kronor? Ja/Nej

7) Betalar vi varandra med kronor när vi betalar genom bankkonton? Ja/Nej

8) Det enda sättet bankerna kan betala sina skulder till kontokunder är genom att kunderna gör kontantuttag, genom t.ex bankomaten? Ja/Nej

9) Det kontantlösa samhället innebär mao en total skuldavskrivning för bankerna gentemot kontokunderna? Ja/Nej

10) Storbankerna själva ser inte varandras skulder (kunders kontoinnehav) såsom giltiga betalmedel – de vägrar bli betalda med en annan banks skuld? Ja/Nej

11) Storbankerna betalar istället varandra med kronorna de som kartell håller på sina riksbankskonton? Ja/Nej

För att ovan frågor känns förvirrande kanske det kan vara bra att läsa hur man kan använda en fordran på banken (=bankens skuld)  istället för kronor som ”betalmedel” (mycket bilder):

Varför ska vi använda bankernas skulder som ”pengar” istället för kronor?

För att förstå att bankerna inte ser varandras skulder som giltiga betalmedel kan ni läsa hur clearingen går till här (ännu mer bilder 🙂 )

Hur storbankskartellen använder sitt monopol på Riksbanken vid clearingen

Svar på frågorna:

Alla är Ja förutom frågorna 1), 6) och 7) som är Nej.

Annonser

4 thoughts on “Pyramidspelet bygger på att folk inte kan skilja kronor från bankernas skulder

 1. Som alltid intressant. Tror dock inte en bankrun längre är en möjlighet då bankerna slutat med kontanter. Vi är fångar i systemet helt enkelt. Surt sa räven…

  • Nja, vi kan ju fortfarande betala varandra med kronor i form av med sedlar och mynt även om bankerna gör allt för att vi ska betala med bankernas skulder (dvs ditt kontoinnehav) istället.

   Det säger ju en del om vilken makt bankerna har när inte en enda politiker vågar säga att vi borde få möjlighet att betala varandra med kronor genom kontosystmet också (såsom vi kunde med Postgirot).

  • T.ex Åhlandsbanken, SBAB:s etc konton är inte kopplade till betalsystemet.
   SBAB:s fd vd ville att deras kontokunder skulle kunna göra kontobetalningar från sina SBAB-konton – men han fick sparken strax efter och det projektet har lagts på is (givetvis iiiiiiiinget samband 🙂 ).

   JAK kommer inte ha riksbankskonto då deras betalningar ska skötas genom Bankföreningen. Bankföreningen har heller inget Riksbankskonto men storbankerna är medlemmar i föreningen- så troligen kommer JAK:s kontohantering ske genom dessa storbankers clearingsystem även i fortsättningen – hur vet jag inte men, som sagt, JAK kommer inte få eget Riksbankskonto där de kan hålla kronor.

   För att ställa några motfrågor:
   Tycker du att vi ska fortsätta använda bankernas skulder som betalmedel eller tycker du att vi ska kunna betala med kronor genom kontosystemet (såsom vi kunde då Postgirot fungerade som det var tänkt)?

   Tycker du att bankerna även i fortsättningen ska få ”låna ut” bankens egna skulder och lura kontoinnehavaren att han/hon lånar kronor av banken? Varför i så fall?

   Om du tycker att vi ska fortsätta använda bankernas skulder som betalmedel – varför tycker du inte att kronor duger som betalmedel via konton?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s