Hur kan dollarhegemonin gå åt helvete när dollarn stiger som den gör?

Har startat en annan blogg där jag troligen kommer husera mer framöver än här. Lite mer kreativ och förhoppningsvis positiv 🙂

Art, inventions and the stuff in between

Senaste inlägget:

Drawing and making another weird wall/table clock -Ikea hack

——————-

Jag har inte riktigt hajat varför och kanske är jag på hal is här (mycket troligt). Men så här tror jag  att det hänger ihop.

Vi kollar först bakåt precis för finanskrisen 2008.  Dollar steg i värde då med. De svenska bankerna fick taskigt med dollar då det började ”regna in” (affärsvärldens beskrivning) bostadsobligationer som bl.a amerikanska hedgefonder sålde. För att rädda storbankerna köpte staten under ledning av Riksbanken upp hälften av alla svenska bostadspapper.

Varför sålde då de amerikanska intressena av svenska (och andra länders) bostadsobligationer och andra värdepapper? Jo, för att derivatmarknaden höll på att rasa i USA. Derivatmarknaden är en slags vadslagning om en tillgång som bankerna håller kommer går åt helvete eller inte. Den som förlorar vadslagningen måste punga ut med dollar för att betala den som vann vadet. I USA hade en massa tillgångar i form av bostadspapper gått åt helvete och för att kunna betala den som vann vadet måste de amerikanska fonderna och institutionerna som deltagit i vadslagningen fixa fram dollar.  Det gjorde de genom att sälja utländska värdepapper (däribland svenska bostadsobligationer). Därför steg dollarn.

Jag tror det är något liknande den här gången – derivatmarknaden håller på att gå åt helvete och dollar sugs in till USA för att täcka alla hål som skapats av vadslagningar. Då 85% av värdhandeln sker i dollar blir det därför brist på dollarn som därför stiger. Det är lite som en tsunami – vattnet vid stranden drar sig tillbaka innan den förödande vågen av förödelse kommer .

Förra gången stoppade FED tsunamin genom att köpa uppe en massa bostadspapper så att vadslagningarna kring framför allt CDS aldrig utlöstes. CDS, Credit Default Swap, är en form av vadslagning som går ut på om bankernas ”krediter” till framför allt ”bostadslån” går åt helvete eller inte. Genom att FED köpte upp dom och garanterade bostadspapperen så blev det ingen utdelning för någon av vadslagarna (ungefär som om en fotbollsmatch som ställs in – ingen kan ju då vinna vadet om du och polarn har tippat – matchen måste ju spelas för att en vinnare av vadet kan utses). Samtidigt fyllde FED på bankernas konton på FED med dollar genom sk QE  som räddade bankernas balansräkningar (dessa dollar kan inte komma ut ur FED:s kontosystem som är ett helt slutet system som bara amerikanska storbanker kommer åt).

Vad FED ska göra för att hindra den kommande tsunamivågen denna gång vet jag inte. Men jag tror att det är någon likande tsunami på gång nu. Och all vettiga länder verkar lämna dollarstranden – förutom då Sverige som under ledning av den lille hunden Bildt och Åsa-Nisse (Riksbankschef Ingves) lydigt slickar husse i röven ståendes kvar vid stranden och lojalt låter sig dränkas tillsammans med husse inväntades den stora vågen.

För det kryllar av länder som lämnar dollarn som jag beskrev i ett tidigare inlägg.

USA:s dollarhegemoni spricker sönder allt mer

Angränsande:

Vägnätet för internationell handel byggs om av Kina – dollarn kringgås

Receptet för att skapa en härskarvaluta, såsom dollarn

Pensionen och ”marknadsvärdet” på din bostad står och faller med dollarhegemonin

Afghanistan – det tredje opiumkriget

Annonser

19 thoughts on “Hur kan dollarhegemonin gå åt helvete när dollarn stiger som den gör?

 1. Inte så enkelt som du beskriver det…

  USA-dollar har en särställning eftersom en större del av världshandeln sker i USD, så dom flesta aktörer vill inte se alltför stora rörelser (rörelser som gör att det går att spekulera – ja, men inga drastiska och stadigvarande förändringar). FX-marknaden (handeln med valutor) domineras också av USD, där världens samlade aktiehandel är försumbar i jämförelse. Och det är både längre terminshandel (för att säkra affärer) och kortvarig spekulativ spothandel som sker, där dom största aktörerna är dom stora västbankerna. Och just den spekulativa spot-fx handeln ökar kontinuerligt, och är också väldigt ”nervös”, där minsta uttalande från någon riksbankschef, eller viktig händelse får mycket stora konsekvenser.

