Dags att starta det direktdemokratiska Knapptryckarpartiet?

Har startat en annan blogg där jag troligen kommer husera mer framöver än här. Lite mer kreativ och förhoppningsvis positiv 🙂

Art, inventions and the stuff in between

Senaste inlägget:

Drawing and making another weird wall/table clock -Ikea hack

——————-

Har skrivit om detta tidigare men kanske det är dags?

Enligt den före detta moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson är 340 av Riksdagsmännen/kvinnorna knapptryckare och det är bara 9 personer som bestämmer hur de ska rösta. Så makten behöver bara ha kontrollen över dessa 9, dvs i princip partiledarna, och om någon av dessa 9 inte gör som makten vill så gör de t.ex en Juholt av honom genom ett mediadrev med median de äger.

Varför inte vända på det? Varför inte skapa ett parti där de som blir invalda till Riksdagen bara har en enda uppgift – att trycka på den knapp som medborgare bestämmer att de ska trycka på vid omröstningar? Inför varje omröstning kring en motion eller proposition skulle en omröstning ske bland befolkningen som bestämde hur riksdagsledamoten (knapptryckaren) skulle trycka vid omröstningen..

Det skulle bli en väldigt annorlunda ”politiker” (riksdagsledamot) mot de som är nickedockor vi har idag. Istället för att var karriärister som trycker på det alternativ som bäst gynnar den egna karriären skulle riksdagsledamot vara en marionett åt folket.

Partiet skulle bara ha en enda utfästelse inför en kommande valrörelse – att de invalda riksdagsledamöterna röstar som de blir tillsagda. Inget partiprogram alls, inga ställningstaganden i några som helst frågor.

Riksdagsledamotens uppgift skulle bli att informera allmänheten om vilka motioner som ska upp för omröstning. Riksdagsledamoten skulle inte föra fram någon egen åsikt om det som det ska röstas om – han/hon skulle bara vara en ren saklig informatör. Han/hon skulle få en ordinär lön och inkomster överstigande en viss summa skulle gå till partiet och administrationen av röstningsarbetet.

Partiet skulle kunna ta emot förslag från medborgare och om tillräckligt många kommer med ett förslag så kan riksdagsledamöterna föra fram det som en motion. Även här skulle skulle partiet vara totalt objektivt obundet utan att ha rätt att uttrycka åsikter (annat än som enskilda individer – aldrig som representant för partiet).

Alla, oavsett om de röstat på andra partier, skulle kunna vara med och bestämma hur riksdagsledamoten representerades Knapptryckarpartiet skulle trycka och alla skulle kunna vara delaktiga i att komma med förslag till nya motioner.

Skulle säkert vara svårt att organisera – men med dagens teknik skulle det kanske vara möjligt?

Annonser

12 thoughts on “Dags att starta det direktdemokratiska Knapptryckarpartiet?

 1. Ja i drömmen går allt i uppfyllelse. Men även de 9 är galionsfigurer och lyder den Svenska och utländsk maktelit! Riksdagen av idag har ingen riktig makt. Styr lite provinsfrågor åt rätt håll som gynnar makten men viktigast ser till att folket är totalt maktlösa! Om vi då vänder på maktstrukturen och ger folket vad det har rätt till i Sverige nämligen makten över sitt land, över Penningpolitik och utgivande av en Svensk stark valuta, över företag och utrikespolitik. Tror du att eliten sitter still på gunghästen och tittar på, eller? Att driva fram dessa frågor är att dölja vilka som styr, vad som sker i kulisserna när folket sover för att orka med vardagen. Förändring kan bara ske när folket ser vad som sker bakom kulisserna och när EU:s och NATO:s medlemsländer gör exakt samma sak i sina länder eller majoriteten av de viktigaste länder, då först kan folket kasta det gamla i graven och cementera och bestämma över vilken framtid de vill ha.

  • Jo, jag vet, det är lite av ett önsketänkande.
   Och som du skriver är medvetandenivån extremt låg bland folk. Och, också som du skriver, kommer den egentliga makten aldrig acceptera att ett sådant parti skulle få ha makt att bestämma – de inför hellre diktatur. Fast å andra sidan är det väl den form av skendemokrati vi har nästintill också en form av diktatur – men diktaturen skulle inte kunna hålla sig dold om ett sådant parti gav maken åt folket.

   Fast man kan drömma.

