Finansparasiterna måste hålla skuldslavarna i löneslaveri för att kunna suga ut dem

Har startat en annan blogg där jag troligen kommer husera mer framöver än här. Lite mer kreativ och förhoppningsvis positiv 🙂

Art, inventions and the stuff in between

Senaste inlägget:

Drawing and making another weird wall/table clock -Ikea hack

——————-

Birger Schlaug har skrivit ett bra blogginlägg om lönearbete. Tycker dock Birger missar orsak och verkan i maskineriet när han inte verkar se vad som föder vad när han skriver:

”Pengar skapas oberoende av lönearbete – banker kommer att skapa dem genom att ge lån oavsett om dessa lån används till köp av hus som tillverkas mestadels av människor eller robotar.”

Ekonomin är, såsom ekonomiprofessor Michael Hudson påpekar i videon nedan,  uppdelad i en fiktiv finansiell parasitär sektor och en reell produktiv skapande sektor.
En parasit livnär sig genom att suga ut värden. Och, såsom Hudson också påpekar, måste parasiten få värden att tro att parasiten är en nödvändig del av värden. Då finansparasiten per definition inget reellt värde skapar är han helt beroende av att andra arbetar åt honom. Detta kan finansparasiten ordna genom att från ingenting skapa pengar såsom skuld. För att kunna betala de påhittade skulderna till finansparasiten måste folk lönearbeta i den reella ekonomin.

Detta är den ordning som råder när finansparasiten får skapa pengar som ett utsugningsinstrument och styra ekonomin. Och Schlaug verkar tro att detta är det enda sättet pengar kan skapas på.

Så länge finansparasiten får diktera villkoren för hur pengar skapas kommer, såsom Hudson påpekar, finansparasiterna kunna suga ut den reella ekonomin genom lönearbetet. Att inte se att finansparasitens utsugningsmekanism är grunden i dagens lönearbete är att antingen inte förstå eller så blundar man medvetet – jag vet faktiskt inte vilket Schlaug är skyldig till. Eller så är det så att politiker i allmänhet också lever på vad den reella ekonomin skapar och därför naturligt känner mer samhörighet med finansparasiterna – vad vet jag?

På Island har de avslöjat parasitismen och vill införa ett penningreformsförslag där staten skapar skuldfria pengar som staten finansierar offentlig verksamhet med. Det är mao det samma som att kapa av näringsflödet till den finansiella parasitära binnikemasken (troligen är det därför media och politiker är knäpptysta om förslaget på Island). Jag undrar också  om Schlaug blundande för denna möjlighet är medveten eller bara är okunskap.

———-

Nobelpristagaren i kemi, Fredrick Soddys studerade penningsystemet och förstod det här och hade helt rätt i att enda alternativet är att skapa ett ärligt penningsystem
“There is nothing left now for us but to get ever deeper and deeper into debt to the banking system in order to provide the increasing amounts of money the nation requires for its expansion and growth.
An honest money system is the only alternative.”

Han skrev också:

”What is banking?…The most dangerous as it is the most ridiculous form of universal tyranny the World was ever called upon to destroy.”

Annonser

2 thoughts on “Finansparasiterna måste hålla skuldslavarna i löneslaveri för att kunna suga ut dem

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s