  Att alltfler länder lämnar USA-dollarn som världshandelsvaluta är både på gott och ont, men det kommer sannolikt inte att få så stor betydelse såsom många tror. Just därför att en allt större del av handeln med USD är i form av fx och inte i import/exportaffärer. Intresset för att köpa amerikanska statsskuldväxlar kommer heller sannolikt inte att minska, då de som köper dessa ser dom som jämförelsevis säkra placeringar, väl medvetna om hur konstlad som USA-dollarn faktiskt är.

  • Så du menar att den 74 billioner dollar stora derivatbubblan kopplad till dollarn är något man kan bortse från?
   http://theeconomiccollapseblog.com/archives/last-great-run-u-s-dollar-death-euro-74-trillion-currency-derivatives-risk

   Ser en massa konstiga motsägelser i dit resonemang (om jag nu ser något resonemang – mest ockult ekonomijargong 🙂 ) T.ex.

   ” dom flesta aktörer vill inte se alltför stora rörelser (rörelser som gör att det går att spekulera – ja, men inga drastiska och stadigvarande förändringar”

   Varför? Varför skulle de som spekulerar inte vilja se drastiska förändringar så att de får utdelning på sitt spelande? Varför skulle två stycken som spelar på en häst inte vilja att racet aldrig bli av?

   ”Intresset för att köpa amerikanska statsskuldväxlar kommer heller sannolikt inte att minska”
   Men det har det ju! Ryssarna har lagt av – Kineserna trappar av. Belgien är nu en av de största ”köparna” av USA:s statsobligationer – hur troligt är det att lilla Belgien agerar damsugare?

   • För att dra på med lite mer spelande där spelarna aldrig vill att spelandet blir av enligt dig:

    This is just the start of a worldwide implosion. Globally there are over $555 TRILLION in derivatives trades based on interest rates. What’s happening in commodities now is literally just the tip of the iceberg.”

    $234 Trillion of these derivatives are held by 4 major banks in the US.

    Earlier this month, it was revealed that the banks now have the power to confiscate depositors’ money in times of financial crisis. And not just money that’s over the FDIC limit, but everything you have in the bank, as the FDIC is woefully underfunded to cover depositors’ losses of any amount.

    These are the most dangerous banks that will be the first to fall, and the first to claim their depositors’ money:

    JP Morgan Chase Bank
    Citibank National
    Goldman Sachs Bank USA
    Bank of America

    http://www.gramsgold.com/news/oil-price-crash-only-tip-of-iceberg-worldwide-derivatives-implosion-next

   • 74 trillion USD (74 biljoner USD på svenska) utgör det uppskattade totala värdet på derivat i alla större valutor, dvs inte enbart i USD. Och även om merparten är i USD, så är det orimligt att tänka sig att alla dessa skulle ”krascha” på kort tid. En feltolkning i artikeln är att tro att alla derivat är likadana.

    Förstår f.ö. inte vad du menar med ”ockult ekonomijargong”. Jag använder mig av vedertagen finansiell terminologi, termer som man bör förstå om man är intresserad av att sättra sig in i hur det ekonomiska och finansiella systemet fungerar.

    Är själv ”handlare” / ”trader”, så jag är väl insatt i hur det fungerar. Relativt sett små och förutsägbara rörelser är lättare att handla med. Stora, oförutsägbara och extrema hopp skapar lätt en paniksituation. Och finansiella beslut som fattas i panik är oftast dåliga.

    Förstår f.ö. inte liknelsen med ett hästrace.

    Vem säger att kineserna trappar av handeln med amerikanska skuldväxlar? I valet mellan ex.vis EUR och USD så har USD varit ett säkert kort sedan maj 2014. Ingen köper ju dessa statspapper i ideellt syfte, ej heller om man inte tror att värdet kommer att stiga.

   • Som ekonomiprofessor Steve Keen säger borde alla ekonomer begå harakiri (inklusive han själv) och lämna plats naturvetare så att allt hokus pokus försvann. Bank of Englands fd Mervyn King har jämfört med alkemi (sid 19):

    ”For a society to base its financial system on alchemy is a poor advertisement for its rationality.
    http://www.bankofengland.co.uk/archive/Documents/historicpubs/speeches/2010/speech455.pdf

    Tror det är direkt skadligt (inte bara för ert eget anseende) att ni låtsas veta vad ni skriver och talar om. Att acceptera intellektuella kortslutningar som givna axiom är sällan bra för att utveckla det egna förståndet.