   Jag kan tänka mig den totala mediatystnaden ett sådant parti skulle få. Samtidigt sulle det vara svårt för media att sänka någon enskild person (såsom de gjorde mot Juholt för att han bl.a var emot bombandet av Libyen). Riksdagsledamoten för Knapptryckarpartiet skulle bara säga att vad han/hon tycker som privatperson är irrelevant – hon/han trycker som han/hon blir tillsagd av folket.

   Tror det i all fall är viktigt att vädra olika sätta att komma åt makten.

 2. Det ruskiga är att om Wallström som utrikesminister stoppar Saudiarabien avtal och får sitta kvar som utrikesminister? Ja då har vi snart ett false flag här, var så säker. Det har ju gått mycket prestige här med Sveriges högsta organ ställer sig i ledningen för andra företagsledare och kräver avtalets förlängning. Detta är en viktig fråga för eliten, ”var står Sverige” egentligen! Det kan också tänkas att Börsen rasar, vilket den ju gör när som helst men vid ett nej till Saudierna så varför inte nu. Pensionsfonder åt helvete, bostadsbubbla, kronofall i en ravin. Ja eliten har många strängar på sin luta! SKRÄMMANDE!

 3. Detta med en ”Knapptryckarparti” är väl lite av att ”gå över ån efter vatten”.

  Det mest realistiska är väl ändå att försöka driva utvecklingen mot ett system som liknar det i Schweiz, där man folkomröstar mer än vad man gör i något annat land. Ty även om majoriteten av befolkningen måste anses som ”politiskt fördummade” och allmänt korkade och ovetande, så blir det ändå mer demokratiskt att via folkomröstningar fatta politiska beslut.

  Problemet med representativ demokrati som vi har idag, är att det INTE är de mest förnuftiga, pålästa och intelligenta personerna som väljer den politiska karriären, utan just makthungriga personer som är slängda i käften, har ”vassa armbågar”, psykopatdrag samt som kan inordna sig i det partipolitiska systemet med likriktat tyckande och tänkande.

  Idealet vore att samtliga politiska beslut, från lokal nivå till riksdagsbeslut, de fattas genom folkomröstningar. Och i riksdag, kommuner och landsting så har man primärt som uppgift att formulera dessa frågor som befolkningen sedan ska rösta om. Personer som idag är politiskt tillsatta till yrkespositioner ska ersättas med personer som anställs utifrån sina specialistkunskaper och inte efter politisk färg.

  • Jo, Schweiz har betydligt mer demokrati än här (vilket är lite konstigt då finanselitens högborg, BIS, huserar där). Men samtidigt fattas nog de flesta beslut över huvudet på Schweizarna med.

   Lite svårt att hitta sakkunniga inom t.ex ekonomin som är en Kalle Anka ”vetenskap” av första ordningen (ekonomiprofessor Steve Keen brukar förorda att alla ekonomer borde begå harakiri, inklusive han själv, så att naturvetare kan ta över eländet och göra det lite mer trovärdigt).

   Sedan är det säkert så att många ”sakkunniga” sitter med ena tån i industrin och har ett t.ex ett intresse i att framställa problemen på det sättet som gynnar dem. Många ”sakkunniga” inom livsmedelsindustrin, läkemedelsindustrin säkert köpta. Samma sak med mobiler – lobbyn där har fått många sakkunniga att hålla käften om faran med mobilstrålning.

   Så, nä, jag är nog inte så positiv att skapa en teknokratgrupp ”sakkunniga” med dubbla lojaliteter och låta dem styra Riksdagen.

 4. Tjena Lincoln, upptäckte för någon dag sedan att wordpress lagt upp många nya gratis themes, testade t.ex ”Big Brother” (!) temat på min blogg och det kan jag verkligen rekommendera att testa.

 5. Direktdemokrati låter som en bra ide´. Men det gäller ju att alla medborgare är aktiva.
  Eftersom man blir så otroligt trött på att lyssna till politiker som ”debatterar”, så har jag en annan jättebra lösning, 🙂
  Avancerade opinionsundersökningar i precis alla frågor av betydelse.
  Siffrorna i opinionsmätningar brukar ju ändå ligga väldigt nära en riktig omröstning.
  Flera oberoende opinionsmätningar, som kan redovisas och kollas på något bra vis.
  Billigt skulle det bli också, 🙂
  Vet inte om jag menar allvar, 🙂

  • Ja, det kan ju också vara en variant. Blir, som sagt, billigare också. Som du säger skulle det nog mer praktiskt än mitt.

   Jag orkar aldrig lyssna på politiker. Och om jag ibland lyssnar är det mest för att höra vad dom inte säger – vilket oftast är betydligt mer av betydelse än vad de säger 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s