    Varför skulle det inte kunna bli en dominoeffekt liknande den som hände 2008? Att konstatera utan underliggande logiskt resonemang är alkemi.

    Derivat är en en form av vadslagning – hästlöpning är vadslagning. Varför skulle inte en vadslagare vilja se utgången av vadet och eventuellt kamma hem vinsten? Det är som att säga att en snubbe stoppar in pengar i den enarmade banditen men han vill aldrig dra i spaken – varför stoppade han då in pengar i maskinen?

    ”Vem säger att kineserna trappar av handeln med amerikanska skuldväxlar?”
    Ja, det är lite fram och tillbaka med hur kineserna köper. Att Kineserna inte slutar med en gång är för att inte sänka dollarn för snabbt. Ett annat skäl till att de köper amerikanska statspapper förklarar ekonomiprofessor Michael Hudson så här:

    ”- Om andra länder inte accepterar amerikanska dollar så kommer USA att se det som en krigsförklaring. Det förklarade en amerikansk finansminister personligen för mig på 70-talet. Kinesiska tjänstemän jag talat med har sagt att de sitter på dollarobligationer för att USA inte ska attackera dem med kärnvapen. Det handlar om ren militär utpressning.”
    http://www.kristianstadsbladet.se/kultur/article1010801/EU-goumlr-vad-USA-ber-dem-att-goumlra.html

    Kan du svara på hur Belgarna kan vara världens tredje största köpare av USA-statspapper? Det uppenbara svaret på det är att det inte är belgarna som köper upp USA-statspapper.

    By the way -Michael Hudson var, tillsammans med Steve Keen en av 12 stycken ekonomer som såg finanskrisen 2008 komma i HELA VÄRLDEN enligt en underskning av ett holländskt universitet. Ni andra höll på att leka med ”vedertagen finansiell terminologi” 🙂 Självrannsakan och självinsikt är kanske inte ekonomers största tillgång, va?
    http://mpra.ub.uni-muenchen.de/15892/1/

 2. Hittade detta!
  In the course of 3 months, of military operation in Donbass, Kiev´s Junta hasn´t been able to supress the uprising of people´s milita. Completely hopeless head of command, thousand of soliders dead and a catastrophical lack of finance, all these factor´s leave Kiev´s junta no hope for victory.
  Kiev´s plea to NATO for military aid have been ignored. At this stage, the conflict in Eatern Ukraine seems to be local and any attempts to provoke Russia´s military involvement in Ukraine have failed.
  Kiev´s next endeavour was the downing of a passenger plane by Ukraine military. The blame for this horrible tragedy, before even conducting any investigations, has been put on Russia – a country that supports the milita.
  Kiev´s junta were desperate for such a crime, to turn this conflict into an international one, to show the whole world that the milita are interantional terrorists. The exposed fake conversation, made by SBU as well as irrefutable evidence, presented by the Russian General Staff, have proved the direct involvement of the Ukrainian Army in the plane crash.
  This provocation murder was comitted by Kiev, under direct command of American Special Services, with the intent of drawing NATO countries into a war with Russia.
  Why do America need this war? So they can solve their economical problems, just like they did during the WW1 and WWII.
  Accusing Russia of aggression allows imposition of financial sanctions that freeze the assets of Russian framework, this will allow to write-off hundreds of billions of dollars and woude ease the burden of dauting US debt. Disrupted economical relations with Russia will worsen the condition of the European economy, weaken its competitive position against US, destabilisation of banking system will stimulate the outflow of US funds to support the dollar pyramid.
  The involvement of European countries in a war with Russia will increase their political dependecy on US and will make it easier for US to force EU into making US-favourable decisions. Thanks to war, US military-industrial complex will receive a large volume of orders, US econoy will thrive, while at the same time, it will be easy to take under control, weakend by war Russia, like it happened back in the rakish 90´s.
  Thus, after destroying the major opponents on the world arena, US will have a strategic advantage in the fight against China for global leadership. Unlike EU and Russia, who will have a wrecked economy and mountains of dead bodies, US will come out as a winner, war on foreign soil is what has saved the US economy many times before.
  We can confidently say that the genocide of Russian-speaking population in Ukraine will not stop and provocations to follow will be more horrific.
  Sooner or later, Russia will send in troops into Ukraine, but to avoid millions of victims among Russians, Ukrainans and Europeans, EU leaders must simply turn their backs on their overseas owners and admit: Russia is not only protecting its own national interests, Russia seeks to prevent the outbreak of a Third World War, otherwise the surviviors of WWIII will witness a new US economical rebirth.

  • Skapar en än större helhetsbild till min kommentar till Peter om att ekonomiprofessor Michael Hudson kallar USA:s dollarhegemoni för ”ren militär utpressning”

   Världen håller på att vända USA ryggen precis som artikeln skriver – det är bara Sverige med störste rövslickaren Bildt kvar snart som står bakom USA.

 3. Lite OT men i alla fall. Så här frågas under mitt inlägg:
  ”Kan någon vänlig själ förklara för mig vad menas i artikeln med att staten kan låna på svenskarnas personnummer?”
  Har du något bättre svar eller kompletterande svar än det här:
  Eftersom det dysfunktionella penningsystemet kräver att penningmängden ökar hela tiden annars kollapsar pyramidspelet, så behövs massinvandringen så att man får avsättning för den ökade penningmängden.
  Läs gärna mitt inlägg!

  https://parnassen.wordpress.com/2015/03/19/kontanter-ar-en-mansklig-rattighet-england-kina-skakar-tass-usa-is-furious/

 4. Intressant om Goldmans Sachs som räddades 2008 när AIG ”bailades ut”, Intresant om vadslagningen kring CDS.


  The document Issa made public cuts to the heart of the controversy over the September 2008 AIG rescue by identifying specific securities, known as collateralized-debt obligations, that had been insured with the company. The banks holding the credit-default swaps, a type of derivative, collected collateral as the insurer was downgraded and the CDOs tumbled in value.

  ——-

  The document Issa made public cuts to the heart of the controversy over the September 2008 AIG rescue by identifying specific securities, known as collateralized-debt obligations, that had been insured with the company. The banks holding the credit-default swaps, a type of derivative, collected collateral as the insurer was downgraded and the CDOs tumbled in value.

  The public can now see for the first time how poorly the securities performed, with losses exceeding 75 percent of their notional value in some cases. Compounding this, the document and Bloomberg data demonstrate that the banks that bought the swaps from AIG are mostly the same firms that underwrote the CDOs in the first place”

  ———–
  The identification of securities in the document, known as Schedule A, and data compiled by Bloomberg show that Goldman Sachs underwrote $17.2 billion of the $62.1 billion in CDOs that AIG insured — more than any other investment bank.

  http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=ax3yON_uNe7I

 5. Derivat och hedge är djävulsbomber i systemet. Gjorda för att apteras vid behov!
  En ny fråga från publiken på Facebook. Antar att svaret STATEN HAR BEFOLKNINGEN SOM PANT GENOM SKATTEN duger också här: För även om dom asylsökanden inte hunnit få personnummer lever dom ju på skattemedel.

  Marcus Constein” ok men så hur lånar/skapar/tjänar banker pengar på invandrande som inte har pass eller personnummer ?”

  • Dom lär väl få personnummer. På ett eller annat sätt är de väl representerade som en tillgång som staten kan ha som pant när staten måste tigga om att få ”låna” bankernas skulder (det enda bankerna kan hålla på sina konton).

   • Ja, vore dom inte en tillgång skulle inte denna massinvandring ske om du frågar mig. Banken vinner och samhället förlorar. För det finns varken bostäder eller jobb till alla. Men det skiter makten fan i för dom tjänar på eländet.

   • Lite läskigt att bankerna t.o.m kan styra invandringspolitiken.
    Jo, det sättet invandrare blir behandlade på är en tickande bomb. Att importera en underklass som man behandlar som skit och aldrig ger en chans kommer skapa enorma problem. Invandrare är satta att bli syndabockar när skiten brakar – allt för att vi inte ska kolla på de riktiga förövarna – de finansiella parasiterna.

   • Ja! En tickande bomb som redan briserar lite här och där. De som bor på Svanbacken i Delsbo och söker asyl har Ica-kort. Varför just Ica-kort kan man undra? Även om dom inte har personnummer är det hela drivet med skattemedel. Ica tjänar på korten. Migrationsverket (vi) betalar. Läste du om albanen som jag skrev om?

   • Och ICA-banken är en tier2-bank underordnad tier1 bankerna (i princip de 5 storbankerna).
    Skattemedlen är också skapade genom att någon (person, stat, kommun eller företag) satts i skuld till bankerna. Så hela samhället är ett skuldslavssytem som bankerna driver.

    Jo, jsg läste om han från Albanien.

Kommentarer inaktiverade.